A paphianyrol sokat olvasni, hallani. Lelkeszhiany es rabbihiany is van?
Hogy rabbikból van-e hiány, azt nem tudom. Az viszont biztos, hogy lelkészekből is hiány van a protestáns felekezeteknél. Bár nem akkora mértékben, mint a római katolikusoknál. (Például görög katolikusoknál nincs paphiány.)
Nem olyan túl népszerű hivatás, pálya a fiatalok körében.
Nem csoda.
Nem akarok bunkónak tűnni, fiatal vagyok + nem vallásos, de ahogy én látom egyre kevesebb a vallásos, és szerintem a pap, vagy lelkész nem túl hívogató állás. Ki is szeretne korlátok között élni?
Mindből "hiány" van (azért itt feltenném, hogy mihez képest, egyre kevesebb az olyan hívő manapság, akik hívők annyira, hogy néha 'meglátogassanak egy templomot'...) , de a katolikus papokból különösen.
A cölibátus miatt. Rengeteg fiatal papnövendék útközben dönt úgy, hogy inkább megházasodna és ott hagyja. Egyesek meg út közben.
Plusz ugye rengetegen bele sem kezdenek emiatt.
Azért egyedül leélni egy egész életet elég kemény.
(Most abba ne menjünk bele, hogy a cölibátust ténylegesen vajon hány pap tartja be...)
Én ismerek olyan újprotestáns felekezetet,ahol 50%-os túlkínálat van végzett lelkészekből,pedig egyre inkább felvételi kötelem,az előzetes felsőfokú végzettség bármilyen területen.
(Ennek egyik oka,hogy ne a teológián kelljen megtanítani a gondolkozást, ne csak egy lábon álljon a teológus,ne kelljen a teológián istentelen tudományokat,mint materializmus,evolúció,istentelen filozófiai irányzatok,stb.a nulláról kezdve tanítani.)
Ezen a teológiai főiskolán-egyetemen végzettek célja a tanulmányukkal,nem kizárólag lelkészi hivatásra való felkészülés,hanem a közösségi élet jól felkészült szervezése laikus szinten,professzionálisan.
A 6.kérdésem,egy egyszerű kérdés volt a minősítők fele,s nem kifakadás.
Velem is előfordul,hogy egy választ nem tudok értelmezni,de olyankor nem minősítek,s ebből kivételek,csak az extrém módon hosszú válaszok,melyeket elvből leminősítek.
Folyt.9. válasz:
Amikor én minősítek,azt minden esetben tudom indokolni,s az indoklás kérését sosem veszem jogtalan igénynek.
Sok válasszal 100%-ban nem értek egyet,de az abban leírtak tartalmát hasznosnak,vagy részben hasznosnak ítélem.
Egy olyan kérés,hogy indokoljam minősítésemet,semmiképen nem bánt,sőt,örömmel megteszem.
Nyilván,hígagyú gyermekded szajkók, ezt másként értelmezik,mer nem vállalják fel képességeiket.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!