Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ti hogyan látjátok a 21....

Ti hogyan látjátok a 21. század egyházát?

Figyelt kérdés

Miben változott? Mi az ami még kellene? Miért jó és miért nem?

KIZÁRÓLAG ÉRTELMES KULTÚRÁLT VÁLASZOKAT VÁROK, válaszolhatnak olyanok is akik nem keresztények vagy épp ateisták, de csak kúltúráltan

2017. okt. 13. 19:14
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
93%

Melyik egyházat?

Én katolikus vagyok, szóval arról beszélek. :)

Tök jó, hogy a 60-as években volt a zsinat, teljesen megreformálták az egyházat, a liturgiát, mindent. Én csak a nagyszülők elbeszéléseiből hallottam, milyen volt a zsinat előtt, de ezek alapján abszolút jónak tartom, mert a tekintélyelvű egyházból végre valami emberi lett. Jónak tartom a különféle lelkiségeket, a Karizmatikus megújulást, ami nagyon közel áll a szívemhez. Nagyon tetszik, hogy az egyházak végre próbálnak közeledni egymáshoz, habár még mindig sok a tévhit és félreértés minden oldalról. Ideje ezeket lebontanunk, és végre szeretettel fordulni egymáshoz.

Szerintem jó az irány, ahova tartunk, persze korántsem tökéletes, van még hova fejlődnünk. :)

2017. okt. 13. 19:26
 2/27 anonim ***** válasza:

Én nem látok bele minden emberbe, nem látok bele minden egyházba. Viszont úgy gondolom Jézus tudja, és el is mondta, hogy hogyan látja az utolsó idők egyházát, amit úgy vélek, a mai egyházra illik:

Jelenések 3

15. Tudom a te dolgaidat, hogy te sem hideg nem vagy, sem hév; vajha hideg volnál, vagy hév.

16. Így mivel lágymeleg vagy, sem hideg, sem hév, kivetlek téged az én számból.

17. Mivel ezt mondod: Gazdag vagyok, és meggazdagodtam és semmire nincs szükségem; és nem tudod, hogy te vagy a nyomorult és a nyavalyás és szegény és vak és mezítelen:

18. Azt tanácslom néked, hogy végy tőlem tűzben megpróbált aranyat, hogy gazdaggá légy; és fehér ruhákat, hogy öltözeted legyen, és ne láttassék ki a te mezítelenségednek rútsága; és szemgyógyító írral kend meg a te szemeidet, hogy láss.

19. A kiket én szeretek, megfeddem és megfenyítem: légy buzgóságos azért, és térj meg.

20. Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem.

21. A ki győz, megadom annak, hogy az én királyiszékembe űljön velem, a mint én is győztem és ültem az én Atyámmal az ő királyiszékében.

22. A kinek van füle, hallja, mit mond a Lélek a gyülekezeteknek.

2017. okt. 13. 19:49
 3/27 anonim ***** válasza:
45%

Én úgy érzem, túl nagy szerepet töltenek be az egyházak ahhoz képest, hogy kevés tényleg vallásos ember van. Mindenképpen csökkenteném a pénzt, amit kapnak. Ne legyen olyan, hogy egy egyházi iskola "azért kap pénzt, mert állami feladatot vesz át", miközben az önkormányzati iskolák küszködnek és kénytelenek anyagi okokból átadni az egyháznak.

Nem mennék addig, hogy kizárólag a hívek tartsák el az egyházat, mert sok olyan kulturális jellegű dolgot fenntartunk, amit nem vesz mindenki igénybe, de nem kezelném kiemeltebben, mint a múzeumokat vagy könyvtárakat. Az adó 1%-ot megváltoztatnám, nem lennének külön kezelve az egyházak és a más szervezetek; aki akarja, adhassa mindkét százalékot egyháznak, aki akarja, az meg mindkettőt civil szervezetnek.

Ideje lenne haladniuk a korral, pl. változtatni a fogamzásgátlással, a lombikbébikkel kapcsolatos álláspontjukon.

KDNP nem kéne a parlamentbe, amúgy se szavaz rájuk senki.

2017. okt. 13. 20:26
 4/27 anonim ***** válasza:
87%

Szerintem kicsit elvilágiasodott, túlságosan kinyílt, így pedig a misztérium jellege elszállt.

Persze ízlések és pofonok.

2017. okt. 13. 20:59
 5/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm akik eddig válaszoltak! 4-es nagyon egyetértek veled, persze a többiekkel is.

