Jelenések 7-ban miért hiányzik Efraim törzse a 12-ből?
Ugye az történt, hogy József törzse két törzsre vált szét: Efraimra és Manasszéra, tehát valójában ezzel 13 törzs lett. A Jel 7 nem abban hibázik, hogy Efraimot nem említi, hiszen az Józsefhez tartozik, ott téved hogy Manasszét is említi, Dánt pedig elhagyja.
Szerintem ez csak egy sima elírás. A szerzőt csak a szimbolika érdekelte, s nem a pontos törzs lista.
Én nem ott keresném az okot, hogy jelképes a felsorolás, és nem is ott, hogy a szerző tévedhetett, hanem valami megváltozott Isten hozzáállásában.
A prófétai beszédben jelezte előre, hogy mi várható.
"Dán kígyó lesz az úton". Ez úgyis értelmezhetó, hogy Dán törzsének a szokásai miatt teljesen el fog válni a sorsa Istentől és Izrael törzseitől is. Soha nem fog visszakerülni a szövetségbe.
Efraim majdnem ugyanez. Efraim törzse soha nem fog megtérni a bálványoktól, emiatt Isten is elhagyta őket. Kiestek a szövetségből és meg fognak szégyenülni:
Hós 4:17 Bálványokkal szövetkezett Efraim; hagyd [hát] magára!
A 19. vers úgy is értelmezhető, hogy Efraim törzse szét lett teljesen szórva az összes népek közé és soha nem lesz összegyűjtve, soha nem fog megtérni:
Hós 4:19 Szárnyaihoz köti őt a szélvész, és megszégyenülnek...
1-es vagyok, engem is érdekelt a dolog, köszi a válaszokat. Én sem hinném, hogy elírás lenne, lévén ez a Biblia.
Imakommandós válasza tűnik nekem a legbiblikusabbnak
Rákerestem, ezt találtam:
"Miután Lévi leszármazottai, az úgynevezett léviták a papi szolgálatokat látták el és az izraeliták honfoglalása idején nem kaptak külön földterületet - de hogy a törzsi létszám 12 maradjon - József két fiának leszármazottai: Manassze (Manassé) és Efraim emelkedhettek törzsi rangra."
Dánról és Zebulonról semmit nem találtam. Még mindig nem hiszem, hogy elírás
Egy érdekesség:
József felesége nem volt sémita,tehát utódai,-a zsidó felfogás szerint-nem vérszerinti zsidók.Prozeliták,s mégis Jákob örökségének részesei.
Szia
Érdemes a 7:1-10-et elolvasni, mert összefüggésben van és össze lehet hasonlítani azzal, amit Jézus az apostolainak, így Jánosnak is mondott még amikor a földön volt. Én is kerestem, és ezt találtam:
Jézus így szólt az elpecsételés várományosaihoz: „Ne félj, kicsiny nyáj, mert a ti Atyátok helyesnek látta, hogy nektek adja a királyságot” (Lukács 12:32). Más írásszövegek, például a Jelenések 6:11 és a Róma 11:25 azt mutatják, hogy e kicsiny nyáj tagjainak a száma korlátozott, valójában előre meghatározott. János következő szavai is megerősítik ezt: „És hallottam az elpecsételtek számát: száznegyvennégyezer, Izrael fiainak minden törzséből elpecsételve: Júda törzséből tizenkétezer elpecsételt, Rúben törzséből tizenkétezer, Gád törzséből tizenkétezer, Áser törzséből tizenkétezer, Naftali törzséből tizenkétezer, Manassé törzséből tizenkétezer, Simeon törzséből tizenkétezer, Lévi törzséből tizenkétezer, Issakár törzséből tizenkétezer, Zebulon törzséből tizenkétezer, József törzséből tizenkétezer, Benjámin törzséből tizenkétezer elpecsételt” Jelenések 7:4–8.
Vonatkozhat-e ez az utalás a szó szerinti, testi Izraelre? Nem, mert a Jelenések 7:4–8 eltér a szokásos törzsi felsorolástól (4Mózes 1:17, 47). Nyilvánvaló, hogy az itt található felsorolás nem azt a célt szolgálja, hogy a test szerinti zsidókat azonosítsa törzsenként, hanem hogy rámutasson a szellemi Izrael hasonló szervezeti felépítésére, amely egyensúlyban van. Ennek az új nemzetnek pontosan 144 000 tagból kell állnia, a 12 törzs mindegyikében 12 000 tag. Az Isten Izraelében egyetlen törzs sincs, amely kizárólagosan csak királyi vagy csak papi törzs lenne. A nemzet minden tagjának királyként kell uralkodnia, és a nemzet minden tagjának papként kell szolgálnia :
Galácia 6:16
És akik rendezettségben fognak járni e viselkedési szabály szerint, mindazokon béke legyen, és irgalmasság, igen, az Isten Izraelén!
Jelenések 20:4
És láttam trónokat, és ott voltak azok, akik leültek rájuk, és hatalmat kaptak az ítélkezésre. Igen, láttam azoknak lelkét, akiket bárddal végeztek ki a tanúság miatt, melyet Jézus mellett tettek, és az Istenről való beszéd miatt, és ők azok, akik nem imádták a vadállatot, sem annak képmását, és akik nem fogadták el a jelet a homlokukra és a kezükre. És életre keltek, és királyokként uralkodtak a Krisztussal ezer évig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!