Mi a húsvét lényege, milyen az igazi, bibliai húsvét?
A bibliai húsvét ünnepe lényegét,az ősi keresztény köszöntés foglalja össze:
"Feltámadott a Krisztus!",s erre a válasz:"Bizonnyal feltámadott!"
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe. Időpontja a 325-ben tartott első niceai zsinat döntése értelmében a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap. Jézus halála előtt a páska vagyis a kovásztalan kenyerek ünnepére ment fel Jeruzsálembe. Ott fogyasztotta el tanítványaival a páska bárányt, ez az utolsó vacsora néven ismert este melyen új szövetséget is kötött velünk emberekkel és ránk hagyta a kenyér és bor fogyasztásával az úrvacsora szentségét.
A keresztények húsvétkor az Úr halálára és feltámadására emlékeznek csoki tojások, csoki csibék, csoki bárányok, csoki és élő nyulak és kölni víz nélkül.
Jézus,utolsó vacsoráján,a vérét,és bűntelen testét jelképező jelképek mellett ránk hagyott egy harmadik jelképet is:
"Felkelt hát a vacsorától, levette felső ruháját, és egy törlőkendőt kötött a dereka köré. Azután vizet öntött egy edénybe, és sorban megmosta, majd a kendővel megtörölte a tanítványai lábát."...." Ha pedig én, aki Úr és Mester vagyok, megmostam a lábatokat, akkor nektek is meg kell mosnotok egymás lábát. Példát adtam nektek, hogy ti is ugyanúgy bánjatok egymással, ahogy én veletek. Igazán mondom nektek: a szolga nem nagyobb az uránál, és a küldött sem nagyobb annál, aki elküldte. Most már tudjátok ezeket, de akkor lesztek boldogok és áldottak, ha valóban meg is teszitek."(Jn 13:4,5,14-17)
Ennek a jelképnek a gyakorlását nem egy választható opcióként,hanem parancsként hagyta ránk.
Talán azért boldogtalanok,és áldások nélküliek sokan,mert a másik ember előtti alázatosságot,és annak jelképét,-egymás lába megmosását-feleslegesnek tartják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!