Mit jelent az Eféz 6:12 Igevers?
Az "égi helyeken", vagy magasságban kifejezés, uralkodói státuszra utal.
Vagy is hatalmat gyakorolnak, emberek, politikai hatalmak felett is.
A bibliai leírás szerint ők „e sötétség világuralkodói”, akiknek a történelem során mindig is hatalmuk volt a világhatalmak felett.
ezenkívül, szellemi erőkkel és nem emberekkel viaskodunk,
Az Efézusi levél ezt mondja Jézusról: "Amelyet megmutatott a Krisztusban, mikor feltámasztotta Őt a halálból, és ültette Őt a maga jobbjára a mennyekben. Felül minden fejedelemségen és hatalmasságon és erőn és uraságon és minden néven, mely neveztetik nemcsak e világon, hanem a következendőben is: És mindeneket vetett az Ő lábai alá, és Őt tette mindeneknek fölötte az anyaszentegyháznak fejévé, Mely az Ő teste, teljessége Ő néki, aki mindeneket betölt mindenekkel." (Ef 1,20-23)
Vagyis ugyanaz a Pál, ugyanabban a levélben azt állítja, hogy az Efézus 6,12-ben felsorolt gonosz szellemi lények mind Jézus lábai alá lettek vetve, miután Ő felment a Mennybe. Ugyanakkor a gonosz szellemeket a magasságba helyezi a hatodik fejezetben. Ennek értelmezésében segít, ha Pálnak egy másik állítását figyelembe vesszük: "Ismerek egy embert a Krisztusban, aki tizennégy évvel ezelőtt (ha testben-é, nem tudom; ha testen kívül-é, nem tudom; az Isten tudja) elragadtatott a harmadik égig." (2Kor 12,2) Abból kiindulva, hogy a Biblia nem költészeti mű, és nem tartalmaz felesleges sorokat, a harmadik ég említése feltételez egy első és egy második eget is. Ha a fejünk fölé nézünk egy eget látunk. A logika, sőt bibliai állítások is alátámasztják, hogy ez az első ég. Ha a harmadik ég a Menny, és az magasabb rendű, mint a mi egünk, ami az első, akkor nem számít egy meg nem engedett extrapolációnak az a feltételezés, hogy a második ég is magasabb rendű, mint a mi egünk, de alacsonyabb a harmadiknál. Ezek szerint a mi világunk, és Isten lakhelye közé be van ékelődve, egy köztes világ, ami a Sátán valódi főhadiszállása, és innen irányítja a mi világunk leigázásának és megrontásának a folyamatait.
Amúgy a Biblia úgy kezdődik, hogy Isten kezdetben teremtette az egeket(samajim, azaz többesszám) és a Földet. Az egek kifejezés legalább két eget feltételez. Ezek után ugyanabban a fejezet arról is beszámol, hogy Isten létrehozott egy mennyezetet, égboltot, és azt elnevezte égnek. Ez pedig az első vers fényében máris legalább három eget jelent. Személyes meggyőződésem az, hogy eredetileg egyetlen ég, azaz világ létezett, de a Sátán lázadása miatt Isten létrehozott egy párhuzamos világot, ahova kitoloncolta fellázadt angyali lényeket. Amikor létrehozta a mi világunkat, akkor pedig a mi világunkat is elválasztotta attól a helytől, ahol a gonosz tölti a vizsgálati fogsága idejét. Azonban a bűn, ami bejött az emberiség életébe, kaput nyitott a két világ közötti falon, és bizonyos jogi szabályok megtartása mellett, de elkezdtek beszivárogni azok a gonosz angyalok, akik addig ki voltak rekesztve. Azonban a mai napig is a második égben tartózkodik a gonosz angyalok túlnyomó része, és ide be sem tehetik a lábukat, csak az emberiség bűne súlyának a mértékében. Eljön majd az idő, amikor a nagy nyomorúságnak nevezett időszak közepén felkel Mihály a mennyei seregek élén, és kisöpri a második égből a Sátánt és bandáját, és akkor itt lesznek a Földön. Az azonban annyira gonosz korszak lesz, amilyen nem volt még Ádám megteremtése óta, és nem is lesz. Ebbe beleértem Noé korszakát is, vagy akár a nácik legbrutálisabb rémtetteit. Az az idő rendkívül gonosz lesz, ugyanis tömény gonoszság lesz jelen a Földön, ami a hatezer év alatt végig el volt választva a világunktől, csak egy leredukált mértékben volt jelen.
A Pál apostol által harmadik égnek nevezett világ nem kronológiai sorrendben a harmadik, hanem tőlünk kiindulva a harmadik, de létrehozás sorrendje szerint a Menny az első, a mienk pedig a harmadik.
