Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A papoknak beleszólása van a...

A papoknak beleszólása van a harangozásba?

Figyelt kérdés

Kb 2 hónapja új pap jött a városba, Sajnos légvonalban 150 méterre van tőlünk egy templom.

Eddig egyáltalán nem volt zavaró, hallatom ha harangoztak, de nem zavart, azonban most az udvaron egy pohár víz elkezd rezegni.

És negyedóránként 5 percig harangoznak. Minden harangozáskor imádkozom hogy dőljön össze a templom.

Másik amit észrevettem hogy hangszórókat szereltetett a templom köré és azon kihangosítva szól a mise. Ezt is hallani zárt ablakon keresztül is, minden vasárnap olyan mint amikor valami koncert van.

2018. máj. 27. 08:04
 1/10 anonim ***** válasza:
46%

Nehéz életed lehet, ha ez a legnagyobb problémád.

Egyébként igen, "van beleszólása" a harangozásba. Illetve a harangozás hangja - bármily meglepő számodra - függ a harang nagyságától is. Nyilván van különbség a Szent István Bazilika 9250 kilós Szent István harangja és mondjuk egy kisebb falusi templom 600 kilós harangja között.

2018. máj. 27. 09:18
 2/10 anonim ***** válasza:
64%

Igen a pap dönti el mikor, hogy harangozik.

Nálunk az előző pap másképp, más időközönként harangozott, az új átvariálta, amit sokan elleneztek.

Nálunk is hangos a harangozás, és úgy van megcsinálva, hogy negyed órákat is üti, tehát negyedkor, félkor, 3/4-kor és egészkor ahány óra van. Ilyet sehol máshol nem láttam, elhiheti bárki, milyen idegesítő.

2018. máj. 27. 11:11
 3/10 anonim ***** válasza:
75%

Ez az új pap le is cserélte a harangokat 3-4-szer nagyobbakra?

"azonban most az udvaron egy pohár víz elkezd rezegni"

Azért hihetetlen, mert ha nem cserélte le sokkal nagyobbakra, akkor vagy eddig is rezgett vagy egyszerűen kamuzol.

2018. máj. 27. 11:41
 4/10 anonim ***** válasza:
58%
2-es. A harang nem üt negyedórákat. Ezt csak a toronyóra teszi.
2018. máj. 27. 18:16
 5/10 anonim ***** válasza:
64%
4! Nem a toronyóra nekem elhiheted! A harangra van szerelve vmi, ami irtó hangosat kondít minden ütéskor és vagy 10mp-ig még zeng a harang, akkorát üt az a vmi rajta.
2018. máj. 27. 18:23
 6/10 anonim ***** válasza:
30%

"A harangra van szerelve vmi, ami irtó hangosat kondít"

Elárulok neked egy nagy titkot, jól figyelj. Minden harangra van szerelve "vmi", máskülönben a harangbúra magától nem fog kongani.

2018. máj. 27. 19:09
 7/10 szp72 ***** válasza:
71%

@ És negyedóránként 5 percig harangoznak.

Nem túlzol egy kicsit?

@ Minden harangozáskor imádkozom hogy dőljön össze a templom.

Csak nehogy a templom helyére egy mecset épüljön, mert akkor hallgathatod a müezzint. Szerintem maradjon inkább a harang.

@ Másik amit észrevettem hogy hangszórókat szereltetett a templom köré és azon kihangosítva szól a mise.

Ezt valóban helytelenül teszi, ha tényleg így van, és nem azért mert nem férnek be a hívek a templomba. Szerintem menjél panaszra.

A régi világban a harangozásnak fontos célja volt, gyakorlatilag ez volt az egyetlen pontosidő jelzés vagy veszélyre figyelmeztetés. Ma már egyszerűen belevegyül az általános zajba, s ráadásul teljesen felesleges, mert mindenki az óráját nézi, s nem a harangozást figyeli. Szerintem valóban be lehetne szüntetni a harangozást, teljesen idejét múlt dolog, főleg a városokban.

2018. máj. 27. 19:44
 8/10 anonim ***** válasza:
79%

Természetesen fel lehet erősíteni a harang kongását, mégpedig egyszerű módszerrel.

Ha addig csak immel, ámmal huzigáltak rajta és egyszer csak rendesen kilendítik, akkor határozottabban érezhető a különbség.

Hangosabban szól és tovább is zeng, ez történhetett feltételezésem szerint, a harangozás módszere változott meg.

Ha másokat is zavar, akkor esetleg petíciót szervezhetsz és talán összefogva sikerül mérsékelni a buzgalmat, mert alig hiszem, hogy a harsány harangozástól több lesz a hívők száma.

2018. máj. 27. 19:48
 9/10 anonim ***** válasza:
37%

#6 Nagyon okos vagy, biztos van 3 diplomád, ha tudod, hogy a harangot meg kell kondítani, hogy szóljon.

Csak az a poén, hogy nem csak belülről lehet megkongatni, hanem ha kívülről ütöd meg, akkor is kongani fog! Mondjuk nekem nincs 3 diplomám, de el tudom képzelni ez a szerkezetet.

#7 Tanulj meg olvasni! Nem azt írtam, hogy 5 percig kong, hanem minden negyedkor üt egy baromi nagyot a harangon és 10mp-ig még zúg, hangzik az egész. Baromi idegesítő, főleg éjszaka, amikor csend lenne, mivel kis városról van szó, csend híján hallgatjuk a harang kongását.

2018. máj. 27. 21:04
 10/10 szp72 ***** válasza:
90%

@ #7 Tanulj meg olvasni! Nem azt írtam, hogy 5 percig kong

Okoska nem tudom mit írtál , de amit én írtam, az szó szerint kiemelés a kérdezőtől.

2018. máj. 27. 21:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!