Nektek melyik a kedvenc példázatotok a Bibliából, és miért pont az?
Sziasztok!
# 6 - "Jézus egy szóval sem mondja, hogy a szamaritánus ő lenne."
Ajánlom figyelmedbe:
1.
„A vándor szamaritánus maga Krisztus, aki azért jött, hogy minket megtaláljon.” (Antiochiai Szeverosz)
2.
"Gondolkodjunk még el egy kicsit a példázatbeli samaritánuson. Kicsoda ő? Olyan valaki, akit saját népe nem fogad el. Olyan valaki, aki számára a szeretet felülír minden tisztasági törvényt vagy származásbeli különbséget. Olyan valaki, aki nem azt nézi, hogy ki a bajba jutott, jó ember-e vagy rossz, megérdemli-e a segítséget vagy sem. Olyan valaki, akinek nem számít semmi más, csak hogy megmentse a bajba jutottat. Olyan valaki, aki megmutatja, mit is jelent Isten radikális emberszeretete. Igen, Jézus Krisztus. Isten testben megjelent szeretete, aki nem törődött származással, tisztátalansággal, bűnösséggel, érdemtelenséggel, hanem szent létére testet öltött a bűnös világban, hogy megmentse a rászorulókat. Ő maga mutatta meg, mit jelent a felebaráti szeretet. Jézus számára nem az a kérdés, hogy ki szereti, hanem az, hogy Ő kit szerethet. „Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj.”"
3.
"Az irgalmas samaritánus szeretete a felebaráti szeretet mintaképe. Jézus felebarát lett, hogy mi felebarátai legyünk egymásnak." (dr. Sarkadi nagy Pál)
4.
"A szamaritánus maga Jézus, ő az, aki az égben észrevette és meglátta a földön fekvő sebesült. Mert a kifosztott vándor nem más, mint az emberiség. Mi vagyunk azok, akiket az üdvösség útján a bűn, a gonosz kifosztott. És Jézus az, aki nem ment el mellettünk, mert vándorlásának, földi életének és az volt a célja, hogy megtaláljon minket. Miattunk száll le a földre is közöttünk lakozott. A pap, a levita. a régi törvényt, az ószövetséget jelképezi, hogy már nem hatékony. Nem emelte fel az elesett emberi természetet." (Legeza József dr.)
5.
"Persze, hogy nem lehet parancsszóra felebarátot szeretni. Hanem csak úgy, ha valaki már előbb elfogadta a nagy irgalmas samaritánusnak, Jézus Krisztusnak irgalmát, könyörületét, gyógyító vérét, rozzant életéhez aláhajló, nagy kegyelmes segítségét! Ekkora irgalomnak a láttán és hatása alatt születhet csak meg egy szívben a felebaráti szeretet! Sehogy másként! Mennél több irgalmát tapasztalod meg Jézusnak önmagaddal szemben, annál igazabbá és mélyebbé válik szívedben a felebaráti szeretet! Előbb mindig Őreá nézz, azután eredj el, és te is akképpen cselekedjél!" (dr. Joó Sándor)
Üdv. Péter
Péter, lehet belebeszélni a spagettiszörnybe is, hogy ő Isten, de Jézus beszéde világos:
"29. Az pedig igazolni akarván magát, monda Jézusnak: De ki az én felebarátom?
30. Jézus pedig felelvén, monda: Egy ember megy vala...
...
36. E három közül azért kit gondolsz, hogy felebarátja volt annak, a ki a rablók kezébe esett?
37. Az pedig monda: Az, a ki könyörült rajta. Monda azért néki Jézus: Eredj el, és te is a képen cselekedjél.
Persze, lehet hülyeségeket beszélni, de Jézus beszéde világos.
4es hsz
csak figyeld meg kérlek, és hamar rájössz vedd sorba a számokat.
Jó lenne ezt kérdésben kiírni, valaki tudja-e, de sajnos engem nagyon leszólnak amikor kérdést írok ki...
De ha te kiírod, én válaszolok neked :-)
...ja és mindenki hülyeségeket beszél, csak te vagy okos... :-)
Üdv. Péter
Sziasztok!
# 17
Akkor tisztázzuk. Én a kérdésre válaszoltam az 5-ös hozzászólásban, és te ebbe kötöttél bele a 6-os hozzászólásban. Én a 11-es hozzászólásban figyelmedbe ajánlottam 5 példát, öt egymástól teljesen független forrásból, nevezetesen egy antiochiai szír pátriárkától (VI. század - görög orthodox), Jorsits Attila evangélikus teológustól, dr. Sarkadi Nagy Pál református teológiaprofesszortól, dr. Legeza József görögkatolikus paptól, és dr. Joó Sándor református lelkipásztortól.
Erre te a 12-es kommentben így reagáltál: "lehet hülyeségeket beszélni, de Jézus beszéde világos."
Ezek után azt írni, hogy "a személyem cinikus alázása szép adventista szokás" és "arcoskodó vagy hülye vagyok, ezzel Jézust minősíted" - ne is haragudj, de teljességgel igazságtalan. Te kötöttél bele az én mondatomba, és miután szépen elmagyaráztam, hogy miért írtam amit írtam, hogy ez nem az én találmányom, hanem neves teológusok véleménye felekezettől függetlenül, te minősítetted "hülyeségnek."
Ezek után szeretném, ha átgondolnád a viselkedésedet, és megtennéd a megfelelő lépéseket.
Köszönettel: Péter
Péter, attól még, hogy valaki Jézus kijelentésétől ellentétes magyarázatot ad, legyen az bármekkora teológus is, marhaságnak fogom hívni. Nem azt mondtam, hogy te vagy hülye, hanem azt, hogy az általad idézett szöveg hülyeség. Pont azért, mert nem fedi le Jézus beszédét.
Figyelj, talán egyszer majd meglátod, hogy ha valaki ellentmond neked, és felhívja a figyelmedet arra, hogy valótlant állítasz, az nem kötekedés. Ez gyermeki felfogás.
Másrészről attól, hogy valaki egyháztagként teológusi papírokat lobogtat a szemem előtt, és okosabb akar lenni Jézus beszédénél, attól még nem hódolok be előtte. Adott Jézus beszéde, és adott a te írásod, illetve egyéb emberek írásai, kiket idéztél. Ez a kettő mivel üti egymást, az egyik hazugság. Ha megbocsátod, le sem tojom, kitől idéztél, mivel Jézus beszéde axiómaként igaz, a te írásod a hamis. Igen és nem. Ami közte van, a sátántól van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!