Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztény vallás és a halálbü...

Keresztény vallás és a halálbüntetés összeegyeztethető?

Figyelt kérdés

2018. jan. 17. 11:19
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
62%

Én keresztyénként nem értem hogy hogy lenne összeegyeztethető.

Sőt, szerintem kifejezetten bűn ha egy embertől te önkényesen megtagadod a halál előtti bűnbánat és megtérés lehetőségét, mert kivégzed. Valódi bűnbánat esetén meg tiszta ha lapok járnak az illetőnek Istentől, akkor szintén bűn lenne elvenni az életét.

(Most persze nem azt mondom hogy a börtönnek ne legyen funkciója a büntetés, és ha valaki annyit mond hogy "bocs megbántam" akkor engedjük szabadlábon...)

2018. jan. 17. 15:13
 12/37 anonim ***** válasza:
77%
Nem egyeztethető össze!
2018. jan. 17. 15:30
 13/37 anonim ***** válasza:

A kérdés így értelmetlen.

A keresztény tanítás szerint nem szabad halálos ítéletet végrehajtani.

Az,egy más kérdés,hogy milyen mértékben,és módon kell tudatosítani az elkövetővel,tette súlyát következményét,és mennyit kell tennie büntetése alatt,saját léte fenntartásáért.

2018. jan. 17. 17:37
 14/37 anonim ***** válasza:
97%

az nkvizíció nem adott ki halálos ítéletet, olvass csak el egy vikipédia szócikket az inkvizícióról magad is láthatod majd

szerintem sem összeegyeztethető, mindenkinek meg kell adni a lehetőséget hogy megváltozzon, de én a kereszténységtől függetlenül is ellenzem a halálbüntetést, mivel most is sok országban létezik ezért nagyon könnyen vizsgálható hogy többet árt mint használ, az olyan érvek mint hogy elrettentő ereje van és megvédi az embereket a bűnözőktől miután kiszabadulnak max akkor lenne igaz ha a halálbüntetés nagyon gyakori lenne, pl szinte minden erőszakos bűnelkövetőt kivégeznénk, tehát én mikor belefolytam a dologba azt találtam hogy a "megvalósult halálbüntetés" abszolut csak árthatna, bűnözés szempontjából és költségvetési szempontból is

2018. jan. 17. 20:24
 15/37 A kérdező kommentje:

"az nkvizíció nem adott ki halálos ítéletet, olvass csak el egy vikipédia szócikket az inkvizícióról magad is láthatod majd"

ÁÁÁ nem adott :) Ki tudja hány embert kínozták meg és végezték ki.

2018. jan. 18. 08:13
 16/37 anonim ***** válasza:
95%

"ÁÁÁ nem adott :) Ki tudja hány embert kínozták meg és végezték ki."

Nézz utána. Egyébként relatíve keveset. A spanyol állami inkvizíció ölt meg 3000-nél kevesebb embert, aminek semmi köze az Egyházhoz.

Az római inkvizíció pedig néhány száz embert ítélt el, sok elítélt helyett pedig szalmabábút égettek el.

Már minden forrás kutatható ezzel kapcsolatban, nem kell megérzésre hallgatni, ha vannak tudományos bizonyítékok.

2018. jan. 18. 08:22
 17/37 anonim ***** válasza:
92%

"Ki tudja hány embert kínozták meg és végezték ki."

Tudjuk, mert megvannak az iratok. A római inkvizíciót (ami egyházi volt, a Pápai Államban működött) 1542-ben indult és kb. az 1700-as évekig voltak perek. Ez idő alatt hozzávetőlegesen 100 ember kapott olyan ítéletet, amit kivégzésre is válthattak.

A spanyol és a portugál inkvizíció megint más tészta, mivel ezek államiak voltak.

2018. jan. 18. 09:07
 18/37 A kérdező kommentje:

"A spanyol és a portugál inkvizíció megint más tészta, mivel ezek államiak voltak."

Mitől lenne más? Nem azt kérdeztem hogy az egyház hány embert öletett meg. A királyt Isten földi helytartójának tekintették és az egyház mindenhol támogatta.

2018. jan. 18. 09:54
 19/37 anonim ***** válasza:
100%

A királyt Isten földi helytartójának tekintették és az egyház mindenhol támogatta."

Nem ártana legalább a középsulis törit megtanulni, nem írnál ekkora ökörséget.

2018. jan. 18. 11:09
 20/37 A kérdező kommentje:
Márpedig ez így van. Korábban az Európai államok nem voltak szekulárisak. Tehát számold bele nyugodtan a bíróságok által hozott halálos ítéleteket. Igy nem néhány ezer emberről van szó hanem milliókról.
2018. jan. 18. 11:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!