Elmeleti kerdes, hazasodhatok ujra templomban?
Nem mintha aktualis lenne, tenyleg csak elmeleti a kerdes. Ha en evangelikus templomban hazasodtam, es utana elvaltam, akkor lehet ujrahazasodnom protestans templomban, ezzel tisztaban vagyok.
De ha valamiert ugy hozza a sors, hogy katolikus esküvöt szeretnenk mondjuke gy katolikus ferfivel( aki meg nem volt hazas), akkor lehetseges ez? Onnan jött a gondolat, hogy az evangelikus esküvö az csak a polgari hazassag megaldasa, tehat a szo szoros ertelmeben nekem sem volt katolikus esküvöm. De megis van hazassaglevelem...
Nem kell oltogatni nem keszülök ferjhez menni, csak erdekel a dolog.
Elvileg igen, mert a katolikus esküvő szentségi, míg a protestáns csak egyszerű szertartás.
Ha szentségi házasságod lenne, akkor nem lehetne szó újbóli házasságkötésről.
Dehogynem.
Családban van rokon, aki érvényteleníttette a katolikus templomi házasságát. Igaz, hogy jó pár év volt neki, de sikerült. Viszont
a mostani felesége (3 gyerekük van), nem akar templomi esküvőt...
Úgyhogy manapság minden megoldható...
Akkor jöjjön egy kis elmélet a protestáns (evangélikus) szentségekről. A mi felekezetünkben egy hármas kritérium rendszernek kell megfelelni valaminek, hogy szentségként tekintsünk rá:
- Látható jele van,
- Az örök élet reménysége fűződik hozzá,
- Jézus rendelte el.
Ennek a feltételnek a katolikus hét szentségből csak a keresztség, és az úrvacsora (oltári szentség) felel meg.
A házasság ennek a rendszernek egyik pontjában sem felel meg, egyrészt nincs látható jel, mint a víz, a kenyér, vagy a bor, másrészről, nincs olyan ígéret a Bibliában, hogy valaki elnyeri az üdvőséget, ha megházasodik. Jézus ugyan említést tesz a házasságról, de nem ő rendeli el, viszont Márk evangéliumában megtalálható, hogy "mert a teremtés kezdete óta az embert férfivá és nővé teremtette az Isten. Ezért elhagyja az ember apját és anyját, és lesznek ketten egy testté, úgyhogy ők többé már nem két test, hanem egy. Amit tehát az Isten egybekötött, ember el ne válassza."
Így ugyan nem szentség az evangélikusoknál a házasság, de nem kevesebb értékű, mint a katolikus. Isten előtt nem lehet elvállni, az első marad a társad őelőtte életed végéig, mert megfogadtad neki, és ő egybeszerkesztett vele. Nem értek egyet a felekezetnek azzal a tanításával, hogy ennek ellenére összead elvált embereket, pedig szembe megy a saját tanításával.
Ne nyissunk hitvitat. :)
Elsö: bocsi, de ezen olyan jot mosolyogtam. Nem tud a völegenyem bemenni a plebaniara, mert nincs. Marmint nem plebania, hanem völegeny. :)) Szintisztan elmeleti a kerdes, csak gondolkoztam rajta es nem tudtam a valaszt. Ha valaha aktualis lenne, nyilvan utanajarok.
Köszi a valaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!