Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha te reformátor lennél, mit...

Ha te reformátor lennél, mit reformálnál az egyházadban (nem feltétlenül radikális szinten akár)?

Figyelt kérdés

Én pl. sokkal intenzívebben evangelizálnék, ebben sajnos az összes történelmi egyház el van maradva.

Illetve (ez sokaknak nem fog tetszeni) reformátusként szívesen működtetnék közös gyülekezeteket az evangélikusokkal. Főleg olyan helyeken, ahol a református meg evangélikus gyülekezet is pici.

2017. jún. 11. 21:44
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

"Csak úgy próba képpen érdemes lenne megkérdezned fordítva is a dolgot, engem is érdekelne, hogy mit válaszolnak."

Mármint hogy fordítva? (Bocsánat, már este van)

Amúgy ne veszekedjünk azon, hogy kinek milyen énekek jönnek be! Én is jobban szeretem az orgonát, mint a pár akkordos, zeneileg nulla gitáros dalokat, de gitárral tényleg több embert meg lehet szólítani...

2017. jún. 11. 23:14
 12/19 anonim ***** válasza:

Semmi gond.

Úgy érttem, hogy pl. megkérdezed a református lelkészedet, hogy Úrvacsorázhatsz-e az evangélikusoknál alkalomadtán.

2017. jún. 11. 23:28
 13/19 A kérdező kommentje:
Ez tényleg érdekes kísérlet!
2017. jún. 11. 23:40
 14/19 anonim ***** válasza:

Az én református közösségemben a reformátusok mellett evangélikusok,presbiteriánusok,katolikusok,román ortodoxok,adventisták,zsidók,és krisnahitűek vesznek részt.(Csak a krisnahitű nem vesz urvacsorát.)

Béke,és szeretet van köztünk,ami Isten lelke gyümölcse.

Ha reformálnék,nem követelnék meg senkitől emberek által megfogalmazott dogmákra való eskütételt.A Biblia tiszta tanításának értelmezését a hívő,és a Szentlélek együttműködésére bíznám.

2017. jún. 12. 08:15
 15/19 anonim ***** válasza:

Jav.:

Isten Lelke

2017. jún. 12. 08:17
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Nekem az, hogy zsidó részt vesz úrvacsorádon, nagyon kamunak tűnik. Hiszen ők eleve nem is fogadják el Krisztust.

Ahogy a román ortodox és a katolikus részvétele is hát.... na nem túl hihető.

2017. jún. 12. 08:54
 17/19 anonim ***** válasza:
48%

"Én engedélyezném, hogy a történelmi egyházakhoz tartozók kölcsönösen részt vehessenek az Úrvacsorán/Áldozáson."

Ez abszolút lehetséges a katolikus részről, amennyiben a protestáns fél megvallja, hogy Jézus valóságosan jelen van az Oltáriszentségben... :))

Egyébként a kérdésre válaszolva (katolikus vagyok):

Részben visszatérnék a trienti zsinathoz, pl. a liturgia egyes elemeit illetően: jobban egységesíteném és világosabban előírnék dolgokat. A nem templomba való, nem Istenhez méltó elemeket meg betiltanám még akkor is, ha egyesek szerint ez az ő "kultúrájuk". Ezentúl szigorítanám a házasságkötéseket és eltörölném a mostani érvényes egyházjogi módszert a házasságkötések érvénytelenítésében (létezne ilyen, de csak az indokolt esetekben és szigorúan a másodfok döntsön, nem elég elsőfokon, mint most).

2017. jún. 12. 11:23
 18/19 anonim ***** válasza:
#17, mit értesz nem templomba való dolog alatt?
2017. jún. 12. 11:34
 19/19 anonim ***** válasza:
35%

"mit értesz nem templomba való dolog alatt?"

Néhány példa, amiket én tapasztaltam:

-másokat zavaró magatartás, fegyelmezetlenség (pl. mikor mögötted végigdumálják a misét). Ezt nehéz megszüntetni, mert mindig lesznek bunkók, de többször kéne szólni.

-nőknél a feneket alig takaró szoknya/sort (nálunk sajnos egyre több ilyen van)

-szomorúan tapasztalom, hogy mise alatt az átváltoztatásnál vagy ha szentségkivétel van, akkor az emberek már egyre ritkábban térdelnek le. Nyilván nem az idősekre és a betegekre gondolok. Jó lenne tudatosítani, hogy az Oltáriszentség hitünk központja, mi valljuk, hogy Jézus ott jelen van, tehát kicsit komolyabban kéne ezt venni.

Hirtelen ezek jutottak eszembe.

2017. jún. 12. 11:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!