Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ki találta ki a tüzes poklot...

Ki találta ki a tüzes poklot és mióta létezik ez a tanítás az egyházban a kereszténységben?

Figyelt kérdés

2017. máj. 11. 19:42
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Én azt mondtam,hogy "nem igaz"!

Nem kell rögtön arra következtetni, hogy hazugnak nevezlek, csupán arra céloztam, hogy tévesek az információid a pokollal kapcsolatba. Csak persze nem fejtettem ki ennyire aprólékosan a gondolatomat.

"Mi azt állítottuk.."

Igen így van ti azt állítottátok amit nekem nem kötelességem elfogadni.

Én azt állítom,hogy Isten a szeretet Istene és képtelen vagyok elfogadni valami olyasmit ami ellentmond Isten természetének.

1Ján 4:8

A ki nem szeret, nem ismerte meg az Istent; mert az Isten szeretet.

2Tim 1:7

Mert nem félelemnek lelkét adott nékünk az Isten; hanem erőnek és szeretetnek és józanságnak lelkét.

Csak józanul kell gondolkodni és akkor minden kitisztul.

2017. máj. 11. 22:21
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Hogy te mit tudsz elképzelni és mit nem tudsz, az tényleg a te dolgod. Én igyekeztem a feltett kérdésre válaszolni. Tény, hogy már az Ószövetségben is szerepel a tüzes pokol, tény, hogy Jézus is számos alkalommal beszél erről, tény, hogy az Egyház kezdetektől fogva vallja. Most nem tudom, hogy ennek cáfolatában tudsz-e hozni bármi idézetet vagy forrást, ami alátámasztaná mindennek ellenkezőjét.

Például amit az előző hozzászóló másolt ki egy az egyben a jehova.org honlapról, egy bibliai igét sem hoz fel, csak ködösítve beszél pogány vallásokról. Egyébként még azokban is téved pár helyen...

2017. máj. 11. 23:09
 13/18 A kérdező kommentje:

Tényként csak valami olyasmit kezelhetünk amit már meg tapasztaltunk.

Eddig ezt még senki sem mondhatja el magáról mert eddig még senki sem jött vissza a halálból,hogy kijelenthesse a pokol valóságát.

És innentől kezdve csak hitről beszélhetünk.

Isten szeretetét viszont már mindannyian akik nyitottak vagyunk rá megtapasztaltuk és folyamatosan tapasztaljuk is minden egyes áldott nap.

Te kérsz tőlem bizonyítékot miközben pontosan neked kellene valamit felhoznod mert te vagy a válaszoló én meg a kérdező.

Türelemmel és köszönettel várom ezeket a bizonyítékokat!

2017. máj. 12. 00:26
 14/18 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Előbb született meg a tanítás és csak aztán az egyház. Így az egyház hogyan találhatta volna ki ezt a tanítást hogy igába hajtsa az embereket!

2017. máj. 12. 00:36
 15/18 anonim ***** válasza:

Kevered a tény és tapasztalat fogalmát és már azt sem tudod láthatóan, hogy mit kérdeztél.

Tény például, hogy '39-ben tört ki a 2. vh. Még nem éltem akkor, nincs róla tapasztalatom, de vannak történelmi feljegyzések és biztosan állíthatom, hogy így történt.

Úgyan így tény, hogy már kezdettől fogva ezt tanítja az Egyház. Erről is vannak történelmi dokumentumok, feljegyzések. Ezt vitatni nem lehet. Szintén tény, hogy már az Ószövetség is ír róla, az Újszövetségben pedig Jézus is számos alkalommal említi.

Ezek mind tények.

A hit az, hogy te hiszel-e Jézusnak, még ha olyat is állít, ami neked nem tetszik, vagy nem hiszel.

Egyébként a kérdés az, hogy: "Ki találta ki a tüzes poklot és mióta létezik ez a tanítás az egyházban a kereszténységben?"

Erre válaszoltam. Ha az érdekel, hogy milyen versek támasztják alá a pokol létezését a Bibliában, akkor azt kérdezd. Számomra nem teljesen világos, hogy igazából melyik kérdés válasza érdekel.

Néhány hiteles forrás az EREDETI kérdésedre az Egyház nagyon korai időszakából:

Kr.u. 110, Antióciai Ignác (János apostol tanítványa):

Ne áltassátok magatokat, testvéreim. Akik a családjukat megrontják, nem fogják örökölni Isten országát (vö. 1Kor 6,9-10; Ef 5,5). Ha azokat, akik testileg tettek ilyet, megölték, mennyivel inkább azt, aki Isten hitét, melyért Jézus Krisztus megfeszíttetett, rossz tanítássá torzítja? Az ilyen szennyessé válva a kiolthatatlan tűzre kerül (vö. Mt 9,43), hasonlóképpen az is, aki hallgatta őt.

