Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Eltérő felekezet, gyereknevelés?

Eltérő felekezet, gyereknevelés?

Figyelt kérdés
Én katolikus vagyok, a férjem protestáns. Pünkösdi gyüliben nőtt fel, de mostanában inkább csak protestánsként jellemzi magát. Ez a különbség a kapcsolatunk elején igen erős vitákat váltott ki, de lassan elfogadtuk a másik látásmódját. Mindkettőnknek van pár dolog, amivel nem ért egyet a másikkal, de elfogadtuk, hogy ez így van. Ő eljön velem misére, én elmegyek vele gyülibe. A gyereknevelésre gondolva viszont vannak aggodalmaim. Nem tudom hogy fog ez működni a gyakorlatban, hogy magyarázzuk majd el azt, amit a másikunk nem tart igaznak? Már a keresztelő is kérdéses, mivel ő a felnőttkori bemerítkezést tartja jónak, én a keresztelést. Elsősorban vele fogok erről beszélni, ha eljön az ideje, a kérdésem inkább csak kíváncsiság hátha van itt tapasztalat, vagy gondolat, ami megtetszik.
2018. jún. 12. 16:56
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
91%

Két történelmi egyház között könnyebben megoldható, ez így már neccesebb...

Vagy az szokott lenni hogy ha mondjuk egyik fél vallásosabb, a másik nem akkor a vallásos fél vallását veszik fel a gyerekek, és az ő gyülekezetébe is jár a család.

Vagy legvégső kompromisszum hogy lányok katolikusok, fiúk protestánsok lesznek. És akkor egyik vasárnap ide, másik vasárnap oda mentek.

2018. jún. 12. 18:42
 12/17 anonim ***** válasza:
67%

Mint vérbeli liberális nagyon sokáig ösztönösen támogattam a vegyesházasságokat, de a ti példátokhoz hasonló bonyodalmak miatt már én is inkább ellenzem. Persze ez rajtatok most már nem segít, benne vagytok egy helyzetben, és ebből kell kihoznotok a legjobbat.

Az egyetlen valamennyire is igazságos megoldásnak én is azt ajánlanám, hogy a fiúk az apa, a lányok az anya vallását kövessék, feltéve persze, hogy ez mindkettőtöknek elfogadható kompromisszum. Ha nem, akkor én a helyetekben még várnék a gyerekvállalással, amíg lerendeztétek magatokban, és egymással is ezt a nem egyszerű helyzetet, és képesek vagytok találni egy vállalható kompromisszumot. Önmagában az, ha a gyerekek különböző vallásokat követnek, még nem kellene, hogy zavart okozzon a világnézetükben, ehhez persze az kell, hogy képesek, és hajlandóak legyetek példát mutatni, a másik fél vallását a gyerekek előtt SOHA nem minősíteni és nyitott maradni arra, hogy minden gyerek szabadon megismerhesse a másik fél vallását is.

Nem irigyellek titeket, mert nem lesz könnyű dolgotok, óriási empátiára és intelligenciára lesz szükségetek, de ha annyira szeretitek egymást, hogy mindketten gyakorló hívőként túl tudtatok lendülni a titeket szétválasztó különbségeken, minden esélyetek meg van rá, hogy a gyerekeiteket is szeretetben, tisztességben felneveljétek, legyenek azok bármilyen vallásúak.

Sok szerencsét kíván egy leendő rabbi, aki sok vegyesházasságot látott már, jól működőt, és katasztrofálisat egyaránt. ;)

2018. jún. 12. 23:05
 13/17 anonim ***** válasza:
Ha mindketten mindkét gyülekezetet látogatjátok, nyilván a gyereket sem lehet másképp nevelni, csak úgy, hogy ő is elmegy veletek mindenhová. Aztán majd dönt, ha nagyobb lesz. Vagy pedig nektek kellene dönteni, mi az igaz és mi nem, és ennek megfelelően választani gyülekezetet egységese, családként.
2018. jún. 13. 07:15
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Nehéz kérdés. Igazából jó lett volna házasság előtt ezt tisztázni.

Ha egyházi esküvőtök volt, akkor férjednek előtte alá kellett írnia egy nyilatkozatot, hogy tudomása van arról, hogy te, mint katolikus ígéred, hogy a gyermekeket katolikus hit szerint neveled. Erre tudsz hivatkozni.

Régen szokás volt, hogy a fiúk az apjuk, a lányok az anyjuk vallását követi. Történelmi egyházaknál ezt javasolnám, itt viszont nem tartanám a legjobbnak. Mivel akkor adott egy fiú és egy lány gyerek: az egyiket megkereszteltetitek, a másikat nem. Az egyik 9-10 évesen elsőáldozó lesz, a másik nem. Az egyik 14-16 évesen bérmálkozni fog, a másik nem. Jogosan fogja feltenni a kérdést, hogy ő miért nem? Egy család, de miért hisz apu és a bátyus mást? Több törést okoz ez a kompromisszum, ez egy vesztes-vesztes szituáció véleményem szerint.

Egyénként az a tapasztalatom, hogy általában az a felekezet érvényesül, ahol mélyebb a megélt hit. Nyilván nem ismerlek sem téged, sem a férjedet. Sok türelemre lesz még szükség, mert nem csak a gyermekkeresztség lesz itt a vitás kérdés.

2018. jún. 13. 08:56
 15/17 anonim ***** válasza:
51%

"Ilyen esetben én is azt tartanám kivitelezhetőnek, ha a gyereket nem "nevelitek" sehogyan sem"

És az ilyen esetek nagy többségében lesz vallásellenes a gyerek... Meg egyúttal abszolút tudatlan is ilyen téren.

2018. jún. 13. 08:58
 16/17 anonim ***** válasza:
#15 nem értem, mi lenne ezzel a probléma. amúgy ismerek nem egy mélyen vallásos embert, akik nem lettek vallásosan nevelve
2018. jún. 13. 14:46
 17/17 anonim ***** válasza:
51%
És ha vallás ellenes lesz? Nem lesz semmivel sem rosszabb senkinek. Az ateisták békén hagyják a hívőket. Már csak fordítva kéne megtanulni.
2018. jún. 14. 16:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!