A római katolikus szentmisében mit jelent a szentostya alakjának változása?
Figyelt kérdés
Amikor a miséző pap felmutatja, akkor van úgy, hogy teljesen kerek, máskor félkör, és olyan is van, hogy téglalap alakú. És van amikor nagyobb, máskor kisebb. Köszönöm a válaszokat!2017. júl. 7. 16:15
1/5 szp72 válasza:
Az van, hogy kettétöri, s a külön darabokat egymásra teszi, ami kölönféle alakúnak tűnhet.
2/5 anonim válasza:
Az ostya mindig kerek, legalábbis nálunk katolikusoknál. Különböző méretei vannak van egy nagyobb ostya ami a miséző ostya és van kisebb amit a hívek kapnak, de van nagyon nagy alakú is , de mindig kör.
3/5 A kérdező kommentje:
De az úrfelmutatás a megtörés előtt van, és ekkor is mindig másmilyen az alakja.
2017. júl. 7. 16:30
4/5 szp72 válasza:
Az ostya alakjának nincs vallási jelentősége, bármilyen alakúval lehet misézni, lényeg hogy búzakenyér legyen.
Általában kerekre szokták vagdosni a gyárban, én még nem láttam másmilyent. Esetleg ha kifogyóban van a készlet, akkor használhatnak egy féldarabot, vagy akármekkora darabot.
5/5 anonim válasza:
Nincs jelentősége, a pap szokásától függ. Általában olyan az ostya, hogy középen vékonyabb, ezért annak a mentén kettétörik és egy kis darabot beletesznek a kehely borba. Ezután mutatják fel az ostyát. Van, hogy teljesen kerek és csak a kis darabka hiányzik belőle, van, hogy félbetörik és egymásra teszik a két felet, stb. Sőt olyat is láttam, hogy egy hatalmas ostya volt és annak egy letört darabját mutatták fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!