Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a személyes véleményetek...

Mi a személyes véleményetek az evangélikusságról?

Figyelt kérdés
Bármilyen felekezetű ember álláspontjára kíváncsi vagyok csak kérlek írjátok hogy melyikhez tartoztok.

2017. nov. 3. 20:01
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Nekem pozitív tapasztalataim vannak velük kapcsolatban, szerintem a legkorrektebb protestáns felekezet doktrinális szempontból ,de a tapasztalataim alapján is kedvelem őket, én annak idején református lettem de ha lett volna a környéken evangélikus templom valószínűleg oda megyek (mivel nem volt mentem oda ami a legközelebb volt a lakásomhoz)
2017. nov. 3. 20:03
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
katolikus vagyok, és az összes protestáns felekezet közül ez tűnik a legszimpatikusabbnak számomra, bár személyesen egy evangélikust sem ismerek, mert ahol élek, ott csak reformátusok vannak.
2017. nov. 3. 20:19
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Katolikus vagyok, de nincs velük semmi bajom. Több tanításukkal ugyan nem értek egyet, mert szerintem Luther a gyereket is kiöntötte a fürdővízzel, de a sok protestáns felekezet közül az egyik legszimpatikusabbak, bár ez utóbbiban az is közrejátszik, hogy ők szidják a katolikusokat a legkevésbé.

Meg lehet, mert jó néhány évet eltöltöttem közöttük.

2017. nov. 3. 20:44
 4/14 anonim ***** válasza:
70%

Református vagyok, nekünk kvázi testvéregyházunk, úgyhogy szeretem őket.

Egy dolog van ami nem tetszik. Néha túl szabadelvűek, pl. skandináv országokban hogy homoszexuális párokat házasítanak meg, ami államilag felőlem lehetne elfogadott, de templomban semmiképp se. (A magyarországi evangélikus egyháznak persze ehhez semmi köze...)

2017. nov. 3. 22:52
 5/14 imakommandós ***** válasza:
67%

A magyar evangélikus egyház az rendben van és tartja a frontot, csak ahogy előttem irták, az észak-német területeken és a skandináv országokban ahol a legelterjedtebb az evangélikus felekezet, a melegfront legszélsőségesebb elfogadói és támogatói.

Ez Luther szélsőséges értelmezéséből fakadó hagyaték.

Amiről a leghiresebbé vált, abból nőtt ki ez.

Ugyanis volt olyan időszaka Luthernek, hogy egyedül a hitből való megigazulás szélsőséges hangsúlyozója volt annyira, hogy a Jakab levelet ki akarta zárni a protestáns kánonból.

Végül elfogadta Luther, de ebből az irányból jött be az evangélikus egyházba a melegek szélsőséges elfogadása.

Ha nem tagadta volna Luther a mózesi törvény érvényességét, akkor talán nem fajult volna idáig ez.

2017. nov. 4. 08:43
 6/14 anonim ***** válasza:
6%
Elv rendszer tehát nem az igazság. A jó emberek közè tartozok ès nem követek tömeg elveket. Ilyenkor mi van?
2017. nov. 4. 08:57
 7/14 anonim ***** válasza:
29%
Nincs egyetlen jó ember sem, egyedül Isten jó.
2017. nov. 5. 19:04
 8/14 anonim ***** válasza:
88%

Én nagyon szimpatikusnak tartom őket. Talán az én egyházamhoz is ők állnak a legeslegközelebb. Szeretem a tanításaikat, habár ritkán hallgattam evangélikusok istentiszteleteit. Talán ők a legelfogadóbbak, nekem annyiból tetszenek jobban a reformátusoknál, hogy kevésbé nacionalisták, habár ez elég relatív ki mennyire szereti ha valami az.

Mostani tanulmányaimat egy evangélikus iskolában fogom folytatni, kedves embereknek tartom őket.

Adventista vagyok.

2017. dec. 13. 15:12
 9/14 anonim ***** válasza:
75%
Kiskoromtól evangélikus vagyok (illetve annak tartom magamat), és kifejezetten szeretem a vallásomat.
2018. aug. 1. 20:53
 10/14 anonim ***** válasza:
63%

a Magyarorszagon talalhato felekezetek kozul nekem is ok a legszimpatikusabbak

imakommandos:

"a melegfront legszélsőségesebb elfogadói és támogatói.

Ez Luther szélsőséges értelmezéséből fakadó hagyaték."

Elegge jol ismerem az eszaki evangelikusokat: ez nem Luther szelsoseges ertelmezesebol fakado "hagyatek", hanem ezek a tarsadalmak fejlettebbek, mint a magyar. Es mint a mindenhol jelenlevo allamegyhaz, az evangelikusok tukrozik ezt.

Egyebkent az eszaki evangelikus egyhazak sem egysegesek, kulonbozo iranyzataik vannak. Vannak olyan papok, akik a noi papsagot is elitelik.

2021. márc. 1. 19:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!