A valláspszichológiában is tanítanak olyat az ember felépítéséről, hogy az elme 2 részre osztható: tudatos és tudat alatti részekre? Mennyire elfogadott ez?
Ez elavult.
Nincsen tudat "alatti". Tudattalan agy létezik, és a tudat ennek van alárendelve (többek között).
Ja, és ezen kívül léteznek még reflexek, ösztönök és érzelmi agy is. Ezek mind nincsenek alárendelve a tudatnak.
Elavult?
Kifejtenéd az általad írtakat kicsit jobban?
Vagy tudnál linket adni, ahol ennek utána lehet olvasni?
Köszi szépen!
Nézz körül.
Pl. vészhelyzetben a tudat beszűkül: eleve nem is látsz tudatosan mást, csak ami pont a szemed előtt van. Nem is cselekszel tudatosan.
Ilyenkor szokták utána azt mondani: "ez nem én voltam".
Pedig dehogynem... csak a tudattalanod irányított, és közben fizikailag is blokkolta a tudatot (kimutatható az agytevékenység mérésével).
Ugyanez előfordulhat erős érzelmi helyzetben, akkor viszont az érzelmi agy irányít.
Az ösztönnel is hasonló a helyzet, a reflex pedig sok esetben át se megy az agyadon, hanem rögtön a gerincvelőben történik a döntés, és az agy csak később kap értesítést róla.
Köszönöm szépen a bővebb leírást, így már jobban értem.
Ez alapján azt mondanám, hogy inkább differenciáltabb ez az egész, mint ahogy azt korábban gondolták.
Egy kapcsolódó kérdés:
Az önszuggesztió esetén az emberek az "érzelmi agyra" próbálnak hatni, hogy majd azután annak hatásra cselekedjenek?
Ha fájdalmat akarsz csökkenteni, akkor biztos.
De ha pl. emlékezni szeretnél egy elveszett tárgyra, akkor a tudattalant kell megszólítani.
De végül is nem kell senkinek se címezni a kérésed... egyszerűen el kell gondolni, hogy mit szeretnél, és kellő gyakorlás után az agy már tudja, hogy hova kapcsoljon.
Immunrendszert is lehet így erősíteni (de persze nem szabad a hagyományos gyógyítást sem elhanyagolni, ez csak kiegészítés!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!