Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért szaggatták meg ruhájukat...

Miért szaggatták meg ruhájukat a Bibliában?

Figyelt kérdés
A Bibliában többször is olvasható, a "megszaggatta ruháit" kifejezés. pl. Jób, mikor gyermekei haláláról értesült megszaggatta ruháit. és még több helyen olvastam, hogy a Biblia egyes szereplőit valamilyen csapás érte megszaggatták ruhájukat. Ez mit jelent és miért tették ezt?
2018. jún. 18. 22:34
 1/5 anonim ***** válasza:
Majd valaki okosabb biztosan pontosít, de úgy tudom, a zsidóknál ez a gyász jele, vagyis akkor éltek ezzel a szokással.
2018. jún. 18. 22:36
 2/5 anonim ***** válasza:
73%

A zsidóknál és más keleti népeknél a gyász és a bánat szokásos jele volt; különösképpen akkor tettek így, ha egy közeli rokonuk halálhírét hallották.

Nagy felháborodást és dühöt, haragot jelent.

Egy rabbinikus hagyomány szerint mindenkinek meg kellett szaggatnia a ruháját, aki hallotta, hogy Isten nevét káromolják.

Bizonyos alkalmakkor jelképes okokból is megszaggatták a ruhájukat,

Ahija próféta 12 darabra szakította a ruháját, és azt mondta Jeroboámnak, hogy vegyen el belőle 10-et, így szemléltette a salamoni királyság két részre szakadását

2018. jún. 18. 23:17
 3/5 anonim ***** válasza:

Szia!

A ruha megszaggatása megalázkodást jelent legalábbis a Biblia szerint. Számos példát láthatunk erre:

Például Illésnél, amikor a király meghallotta a félelmetes üzenetét, "megszaggatta ruháját, testére zsákruhát öltött, böjtölt, zsákruhában is hált, és csöndesen járt-kelt. Ekkor így szólt az Úr igéje Illéshez: Látod, mennyire megalázta magát előttem Aháb? Mivel megalázta magát előttem, az ő idejében nem hozom rá azt a veszedelmet; majd csak a fia idejében hozok veszedelmet a házára."

Vagy:

2Kir 22,19 "Meglágyult a te szíved, és magadat megaláztad az Úr előtt, hallván azokat, amiket e hely és az ezen helyen lakók ellen szólottam, hogy pusztulássá és átokká lesznek, és megszaggattad a te ruháidat, és sírtál előttem; azért én is meghallgattalak, azt mondja az Úr."

Üdv. Péter

2018. jún. 19. 10:58
 4/5 anonim ***** válasza:

"A zsidóknál és más keleti népeknél a gyász és a bánat szokásos jele volt; különösképpen akkor tettek így, ha egy közeli rokonuk halálhírét hallották.

Nagy felháborodást és dühöt, haragot jelent."

És kire haragszanak, kire dühösek? Istenre, mert magához szólította a szerettüket? Vagy mégis kire?

2018. jún. 19. 12:35
 5/5 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat, főleg 2. válaszoló, a te válaszod magyarázta meg igazából a jelenetet amit nem értettem.

egy Jézusról szóló filmben az egyik főpap/rabbi hírét vette Jézus tanításainak, mi szerint ő Isten fia.

Ekkor azt kiáltotta "Káromlás" és eltépte magán a ruhát.És ezt nem értettem miért tette.

szóval köszönöm a választ

2018. jún. 19. 17:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!