Az Evangelical Church Angliában az megegyezik az otthoni evangélikus egyházzal?
Ja, es nem ugyanaz vagyok, mint az #1.
#2 voltam. :)
Ez ilyen tipikus dolog amit mindenki keverni szokott.
Angolul az evangelical lehet evangélikus is, de lehet olyan is amit magyarra evangéliuminak fordítunk.
Angol nyelvterületen valahogy úgy képzelik el hogy a protestánsokon belül van a "mainline" (a hagyományos egyházak), meg az "evangelical" (a nem hagyományos egyházak).
Akárcsak a protestáns, úgy azon belül az evangelical is egy gyűjtőszó, ezért van köztük mindenféle (nem kizárólag pünkösdiek meg adventisták, hanem hagyományosabb teológiájú gyülekezetek is!)
Ami többnyire jellemzi őket:
-Nincs komoly egyházi hierarchia, inkább gyülekezetek baráti közössége (vagy önálló gyülekezetek)
-Nem annyira liberálisak mint a hagyományos protestánsok. Pl. általában elutasítják az evolúciót, meg gyakran azt is hogy a nők lelkészek lehessenek.
-Sokat adnak érzelmekre (pl. szó szerint rajonganak Krisztusért)
-Szeretnek evangelizálni, ezért is növekedik a számuk
-Istentiszteleteiken nem orgona van, hanem modern zene
Köszönöm, igen én is azokat taspasztaltam, amit az utolsó irt.
A legfurabb nekem, az aldozás nagyjából úgy történt, hogy kiosztottak a hívők között mindenkinek egy kis pohár bort, és egy kockára vágott toast kenyeret, amiket a pásztorral együtt vettünk magunkhoz. Fura volt nekem legalábbis, otthon tudtommal ez sehol sem szokás.
Ezenkívül zene volt éneklés, és a hívők mondhattak hangosan imát, volt aki saját nyelvén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!