Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Nagypénteken mit nem lehet enni?

Nagypénteken mit nem lehet enni?

Figyelt kérdés
Nem a vegán étrendre vagyok kiváncsí, hanem, hogy a keresztény világban nagypénteken mi az amit szabad és mi az amit nem szabad enni?
2018. márc. 28. 14:36
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Változó. Általában húsfélét és zsírt nem szabad fogyasztani, ilyenkor régen is olajjal főztek zsír helyett. Keletebbre más állati származékot sem szoktak, mint pl. tojást, de nálunk ez nem jellemző.

Illetve szigorú bőjti nap, ezért csak egyszer lehet jól lakni és összesen háromszor lehet enni.

2018. márc. 28. 14:40
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy az előttem szóló mondta, húst nem lehet, de ezenfelül vállalhatsz más böjtöt is. A keleti keresztények, ortodoxok gyakorlatilag vegán étrenden vannak ilyenkor, nem esznek tojást, tejterméket és semmi ilyesmit.
2018. márc. 28. 14:53
 3/11 követ62 ***** válasza:
82%

Én is így tudom, hogy húst.

De már többször megfordult a fejemben.

Mi vonatkozik a vegetáriánusra, vagy netalán a vegánra? Ezt tudja valaki?

2018. márc. 28. 15:28
 4/11 anonim ***** válasza:
89%

Szigorú böjt, ami azt jelenti, hogy a nagyböjt többi péntekjéhez hasonlóan nem eszünk húst, és ezen felül csak háromszor eszünk és egyszer lakunk jól.

"Mi vonatkozik a vegetáriánusra, vagy netalán a vegánra? Ezt tudja valaki?"

A napi háromszor étkezést egyszeri jóllakással ő is tartani tudja és lemond másról: pl. csoki, kávé, édesség, stb.

2018. márc. 28. 15:41
 5/11 anonim ***** válasza:
23%

Ha szigorúan a Bibliát vesszük alapul, akkor semmi különös cselekedet nem szükséges Nagypénteken sem. Csak a szeretet. A katolikusok meg még nemtom kik tartják ezeket a ceremóniákat. Jézusban a ceremóniáknak vége. Egyedüli szövetségi jegy az Úrvacsora, de az sem ceremónia.

Ne értsetek félre, semmi bajom ezzel a szokással, nincs bajom a katolikusokkal

2018. márc. 28. 15:42
 6/11 anonim ***** válasza:
22%
A "nagypénteki böjt", hús nem evése római katolikus szokás, a protestáns keresztény világban ezt a szokást nem tartják.
2018. márc. 28. 20:49
 7/11 anonim ***** válasza:
79%

Hülyeség, a reformátusoknál elég nagy hagyománya van. Sőt számukra sokkal meghatározóbb, mint a katolikusok számára. De az anglikánok is böjtölnek nagypénteken, ahogy az evangélikusok is.

Szóval nyugodtan kimondhatjuk, hogy a protestánsok nagy része tartja a nagypénteki böjtöt. Egyébként nagyon helyesen teszik.

2018. márc. 28. 21:23
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

"A "nagypénteki böjt", hús nem evése római katolikus szokás, a protestáns keresztény világban ezt a szokást nem tartják."

Én úgy tudom, hogy a nagypénteket pl. a reformátusok kifejezetten tartják, méghozzá szigorú böjtként.

Itt is erről írnak: [link]

2018. márc. 28. 22:05
 9/11 anonim ***** válasza:
17%
Köszi. Protestánsok számára nem a külsőségek a fontosak, hanem a belső, egyetértek.
2018. márc. 29. 09:06
 10/11 Alex Fly ***** válasza:
69%
Protestánsok közül is sokan tartják, sokszor szigorúbban, mint ami itt le van írva. A különbség, hogy ez náluk nem egyházi parancsolat, hanem saját döntés.
2018. márc. 30. 02:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!