Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit gondoltok, a katolikus...

Mit gondoltok, a katolikus egyházban robotpapok vagy női papok lesznek előbb?

Figyelt kérdés
Világszerte utánpótlás problémával küzd a katolikus egyház a papok körében. Ez kétféle megoldás a paphiányra. Melyikre nyitottabb szerintetek a Vatikán?
2017. jún. 24. 12:43
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
78%

Szerintem egy harmadikra. A házas férfiak felszentelésére.

Bocs.

2017. jún. 24. 12:46
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Olyat még el tudok képzelni hogy egy hangszóróból van megtartva egy szentmise. De női papot vagy gyári hegesztő robothoz hasonlót nem igazán.
2017. jún. 24. 12:47
 3/13 anonim ***** válasza:
46%

Én is arra gondoltam, mint az első.

Vagyis nem csak én gondoltam rá, hanem hallottam, hogy ezen már régóta gondolkodnak. Illetve a cölibátus feloldása is már régóta napirenden van.

2017. jún. 24. 12:48
 4/13 anonim ***** válasza:
75%

Azért ez hatalmas túlzás, nincsenek világszerte létszámbeli gondok a papságban, ez inkább Európa egyes országaira jellemző nagyon, pl. Magyarország. De az olyan mélyen hívő lakossággal rendelkező európai országokban, mint akár Lengyelo., nem jellemzőek ezek a problémák. Sőt Indiából vagy az Indonéz szigetvilág országaiból jönnek hozzánk missziós papok.

Egyébként női papság bibliai alapon nem lehetséges, ebben az Egyház sem tud változtatni. Bár robotokról nincs szó a Írásban, de az elvvel számos probléma akad, ugye a papoknak nem csak a prédikálás a feladatuk, amit akár egy robot is ellátna, ha megfelelően programozzák pár évtized múlva.

Amit már többen írtak, a cölibátus enyhítése bizonyos körülmények közt elképzelhető, mint a g. katolikusok esetében.

2017. jún. 24. 13:03
 5/13 A kérdező kommentje:
Nyugaton már kísérleteznek ilyennel (bár nem a katolikusok): [link]
2017. jún. 24. 13:34
 6/13 anonim ***** válasza:
46%
Szerintem us felszentelnek majd házas férfiakat is. De szerintem arra is van egy pici kilátás, hogy nőket is felszentelnek pappá. Gondoljatok bele, a második vatikáni zsinat előtt az is elképzelhetetlen volt, hogy lányok ministráljanak. Egyébként ez akkora hülyeség (már bocsánat), hogy azért nem szentelnek nőket pappá, mert Jézus is csak férfiakat választott apostolnak. Nyilván 2000 évvel ezelőtt amikor egy nőnek nem túl sok szava volt, nem választ ki nőt, elképzelhetetlen lett volna, hogy egy nő prédikáljon, nyilvánosan tanítson. De szerencsére ma már ez nem így van. Nem értem, egy nő miben más, mint egy férfi? Egy nő nem tudna prédikálni? Ne tudna szentségeket kiszolgáltatni? Semmi olyan nincs a papságban, amit egy nő ne tudna elvégezni. Katolikus vagyok, de ezzel nem értek egyet.
2017. jún. 24. 13:40
 7/13 anonim ***** válasza:
66%

Elég veszélyes gondolattal játszol szerintem. Így nézve Jézus sok nézetére ráüthetnéd hogy hülyeség, amit meghaladott a kor (hogy egy példát mondjak, a válás). Ráadásul Jézusra egyáltalán nem jellemző, hogy megalkuvó lett volna, csak mert a kor azt kívánja. Sőt női tanítványai is voltak, ami szintén szembe mentek a kor normáival. Jézus akkoriban nagyon is haladó szellemiséget képviselt, ha azt akarta volna, hogy legyenek női papok, akkor tett volna erről, de láthatóan nem akarta.

Egyébként a papság nem csak Jézus apstolain nyugszik, hanem a levita és melkizedeki papságon is, melyek előképei az újszövetségi papságnak. Ugyan is a pap az, aki az áldozatot bemutatja.

Másfelöl a nőknek is meg van a maga feladatuk, ami semmivel sem kisebb, vagy lenézendőbb, mint a papi hivatás. Ők is választhatják, hogy Istennek szentelik életüket és e szerint választják a szerzetesi éltet. Ugyan úgy taníthatnak, szolgálhatnak, az emberek segítségére lehetnek. Igaz a legszentebb áldozatot nem mutathatják be.

2017. jún. 24. 13:58
 8/13 anonim ***** válasza:
41%
Nézd, Jézus nem választott ki szőke hajú, kék szemű embereket sem... Ezzel az erővel szőke, kék szemű férfiak sem lehetnek papok??? Abban a kultúrában, az ókori zsidóknál egyik sem volt lehetséges, de ez nem jelenti azt, hogy ma is így kell lennie. Egy nő miben más, mint egy férfi? Mármint azon kívül, ami a lába közt van? Miért nem szabad, hogy a nők papok legyenek? Mire képes nem képes egy nő ebből a szempontból?
2017. jún. 24. 14:20
 9/13 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
100%

#8 honan tudni hogy nem volt szoke es kekszemu?

mert zsidok voltakbes azok kozt nincs? es ha volt? ma van?

majd meglatjuk egy robotpap elege istentelen, talan akkor nem ha valoban emberrel azonos mi je lesz

mert egy technikaibokokbol korlatozodott gep nem mondhatni hogy lelki tamasz lehetne...

2017. jún. 24. 14:38
 10/13 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

#9 mi, ai - mesterseges intelegenciaja

most neztem a cikket

hat bizonyos feladatokat egy egyszeru programpzasu robot is ellathat ha mellete elo pap is van a kozelben

Xy4-sztok

2017. jún. 24. 14:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!