A papoknak is van szabad napja, amikor azt csinalnak amit akarnak?
Én csak a Református viszonyokról tudok beszámolni, a többi felekezetéről nem.
Ha heti rendszerességű szabadnapra gondolsz; akkor az a helyzet; hogy a lelkész a hétközi Alkalmakat (pl.: Bibliaóra, IFI, Baba-Mama kör, konfirmációi előkészítő, stb...) maga osztja be. Csak a Vasárnapi/Ünnepnapi Istentiszteleteknek kell meghatározott napon történniük.
(Meg gondolom az iskolai Hittanórák időpontját is egyeztetni kell az iskolákkal, de ez utóbbit sok helyen nem a lelkész tartja, hanem külön hittanoktató.)
Tehát lényegében a lelkésznek akkor van szabadnapja, ha csinál magának.
Nagy, többlelkészes Gyülekezetben a vezető lelkész osztja be a munkát, de ott is általában van minden lelkésznek heti szabadnapja. De bizonyos esetekben (például: egy időpontban több temetés) a szabadnapján is be kell ugrania az illetőnek.
Ezen kívül a legtöbb gyülekezetben a Lelkésznek van évi rendes fizetett szabadsága. Erről viszont az adott Egyházközség presbitériuma rendelkezik.
(Mint ahogy a lelkész havi alapfizetéséről, és bizonyos egyéb juttatásokról is a presbitérium dönt.)
Katolikus papoknak heti egy szabadnapja van általában, fixen. Nyilván közbejöhet valami, de általánosan van.
És igen, szabadnaptól függetlenül miséznek minden nap, legalábbis az elhivatottak.
Úgy tudom a mise nem elhivatottság kérdése, hanem minden nap be kell mutatniuk. Ez lehet csak az áldozat liturgiája is, és nem fontos hívek előtt bemutatni, ünnepélyes templomi keretek közt.
De például nálunk minden nap van mise a templomba, ezen felül heti többször megy át a szomszéd faluba is. Évente néhányszor szokott elmenni néhány napra, ekkor is többnyire lelkigyakorlatra. Ilyenkor más helyettesíti.
Nem kötelező minden nap misét bemutatniuk, évi egy a "köztelező", előírt, húsvétkor. De nyilván legritkábban is minden vasárnap kell misézniük, de erősen ajánlott naponta.
Nekem egy ismerősöm két éve pap, mondta, hogy neki egy nap maradt ki eddig.
Katolikus papoknál van egy héten egy olyan nap, amikor hazamehetnek a szüleikhez, stb, vagyis "szabadnapjuk van".
Ilyenkor is misézhetnek, nem is kötelező hazamenniük, de mindvégig felszentelt papok maradnak, civil ruhában is be kell tartaniuk a fogadalmaikat és társaik.
De amúgy ezt a napot a legtöbbször pihenésre szokták felhasználni, mivel a hiedelemmel ellentétben nem csak megtartanak 1-2 misét és döglenek a plébánián egész nap.
"Aki az egész életét feltette az Isten keresésére, annak minden tiszteletem!"
Aki keres, talál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!