A bibliai világkép szerint a föld lapos, amely felett az ég, mint sátor van felverve. A föld felett három ég van, lefelé pedig az alvilág különféle mélységei:
-2, mélység
-1, alvilág
0, föld
1, levegő ég
2, csillagok ege
3, Isten ege
Isten természetesen a legmagasabban a 3.égben tartózkodik:
"Ismerek egy embert Krisztusban, aki tizennégy évvel ezelőtt elragadtatott a harmadik égig – hogy testben-e vagy testen kívül, nem tudom, csak Isten tudja. Én tudom, hogy az az ember – hogy testben-e vagy testen kívül, nem tudom, csak az Isten tudja – elragadtatott a paradicsomba, és olyan kimondhatatlan beszédeket hallott, amelyeket ember el nem mondhat." (2Kor 12,2-4)
Persze azoknak a legrosszabb, akik a legmélyebbre kényszerülnek:
"Megkérdé pedig őt Jézus, mondván: Mi a neved? És ő monda: Légió; mert sok ördög ment vala bele. És kérék őt, hogy ne parancsolja nékik, hogy a mélységbe menjenek." (Lk 8,30-31)
"Mert ha nem kedvezett az Isten a bűnbe esett angyaloknak, hanem mélységbe taszítván, a sötétség lánczaira adta oda őket, hogy fenntartassanak az ítéletre;" (2Pét 2,4)
A gonoszság jelentős erői a levegőégben tartózkodnak:
"Ti is halottak voltatok vétkeitek és bűneitek következtében, amelyekben azelőtt éltetek a világ szokása szerint, a levegőégben uralkodó fejdelemnek a hatalma alatt. Ez a lélek most a hitetlenség fiaiban dolgozik." (Ef 2,1-2)
Esetleg magasabban is, hiszen Ef 6,12 többesszámban égi magasságokról beszél.
"Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen." (Ef 6,12)
Az angyalok helye is alapvetően a harmadik ég lenne, de a fellázadt angyalok az ellenük folytatott mennyei harc következtében az alsóbb régiókba kényszerültek.
"Ezután nagy harc támadt a mennyben. Mihály és angyalai megtámadták a sárkányt. A sárkány és angyalai védekeztek, de nem tudtak ellenállni, s nem maradt számukra hely a mennyben. Levetették a nagy sárkányt, az ősi kígyót, aki maga az ördög, a sátán, aki tévútra vezeti az egész világot. A földre vetették, s vele együtt letaszították angyalait is." (Jel 12,7-9)
A bibliai szövegeket olvasva az ember nem igazán érti, hogy akkor a sátáni erők most mégis hol vannak, a levegőégben, a földön, a mélységekben vagy esetleg a magasabb egekben?
Az én szerény véleményem egyrészt az, hogy ennek a három égnek és mélységeknek nem kell betű szerinti földrajzi szinteket tulajdonítani. A bibliai időkben az emberek úgy gondolták, hogy az Isten valahol fent van nagyon magasan, a pokol meg valahol lent. Ezek a szintek igazából szellemi tartalmakat jelölnek, amit mivel úgy se tudunk a maga valóságában megérteni, ezért csak valamilyen képi módon tudjuk csak megragadni és megközelíteni. Ezek a szintek a szellemi lények hatalmát fejezik ki, minél magasabban vannak annál hatalmasabbak, s minél mélyebbre kényszerülnek annál kevésbé hatnak a földi emberekre. Akik úgymond a mélységben meg vannak kötözve azok már teljesen ártalmatlanok, legfeljebb a hozzájuk lekerülő bűnös meghalt embereken uralkodhatnak.
Másrészt azt gondolom, hogy a bibliai írók gondolkodásában a föld és a levegőég nagyjából egy szint, tehát a mennyből vagyis a harmadik égből földre vetett gonosz angyalok nem ellentmondás, hogy a levegőégben vannak.
Szia
A Jób 1-2 fejezetei arról írnak, hogy a démonoknak szabad bejárásuk volt az egekbe. Igen oda, ahol Isten és az angyalokból álló családja él.
Sokat elárul erről a Jób 1: 6-7 versei:
" Elérkezett pedig a napja, hogy az igaz Isten fiai eljöjjenek, és megjelenjenek Jehova előtt; Sátán is eljött közöttük.
Jehova ekkor ezt mondta Sátánnak: „Honnan jössz?” Sátán így válaszolt Jehovának: „Bejártam a földet, ott jártam-keltem.”
Dániel viszont egy másik "magasságról" számol be:
Dániel 10:13
" De a perzsa királyi birodalom fejedelme huszonegy napig szembeszállt velem, és Mihál, az egyik elöljáró fejedelem jött a segítségemre; én pedig Perzsia királyainál maradtam." - ha elolvasod az előtte és utána következő verseket is, akkor láthatod, hogy itt "a perzsa királyi birodalom fejedelme" démon fejedelemről van szó, és a magasságban történhetett a " szembeszállás"
Viszont a Jelenések 12:7–9 szerint már nincsenek az égben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!