Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Római katolikus vallás esetén...

Római katolikus vallás esetén ha valaki megkeresztelkedik, utána mennyi idő múlva lehet leghamarabb templomi esküvője és mit kell előtte tennie (gyónás, űldozás, ilyesmi)?

Figyelt kérdés

Bocsánatot kérek, nem vagyok katolikus de ez most egy történethez kellene. Szóval lehet olyat, hogy valaki csak úgy besétál egy templomba, hogy kereszteljék meg (előtte nem volt semmilyen vallása), majd ez után mennyi idő míg templomi esküvője lehet?

A történet nem a modern időkben játszódik, 19. századi Franciaország.

2018. ápr. 11. 19:10
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem lehet egyből keresztelkedni, előbb katekumen lesz, aminek hossza sok-sok hónapban mérhető, lehet akár 1-2 év is.

De templomi esküvő esetén nem fontos, hogy mind a két fél megkeresztelt katolikus legyen.

2018. ápr. 11. 19:27
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Ha a 19. században játszódik a történet, akkor egyáltalán nem biztos, hogy a mai egyházi szabályok vonatkoznak rá. Az első vatikáni zsinat 1869-ben kezdődött, a második 1962-ben, és a másodikon nagyon sok dolgot megváltoztattak, ami a rituálék szabályait illeti. Szóval nem túl jók az esélyeid, hogy itt valaki képben lesz sajnos :-( A zsinati rendelkezéseknek kéne utánanézned, ha pontos infót akarsz szerezni.

2018. ápr. 11. 19:46
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Én nem vagyok otthon francia történelemben, de nekem furcsának tűnik, hogy ebben az időben valakinek semmilyen vallása nem volt.
2018. ápr. 11. 19:51
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Abban az idoszakban szerintem siman kereszteltek azonnal. Eleve mindenki meg volt keresztelve mar gyerekkorukban atestek rajta az emberek, de ha valaki nem katolikus volt, amde azza szeretett volna valni, nem hiszem, hogy hosszasan oktattak volna, lehet, hogy irni-olvasni sem tudott az illeto, vagy épp nem is ert ra hitoktatasra jarni, mert ott volt a sok gyerek vagy epp a munka, stb.
2018. ápr. 11. 19:51
 5/9 szp72 ***** válasza:
100%

A keresztség és a házasságkötés elvileg történhet egy és ugyanazon szertartás alatt is, elvi akadálya ennek nincs bár valóban nem szokás. De ez csak elhatározás és szervezés kérdése.

Viszont a keresztségre illetve a házasságkötésre való jelentkezés valamint a tényleges keresztség és házasságkötés között nagyobb idő szokott eltelni a szokásos felkészítés miatt, ami a keresztség esetében akár két év is lehet. A felkészítés idejét persze az a pap dönti el, akitől kérik a szentségeket, aki a felkészítésről gondoskodik. Ha a pap jónak látja vagy csak nem gondos, akár el is tekinthet az alapos felkészítéstől.

2018. ápr. 11. 19:58
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Azért nincs vallása a lánynak mert időutazós sztori, ő a jelenkorból megy vissza, és nincs megkeresztelve. Másodiknak köszönöm a zsinat említését, ennek utánanézek, de mindannyian nagyon jókat írtatok, megy a zöld. :) Köszönöm még egyszer.
2018. ápr. 11. 20:35
 7/9 anonim ***** válasza:

Ha időutazós, az más. :)) Mert azzal kezdtem volna, hogy szinte kizárt, hogy abban a korban még babaként ne kereszteltek meg volna valakit.

Mivel felnőttkorban a keresztelés, a bérmálás és az elsőáldozás egyszerre történik, így nem telik el köztük idő. Egy szertartáson belül zajlik az egész. Előbb megkeresztelik, majd megkenik a szent olajjal (ez a bérmálás) és a misében elsőáldozik, amikor a többi hívő. Ebben teológiailag nem hiszem, hogy változás történt. Templomi esküvője akár már aznap is lehet. Gyónás ilyenkor nincs - mivel a katolikus teológia szerint a keresztség lemossa a bűnöket (az áteredő bűnt és az addig elkövetett bűnöket is). Tehát a felnőttek nem gyónnak a keresztség előtt, mert nincs értelme.

2018. ápr. 12. 09:30
 8/9 anonim ***** válasza:
Azért is lehet fontos a keresztelő a lánynak, mert különben reverzálist kellene adni a vőlegényének, illetve az egyháznak. Lehetnek további bürokratikus akadályok is.
2018. ápr. 12. 18:05
 9/9 anonim ***** válasza:

Az esküvőt heteken keresztül hirdették a templomban, úgy tudom, hat hét volt az időtartam.

Amit meg kell még szokni, hogy több a böjt, mint ma.

2018. ápr. 12. 18:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!