Túl elvilágiasodott valóban. Tetszik a liturgia maga, meg minden de nagyon liberális lett sok egyház(mármint a katolikuson belül egyes országokban)

Mondok egy példát ha beütöd németül a google keresőbe hogy miseruha olyan ronda elvilágiasodott miseruhákat látsz amiben semmi keresztényi úgymond minta nincs, ha beütöd ezt magyarul csodaszép miseruhákat láthatsz. Ez csak egy egyszerű példa volt.

Vagy pl a templomok, nekem nagyon tetszenek a gótikus és reneszánsz templomok a barokk templomok annyira nem. A mai modenr templomok nagyrésze gyönyörű tényleg ámulok rajta de készülnek olyan jellemtelen templomok is ami nem adja vissza a katolikusságot.

Ez megint csak egy jó példa volt.

De ha valaki megnézia tavalyi Lengyel IVT záró miéjét szerintem egy csodának lehet a része, milyen gyönyörűk az énekek. És jó volt látni hogy ebben a békétlen istentelen világban több mint 1 millió fiatal a világ minden részéről dicsőítette Istent. Ez Európa nekem, én egy ilyen Európát szeretnék.

Nagyon feltekintek Szent II János Pálra, ő valóban igazi pápa volt. Alázatos, irgalmas, megbocsátó, a liturgiában fegyelmezett, de vidám derűs ember volt még a szenvedése éveiben is, és ezt a derűt adta át az emberiségnek hogy jobbá és szebbé tegye a világot.

Ő úgy vélem olyan nyomot hagyott a lengyelekben és nemcsak bennük hanem akár sok nem katolikus keresztényben is amelyek el nem múlnak.

Ő meg tudta csinálni, mi is megtudjuk.

Legyünk szentek ahogy Isten is szent

2017. okt. 13. 21:23
 6/27 anonim ***** válasza:
71%
Én nem érzem azt, hogy elvilágiasodott volna. Az irányelvek ugyanazok, attól, hogy az evangelizációs eszközök, templomok, miseruhák modernebbek. A gótikus templomok tényleg gyönyörűek, de én szeretem az egyszerűbb modernebb templomokat is. De persze ez már tényleg ízlés kérdése.
2017. okt. 13. 21:36
 7/27 anonim ***** válasza:
53%

Mivel katolikus vagyok, így erről nyilatkozom.

Én annyira nem érzem a II. vatikáni zsinat olyan nagy átütő erejét. Teológiai kérdésekben abszolút helyénvaló gondolatokat fogalmaztak meg, viszont a módszerekben nem kellettek volna ezek a reformok, vagy nem ilyen radikálisan. Pláne a "nyitás" miatt az Ostpolitik különösen negatív fordulat volt, mintha feladta volna azt, amit korábban mondott, de majd a történelem megítéli. Örülök, hogy Benedek pápa engedélyezte a zsinat előtti rítus szélesebb körben való ünneplését. Nemrég voltam ilyen misén, nagyon felemelő. A karizmatikus megújulás nagy részétől a falra mászom, szerintem az ilyen jellegű csoportokat jobban kéne megvizsgálni és igenis betiltani, ha olyan tanítást hirdetnek, ami nem összeegyeztető a katolikus hittel. Mert van ilyen sajnos. Ez a fajta szabadság, amit a zsinat hozott, nem biztos, hogy az Egyház javára válik. Csak a "zene meg a buli" jó, hogy pontosan mit hiszünk, az már mindegy is...

Szerintem a nagyszüleink korábban sokkal inkább élték a hitet az emberek. Ma inkább csak egy "hobbi" a kereszténység, persze ez a korunk betegsége is, nem csak az Egyházunkban van így.

Én így látom, persze érdemes lenne dolgokat jobban árnyalni.

2017. okt. 13. 23:32
 8/27 anonim ***** válasza:
71%

"De ha valaki megnézia tavalyi Lengyel IVT záró miéjét szerintem egy csodának lehet a része, milyen gyönyörűk az énekek."

Istennek hála, élőben ott lehettem, valóban nagy lelki élmény volt. A lengyelek roppantul igényesek egyházzenei téren.

2017. okt. 13. 23:34
 9/27 anonim ***** válasza:
42%

1-2, Átment politizálásba az is;

3, Ezzel nem kellene foglalkoznia.

2017. okt. 13. 23:41
 10/27 anonim ***** válasza:
32%

A második század végére teljesen megváltozott, az eredeti apostoli időkben végzett, és bemutatott imádattól.

Ez a mi időnkre, már messze nem hasonlít rá.

Már nem fogják visszaváltoztatni, az nagy veszteség lenne nekik.

2017. okt. 14. 06:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!