Maradjak katolikus vagy legyek evangélikus?
Maradj katolikus, kezd el tanulmányozni a két felekezetet MIND A KÉT OLDALRÓL és később hozd meg a döntést kellő ismeret birtokában
(amúgy meg legyél ortodox ;) )
Újabb kérdés, amire igazából senki se fog tudni válaszolni. Valószínűleg a legtöbb protestáns azt mondja majd, hogy legyél evangélikus, vagy még inkább más protestán felekezet tagja, sokuk szerint az evangélikus is túl közel áll a katolikushoz.
Most katolikus vagy. Azzal mi a probléma? Katolikusként is ugyan úgy elérheted az üdvösséget, márpedig csak ez számít. Nincs több esélyed az üdvösségre azzal, hogy protestáns leszel.
Történelmet szerintem jobb nem nézni, mert a protestánsok is követtek el sok szörnyűséget a katolikusokkal szemben, ahogy a katolikusok is velük szemben. Inkább a jelent nézd, ahogy a különböző felekezetek az ökumenizmusban igyekeznek testvérként tekinteni a másikra.
Ha alaposan szemügyre vesszük a teológiát, olyan túl sok eltérést nem fogsz tapasztalni. Például az Eukarisztiáról megfogalmazott hittételek nagyon hasonlóak, mind a két felekezet azt vallja, hogy valóságosan Krisztus Teste. Katolikus szerint a kimondott szavak alatt változik át, ev. szerint vételkor. Ebből szerintem a kat. álláspont a pontosabb.
Gyónás; Luther csak azt mondta, hogy nem szentség. Viszont gyakorlását és is szorgalmazta.
Képek és szobrok ugyan úgy jelen vannak.
Sorolhatnám, látod csupa hasonlóságok.
Jól látható különbség, hogy az evangélikusoknál nincs papság, helyette csak lelkészek vannak. Ebben szerintem a katolikus a biblikusabb. Mondanák sokan, hogy cölibátus... erre meg azt mondom, hogy gör. katolikus, ahol szintén házasodhatnak a papok.
De végső soron neked kell dönteni.
Amikor én vallást váltottam meg sem fordult a fejembe, hogy váltanom kéne (katolikus voltam). (Úgy mint Luther. Ő sem akart új felekeztet alapítani, csak a meglévőt RE formálni. Az az vissza térni a biblikus alapokhoz. Mivel addigra már a kereszténység nagyon messze járt az igazságtól.)
Voltak vallási gyakorlatok melyekkel nem tudtam azonosulni (nem monta senki nekem, hogy helytelen amit csinálok, nem a Bibliából olvastam ki, de HISZEN, hogy a Szentlélek helyezte a szivemre).
Mint amikor egy ember megy egy úton és úgy tűnik mintha valaki irányítaná merre menjen (nyit és zár lehetőségeket).
Így irányított Isten engem egy másik közösséghez.
Majd amikor elkezdtem a Bibliát mélyebben tanulni rájöttem ez az az egyház ahol Isten akar engem látni, ahol teljesen tisztán tanítják Isten szavát.
De nem elém raktak több felekezetet és én ráböktem az egyikre, hogy ezt választom.
ISTEN VEZETETT ODA.
Szerintem legyél nyitott és hagyd, hogy Ő vezessen!
Pál is azt mondta "Nem tanácskoztam testel és vérrel." Az az nem emberekkel beszélte meg, hanem hagyta, hogy Isten vezesse.
Ez a legjárhatóbb út.
Érdekelne mi nem tetszett a válaszomban!?
A saját tapasztalatomat mondtam el. Minden emberi befolyás nélkül.
Bárki aki le szavazott mégis honnan tudná én mit éltem meg?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!