Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » "Tengri biz menen", vagy...

"Tengri biz menen", vagy Tengri men", nem tudom melyik, mit jelent. Valaki lefordítaná?

Figyelt kérdés
Ha jól tudom törökül van, a Tengri pedig egy tulajdonnév. A netes fordítók kudarcot vallottak.

2018. júl. 15. 20:13
 1/7 anonim ***** válasza:
34%
A tengri egy régi pogány vallás, nem lehet, hogy erre utal? Gondolom a men elég egyértelmű.
2018. júl. 15. 20:16
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

"Tengri Biz Menen" means in Anatolian Turkish "God is ours" or "God is with us"

Ezt találtam neten

2018. júl. 15. 20:19
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm. 1 válaszoló: A Tengri az isten neve, a vallás a Büün vallás. Máté Imre: Yotengrit I. II. III.
2018. júl. 15. 20:31
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Ez ótörökül van. Úz nyelvekben: "Tanrı bizimle", csagatájban: "Tangrı biz bilen", kipcsákban: "Тәңір бізбен бірге"-ként hangzik mostanság.

A "tengri" magyarul tenger, eredeti jelentésében az eget, illetve az Égistent jelenti. Természetvallásokban minden természeti egység: csillag, folyó, felhő, hegy, medve... egyben istenszerű bálvány is. A "biz" (harmónia függvényében lehet piz/miz/bız/pız/mız) a protoeurázsiai többes szám első személyű névmás, vagyis "mi". A "menen" az én-ből képződő valami, ami jelen esetben mindössze társ- és eszközhatározó esetjel akar lenni, vagyis "biz menen" = velünk. Ezt az archaikus formát ma már csak a kipcsákok ismerik, helyette a bılan/bilen, ragként -ila/-ile használatos ennek a magyar formája a -val/-vel.

Az egész mondatot így fordíthatod: "Velünk az Isten."

Hát nem tudom, miféléket olvasol te össze, a vallás neve nem Büün, hanem Tengriçilik/Tängrişildik és van ennek a kultúrkörnek egy 220 milliós hátországa főleg arra Szovjet-Ázsiában, majd ott kanyarítanak történetet a saját istenükhöz, ha akarnak.

2018. júl. 17. 04:20
 5/7 A kérdező kommentje:
Olvassátok már el a Yotengritet légyszi, de azért köszi.
2018. júl. 17. 15:24
 6/7 Balasa Bence ***** válasza:

Tengri a világmindenség istene a régi nomád népek vallásában.

Az élet megteremtése után (mely az ő, és Boldogasszony istenanyánk nászából jött létre) Tengri visszaköltözött égi lakhelyére, de megszentelt embereken, (sámánok, táltosok) illetve álmok révén utasításokat képes adni az embereknek.

Ő a magyarok igazi istene! Áldás!

Egy "pogány" válaszoló

2022. márc. 28. 19:22
 7/7 Balasa Bence ***** válasza:

az 1 válaszoló jól eltalálta, ha pontosan akarjuk lefordítani:

"Isten velünk van"

2022. márc. 28. 19:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!