Benne van a Bibliában az alábbi két dolog valamelyike? 1. A férfinak elől kell mennie az utcán a nőnek pedig mögötte. 2. A férfi megverheti a feleségét bizonyos esetekbe vagy akármikor.
Előre is köszönöm a válaszokat!
26/N
Hm.. ez a két dolog nagyon hasonlít a romák viselkedésére. :)
És itt nem a verésre gondolok, hanem arra, hogy a férfi megy elöl, s ez tényleg így van, cigány ismerőseim mondták.
A Bibliában nincs ilyen. Hogy a Koránban benne van-e, nem tudom, de tudtommal a muzulmánoknál úgy gyakorolják, ahogy írod.
A Biblia nem teszi a férjet a feleség teljhatalmú urává, bár tekintélyben fölé helyezi, ám ez a rend kedvéért van, nem pedig azért, hogy a férfi kiélhesse a brutális indulatait, ha vannak. A férj kötelessége, ha így tetszik, ugyanúgy szeretni a feleségét, ahogyan Jézus Krisztus szerette a Gyülekezetet, és önmagát adta érte (Ef 5,25-26). Ahhoz nincs joga, hogy a felesége fölött hatalmaskodjon, és megalázza. A Biblia csak a férjet helyezi a feleség fölé, nem pedig minden más férfit is. A férjen kívül senki más nincs alanyi jogon a feleség fölött, legfeljebb a társadalmi hierarchia rendjének megfelelően, ami a férjre is vonatkozik. De családi dolgokban kizárolag a férj van bizonyos szempontból a feleség fölé helyezve, de abban biztos vagyok, hogy azt a férjet, aki veri a feleségét, akár verbálisan is, súlyos bűn terheli. A férj tekintélye valójában hivatás, amivel a családját kell szolgálnia.
De az 1. pont sincs benne?
Akkor se ütheti meg ha mondjuk nem engedelmeskedik neki?
Kedves Kérdező!
A Biblia újtestamentumi részében a nőkkel szembeni viselkedés mintáját Krisztus,és az Őt követők viszonyával példázza,s kimondottan olyan mértékben,hogy a férj úgy uralkodjon feleségén,hogy akár életét is áldozza érte.
Ha figyeljük Jézus viselkedését,uralkodási módját követőivel szemben,megrőkönyödve láthatjuk,amint a legalávalóbb rabszolgaként letérdel eléjük,és mossa lábaikat.Ez,a szeretettel szolgáló uralkodás mintája.
De felszólítja Isten külön az első 1. pontra a férfiakat és a nőket?
Köszönöm a válaszokat egyébként!
Azért ennyire fontos nekem, hogy konkrét választ kapjak, mert randizgatok egy katolikus fiúval, aki a napokba elkezdett nekem a Bibliával dobálózni, hogy ezt meg azt tegyem és szeretném pontosan tudni mire számítsak mellette illetve hogy mennyire ismeri ő is a Bibliát azt is szeretném kideríteni.
Egyik pont sincsen benne egyáltalán. Az valóban ki van mondva benne, hogy "férj feje a feleségének", és az is, hogy az asszonyok engedelmeskedjenek a férjüknek, de hogy az utcán ki megy elöl, arról nincs egy árva szó sem.
A feleségverésről sincs benne szó semmilyen formában. Se megengedve, se egzakt módon megtiltva nincs. Az viszont benne van, hogy minden férfi úgy szeresse a feleségét, mint saját magát, "mert a maga testét senki sem gyűlöli, hanem táplálja és gondozza". Ennek szellemében a feleséget megütni nem szabad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!