Izrael állam elismeri azokat, akik az ortodox zsidókhoz térnek be?
Tehát nem a reformközösséghez vagy a neológhoz, hanem az ortodox zsidókhoz.
Ezeket is elismeri Izrael állam, ha valaki "alijázik", vagy csak az ultra-ortodox betéréseket ismerik el? (pl a Chabad közösséghez)
Én úgy tudom, hogy például a betérteknél a neológ/eform betérteket nem ismeri el Izrael állam zsidónak, ezért nem alijázhatnak, nem kapnak (azonnal) állampolgárságot.
Az ortodoxokat elismerik? ha valaki nem ultra-ortodox
Kerdezo, rosszul tudod.
Izrael Allam gond nelkul elismer minden zsidot zsidonak. Mar pedig aki betert - akar Habad, akar Reform, akar valamelyik masik szervezetnel - az zsido.
Pont.
" az alijázásnál nem érdekes, h milyen betért vagy."
Ez így ebben a formában nem igaz. Aki születésétől kezdve zsidó, annál lényegtelen, hogy neológ, reform, ortodox, vagy akármi. Szabadon alijázhat és megkaphatja az állampolgárságot.
De Izrael állam az állampolgárság, meg a "kit tekintünk zsidónak" kérdésben a reform zsidókhoz (meg ha jól tudom a neológokhoz) való betérteket nem ismeri el! Még az ortodox közösségek, meg az Izraellel kapcsolatos kulturális csoportok/zsidók sem ismerik el a reformközösségek betértjeit.
Ennél fogva ők nem alijázhatnak, nem kaphatnak állampolgárságot azonnal.
Ennek egy nagyon egyszerű oka van: A reform zsidókhoz nagyon könnyű betérni. Ripsz-ropsz el lehet intézni ezt Magyarországon is, és ők elfogadnak olyan dolgokat is (pl apai ági zsidóság, nem csak anyai ági), amit más közösségek nem fogadnak el. Egyrészt emiatt, másrészt pedig amiatt, mert meg akarják akadályozni, hogy sokan megélhetésből, állampolgárság miatt térjenek be a zsidó vallásba.
Ha a reformokhoz betértet zsidónak el is ismerik, de alijázni nem alijázhat!
Elozonek
Link? Hol az a "hivatalos honlap"?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!