Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Üdvözült-e a gazdag ifjú?

Üdvözült-e a gazdag ifjú?

Figyelt kérdés

Három evangéliumban is megemlített történet. Mark evangéliuma szerint az alábbi történet így játszódott le.

Ez alapján kérdezem az alábbiakat.

1. Üdvözült-e a gazdag ifjú? Ha nem, miért nem? Hiszen Jézus számára kedves volt a személye -ráadásul betartotta a Törvényeket is?

- Ha igen, akkor miért mondja Jézus hogy nehéz a gazdagnak - sőt az embernek üdvözülnie?

.....

A gazdag ifjú.

17Amikor útnak indult, odasietett hozzá valaki, térdre borult előtte, és úgy kérdezte: „Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” 18„Miért mondasz engem jónak? – kérdezte Jézus. – Senki sem jó, csak egy: az Isten. 19Ismered a parancsokat: Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tanúskodjál hamisan! Ne csalj! Tiszteld apádat és anyádat!” 20„Mester – válaszolta –, ezeket mind megtartottam kora ifjúságomtól fogva.” 21Jézus ránézett és megkedvelte. „Valami hiányzik még belőled – mondta neki. – Menj, add el, amid van, oszd szét a szegények közt, és így kincsed lesz az égben, aztán gyere és kövess engem!” 22Ennek hallatára az elszomorodott és leverten távozott, mert nagy vagyona volt.

A gazdagság veszedelme.

23Jézus erre körülnézett és tanítványaihoz fordult: „Milyen nehezen jut be a gazdag az Isten országába!” 24A tanítványok csodálkoztak szavain. Jézus azonban megismételte: „Gyermekeim, milyen nehéz bejutni az Isten országába! 25Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” 26Ezek szerfölött csodálkoztak és egymás közt kérdezgették: „Hát akkor ki üdvözülhet?” 27Jézus rájuk nézett, és folytatta: „Embernek ez lehetetlen, de az Istennek nem. Mert az Istennek minden lehetséges.”

2018. júl. 10. 18:04
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Csak annyit ír az evangélium, hogy letörten elment. Így találgatni sem érdemes, vagy üdvözült, vagy nem. Egyedül Isten tudja.
2018. júl. 10. 18:38
 2/8 A kérdező kommentje:

Ha rám gondoltál, akkor tévedtél. Nem vagyok Jehova tanúja. Ezen az oldalon ez az első kérdésem. Szombat óta gondolkodok erről, lelkésztől már kérdeztem, de mások véleményére is kíváncsi vagyok.

Konfirmált, templomjáró evangélikus vagyok - igaz, nem gyerekkorom óta.

2018. júl. 10. 19:47
 3/8 A kérdező kommentje:
Ezt azért irtam mert valaki azt irta hogy már megint predikál ez a Jehova tanúja - de már kitörölte a kommentjét. 😆
2018. júl. 10. 19:49
 4/8 A kérdező kommentje:

Az első válaszolónak: először is köszönöm a válaszod.

Azt is írja az evangélium, hogy Jézus ránézett és megkedvelte őt - valamint hogy tiszteli Istent és betartja a törvényeket gyerekkkorától fogva.

Jézusban ugyan nem ismerte fel az Istent - de akkor itt ellentmondásba kerül Pállal, aki azt írja hogy mindenki a saját hite szerint lesz megítélve.

De mi a te véleményed?

2018. júl. 10. 19:54
 5/8 A nép hiteője ***** válasza:
0%

Lehet, hogy megtartotta a torvenyt de megis volt egy kis baj a hitevel. Maga Jezus mondja ki a hiterol az osztalyzatot: "Gyermekeim, mily nehéz azoknak, akik a gazdagságban bíznak, az Isten országába bemenni!"

A hit az bizalom is egyben. Hinni azt is jelenti, hogy Isten Igejeben bizni, hogy amit mond azt meg is teszi.

Jobban bizott a vagyonban mint Istenben.

Ezzel vizsgalta meg Jezus ennek az ifjunak a hitet. Hogy kesobb megvaltozott-e a felfogasa azt nem tudjuk.

2018. júl. 10. 21:30
 6/8 anonim ***** válasza:
0%

Nem üdvözült, hiszen Jézus éppen vele kapcsolatban mondta, hogy "könnyebb a tevének átmennie a tű fokán, mint a gazdag embernek bejutnia az Isten Országába".

Mivel azonban az Isten irgalmas, ezért valószínűleg tartom, hogy a gazdag ifjú kapott egy új esélyt. Lehet valahol szegényként vállalt a következő életében egy olyan sorsvonalat, ahol szegényként élte le az életét. Nem tudjuk, ebben a konkrét esetben, (ilyenről Jézus keresztelő Jánossal kapcsolatban beszélt csak) de az Isten irgalmasságából adódóan ez nagyon is elképzelhető. :)

"A gazdag ifjúnak sem azért mondtam, hogy adja el amije van, és ossza szét vagyonát a szegények között, hogy a szegények ne nélkülözzenek tovább. Nem!Azért mondtam el, mert ezt az ifjút gazdagsága akadályozta abban, hogy Engem kövessen. És kit nem akadályoz a gazdagság?

Itt ismét ki kell tisztáznom valamit. Amikor azt mondom, hogy a gazdag ifjút gazdagsága akadályozta abban, ami tökéletességének formálását illette, akkor bizony nem a pénznek számszerűségére gondoltam, hanem megkötözöttségére, vagyis arra a lelkületre, mely a sok pénzének megszerzésében és megőrzésében kialakult benne.

Tehát nem az tartozik Hozzám teljes bizonyossággal, aki szegény. De az nem tartozik Hozzám, aki kérésemre sem vállalja, hogy szegény legyen. Tehát a döntő az, hogy szíved Nálam, vagy javaidnál van. "

Jézus; A HANG 90

2018. júl. 11. 08:43
 7/8 anonim ***** válasza:
63%

Szia!

Jól látható, hogy Márk evangéliuma írja le a legrészletesebben ezt a történetet. Ez alapján többen feltételezik - szerintem jogosan - hogy az evangélium írója maga a gazdag ifjú volt.

Üdv. Péter

2018. júl. 11. 09:11
 8/8 anonim ***** válasza:
Csak a Teremtő tudja.
2018. júl. 23. 00:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!