Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Reformátusok! Ti hogyan...

Reformátusok! Ti hogyan élitek meg az Eleve Elrendelés elvét? Mennyire téma ez a templomban nálatok, vagy otthon este a családnál, és hogyan viszonyul a lelki világotok ahhoz, hogy Isten random dönti el, hogy ki kerül a Mennybe?

Figyelt kérdés

Ugye a Református vallás az Kálvinista, a Kálvinizmus pedig egy olyan hitrendszer, amiben Isten már a világ teremtése előtt eleve elrendelte mondjuk fej-vagy-írás játékkal, hogy Unga-Bunga a tüzet felfeldező ősember a Mennybe jut, Diogenész a Pokolba, Dzsingisz Kán a Mennybe, Jedlik Ányos a Pokolba, Adolf Hitler a Mennybe, Kádár János a Pokolba, Orbán Viktor a Mennybe, Polgár Judit a Pokolba, teljesen véletlenszerű. Az ember semmit sem tehet azért, hogy saját helyzetét mentse, se jócselekedetekkel, se hittel, se bűnbánattal, bár elvileg a hit jó cselekedetekre nevel.

Ti hogyan tudjátok morálisan feldolgozni azt, hogy az Istenetek lényegében egy csínytevő, mint Loki a Viking mitológiából, vagy Hóborc, a kopogószellem a Harry Potterből, aki egy ilyen fontos döntést így félvállra vesz?

A kérdés nem provokáció, csak érdekel, hogy miért nem egy olyan Istenképben hisztek, aki a Jó embereket a Mennybe, a bűnösöket pedig a Pokolba küldi.

2018. ápr. 28. 22:49
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
76%

Az eleve elrendeltség azt jelenti, hogy citrom nem nő a babánfán :)...a szőlőlugas sem terem almát... vagyis

" 1Kor 15,38

Az Isten pedig testet ád annak, a mint akarta, és pedig mindenféle magnak az ő saját testét."

...ám a szőlő az alma, a banán a citrom és minden kikelt mag elnyerheti az üdvösséget, ha a "Kertészre figyel", és megéli az ő saját (eleve elrendelt) természetét...mert a magokban van meg az "elrendeltség".

...ennélfogva természetesen emberekben is az adott mag (a benső, vagy lélekszikra - ki hogyan nevezi)külsővé tétele a lényeg, és nem az emberi fogalom szerinti jóság. mert az emberi léformában kettősség lakozik, van egy belső emberünk, és van a külső (ego) ...a külső embernek kell a Bensőnek teret adnia, ahhoz, hogy ne "citromnak láttassunk a banánfán", hogy azt éljük meg aminek rendeltettünk, és ne azt mutassuk a világnak, amik mi akarunk lenni....remélem van (VAN) aki, (AKI) érti...

2018. ápr. 29. 05:50
 12/16 anonim ***** válasza:
Bár már nem járok arra, én konfirmáltam, sokáig jártam református közösségbe. Anno engem is zavart ez a kérdés, szóval rákérdeztem a lelkészeknél, azt mondták, hogy ez így, ebben a formában nem igaz, és hogy Kálvin sem teljesen úgy értette, mit ahogy ma szokás értelmezni. Hogy Kálvin mit értett, meg hogyan, azt én nem tudom, de személyes tapasztalatom az, hogy ahány református, annyi értelmezés. Otthon nem annyira jellemző, hogy az emberek hinnének benne, míg külföldön elvileg eléggé sokan vallják.
2018. ápr. 29. 08:22
 13/16 anonim ***** válasza:

a 11 milyen jó..

"Légy hű magadhoz: így, mint napra éj,

Következik, hogy ál máshoz se léssz. "

Shakespeare

a "Lélekszikra" az önvaló a sajátút felismerésével válik csak lehetővé:

"Ama nemes harczot megharczoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam:

Végezetre eltétetett nékem az igazság koronája"

2018. ápr. 29. 09:59
 14/16 anonim ***** válasza:

"Ha Isten választja ki, hogy ki üdvözül, akkor ez nem aknázza alá a szabad akaratunkat, hogy Krisztust válasszuk, és benne higgyünk? A Biblia azt mondja, hogy van választási lehetőségünk — mindenki, aki hisz Jézus Krisztusban megtartatik (János 3:16; Róma 10:9–10). A Biblia egyszer sem ír arról, hogy Isten bárkit is visszautasítana, aki hisz Őbenne vagy elfordulna attól, aki Őt keresi (5 Mózes 4:29). Valahogyan — Isten rejtélye, hogyan — a predesztináció együtt munkálkodik azzal, hogy az Atya vonzza az embert (János 6:44), és hogy az ember hisz és üdvözül (Róma 1:16). Isten eleve elrendeli, hogy ki jut üdvösségre, de nekünk ehhez Krisztust kell választanunk. Mindkét megállapítás egyaránt igaz. Róma 11:33 azt mondja, hogy „Ó, Isten gazdagságának, bölcsességének és ismeretének mélysége! Milyen megfoghatatlanok az ő ítéletei, és milyen kikutathatatlanok az ő útjai!”"

Forrás:

[link]

2018. ápr. 29. 11:46
 15/16 anonim ***** válasza:

Én a zsinati dokumentum 3. fejezetét vettem alapul, és abból vontam le következtetéseimet. Hogy jobban láthassuk mi volt a zsinati atyák szándéka, érdemes lenne a zsinati határozatot teljes egészében látnunk, amire sajnos nem leltem rá a neten.

-----------------------------

Akit esetleg még jobban érdekel a téma, az alábbi esszét találtam hozzá, mely szépen végigvezeti a kérdést az ősegyháztól egészen napjainkig.

[link]

2018. ápr. 29. 12:00
 16/16 anonim ***** válasza:

Íme, egy református lelkész igehirdetése:

"Ebben a dologban egyébként maga Kálvin János, tisztelt és bölcs tanítónk is túlszaladt egy határon. Eredetileg jogász ember lévén pontos, hiánytalan és ellentmondást nem tartalmazó megfogalmazásokra törekedett, így került be aztán – egyébként könyvtárnyi latin nyelven írt életművébe – az a másfél sor, amit évszázadok után is a szemére vetnek, éspedig joggal. “…Isten némelyeket eleve kárhozatra, másokat pedig eleve üdvösségre rendelt”. Tisztelve őt, mint nagy tanítónkat, ebben az egyetlen dologban el kell ismerjük, éspedig pontosan az ő Biblia iránti végtelen nagy tisztelete jegyében, hogy ebben a gondolatában kivételesen túlszaladt egy határon, ami a Szentírás egészéből nem igazolható. A magam részéről nem hiszek olyan Istenben, aki eleve azért alkotott volna bárkit is, hogy azt eltapossa, kárhozatra vesse – és erre utaló mondatot a Szentírásban sem találok."

Forrás:

[link]

Én az idézett szakasszal értek egyet.

2018. ápr. 29. 13:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!