Kr.u. 150 körül, Római Kelemen:

Mit gondoltok? Mit kell elszenvednie annak, aki a romolhatatlanság küzdőterén bukik el? Azokról, akik nem őrzik meg a pecsétet, ezt mondja: „a férgük nem pusztul el, tüzük ki nem alszik, minden testnek látványosságává lesznek” (vö.: Iz 66,24).

Ez csak két példa, több is van, ha érdekel adok hozzá linket. De látható, hogy nem valami középkori hagyomány, hogy az Egyház félelembe tartsa a népet, hanem már kezdetektől létezett.

2017. máj. 12. 10:29
 16/18 Molnár Sándorné ***** válasza:
38%

Szervusz!

Valóban emliti a Biblia a 'tüzes poklot'. Pl. a gazdag ember és a szegény Lázár esetében. De vajon ezt szó szerint kell érteni? Amikor a gazdag ember felszól Lázárnak - aki Ábrahám kebelén van -, hogy nagyon szomjazik, és nyujtson le az ujján egy csepp vizet. Vajon a pokol olyan közel van a mennyhez, hogy csak ugy fel lehet szólni? Vagy az az egy csepp viz nem párologna el azonnal a hőségben? Nyilvánvaló, hogy ez egy szemléltetés volt Jézus részéről. Jézus nagyon sok példázatot és szemlétetést használt a tanitása során. Ez is egy ilyen. Teljsen más az értelme.

Azután a Jelenések könyvében is van emlités a 'kénköves tüzes tóról', ahová majd Sátánt vetik a démonaival együtt.

Mind a 'tüzes pokol, és a kénköves tüzes tó' nem szó szerinti helyek, hanem a teljes, totális megsemmisitést jelentik.

Aki ide kerül, annak számára soha többé nem lesz lehetőség az életre, a feltámadásra.

Emliti még a Biblia a 'gyehennát' is. Az ókori Jeruzsálemben a városfalon kivül volt egy szemétlerakó hely. Ide hordták a város szemetét, és azoknak a bünözőknek a holttestét, akiket nem tartottak méltónak a temetésre. Itt a szemetet egy égést elősegitő anyaggal állandóan locsolták. Ami ide került, az 'totálisan megsemmisült'. Ugyan ilyen vonatkozásban kell érteni a 'tüzes poklot, és a kénköves tüzes tavat' is.

A Biblia azt irja, hogy 'Isten maga a szeretet'. Hogy lenne elképzelhető róla, hogy olyan helyet teremtett, ahol az embereket egy örökkévalóságon át kinozná?

Az ember átlag életkora 70-80 esztendő. Ami bünt ez alatt elkövetnek sem áll arányban a büntetéssel. Isten büntethet, de soha nem kinozott senkit.

Az I.században még ismeretlen fogalom volt a 'tüzes pokol' tanitása. Ez jóval később került be a vallás tanitásaiba. Az eredete pedig pogány vallásokból került a keresztény tanok közé. Üdv: Judit!

2017. máj. 14. 12:14
 17/18 anonim ***** válasza:
61%

"teljes, totális megsemmisitést jelentik"

Ezt miből gondolod? Mert így sehol sem jelenik meg szó szerint, csak saját (akarom írni őrtornyos) feltevésedből vezeted le és értelmezed így. Miért ne lehetne ezeket szó szerint értelmezni? Persze én sem gondolom úgy, hogy fizikai tűz égeti folyamatosan az embereket vagy a pokol és a menny csak karnyújtásnyira van, de a tanítás nagyon világos; örök szenvedés a gonoszoknak, örök boldogság a jóknak.

"Az I.században még ismeretlen fogalom volt a 'tüzes pokol' tanitása. Ez jóval később került be a vallás tanitásaiba."

Ez a megállapítás úgy nem igaz, ahogy van. Idéztem két első században élt egyházi vezetőtől, akik elfogadták Jézus tanítását a pokolról. Tehát nem hogy jóval később került be a tanításba, hanem már kezdettől fogva jelen volt.

Egyébként ezt a "később került be" szöveget már sokszor olvastam, még egy hiteles bizonyítékot sem láttam erre, csak az ellenkezőjére.

2017. máj. 14. 12:24
 18/18 anonim ***** válasza:

Vidiripi

"Nyilvánvaló, hogy ez egy szemléltetés volt Jézus részéről. Jézus nagyon sok példázatot és szemlétetést használt a tanitása során. Ez is egy ilyen. Teljsen más az értelme."

Pontosan ilyen szemléltetés volt az is amit az Őrtorony próféciaként értelmez? A Máté 24:45

Ez is csak egy példázat és nem prófécia így illegitim a Vezető testület!

Vezető testület nem létezett az első században sem. Mivel nem próféciáról van szó hanem szemléltetésről.

2017. máj. 14. 19:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!