Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Létezik olyan hivatalos...

Létezik olyan hivatalos okmány, melyben kijelentjük, milyen vallás követői vagyunk?

Figyelt kérdés

Régebben meg voltam ijedve, hogy ha a jobbik hatalomra kerül, akkor kötelező lesz a hittan.

De én ateista vagyok! Erre nem gondolnak?

Van olyan papír, amiben ki lehet ezt jelentenem?

16/F

2010. máj. 9. 13:56
 1/7 anonim ***** válasza:
82%
nem hittan, hanem erkölcstan, ami vallástól függetlenül ráfér mindenkire, rád is!
2010. máj. 9. 14:04
 2/7 anonim ***** válasza:
45%

Ha a hitgyülis igazolvány nem ilyen (gyorsan nézd meg a sajátod!), akkor nincs.

Ha elolvastad volna a Jobbik programját (legalább pontokba szedve, hogy mit akarnak tulajdonképpen), akkor tudnád, hogy nem kötelező hittant, hanem kötelezően választható hit- vagy erkölcstant akarnak bevezetni. Tehát az egyiket választani kell, de, hogy melyiket, az már rajtad áll (ill. kisiskolások esetében a szülőkön).

Egyébként ettől már nem kell szarnod, mire legközelebb kormányra kerülhetnek, te már nem leszel iskolás.

2010. máj. 9. 14:22
 3/7 anonim ***** válasza:
24%

Ha egy kicsit is haladóak lennénk, akkor legalább ott tartanánk vallásoktatás terén, mint Németország. Én megértem, hogy nem hiszel Istenben, de akkor is az alap műveltséghez tartozik, hogy tanulj-hallj dolgokat. Ugyan történelemből érintőlegesen foglalkozunk az 5 világvallásról, de ez kb. minden vallás esetében kb. 1-1 óra. Ez kevés. Ahhoz is, hogy megértsd, s ahhoz is, hogy érdekesség tegyük.

Nem véletlenül volt az oktatásügyi miniszter az 1800-as években vallásügyi miniszter is.

Volt olyan szülő, aki nyíltan elmondta a szemembe, hogy ő semmibe sem nézi, amit én csinálok a gyerekekkel (hittant tanítottam nekik), de azért járatja, hogy a gyereke nehogy lemaradjon, s neki csak intelligencia szintjén van szüksége a hittanra.

Na ez is egy hozzáállás, bár nem a legjobb. Én azt tartanám optimálisnak, ha minden iskolában lenne hittan, mely kötelező. Lehetne választani a bevett felekezet közül (katolikus és református), s aki semelyiknek sem tagja, ateista, vagy egyéb más valláshoz tartozik, azok választhatnak, hogy melyikre szeretnének járni. De olyan, hogy valaki nem jár, olyan ne legyen.

Nyilván ezt osztályozni nem lehet, vagy lehet, de nem érdemes. Mégis egy ugyanolyan tanórának kellene lennie, nem pedig egy 20-adrangú szakkör szintjére kellene le degradálni.

S, hogy a kérdésre is válaszolja, szerintem nincs olyan papír, dokumentum, melyben kötelező lenne a vallási hovatartozásunkról nyilatkozni. Ugyan a népszámlálásnál megkérdezik és rögzítik, de vajon ez megfelel-e a valóságnak. Illetve az egyes történelmi egyházak által vezetett anyakönyvekben szerepel a gyermek, a szülők és a keresztszülők vallása.

2010. máj. 9. 15:01
 4/7 A kérdező kommentje:

Ha kötelező lenne, csak azért maradnék, hogy ne vágjanak ki az iskolából.

Amúgy meg ha tényleg nem osztályoznák, akkor tennék az egészre, zenét hallgatnék, újságot olvasnék, aludnék.

Az ember maga döntse el, hogy mit akar kezdeni az életével. Főleg ilyen korban. Nem vagyok hülye, főiskolára is akarok menni, persze nem teológiára...

2010. máj. 9. 17:17
 5/7 anonim ***** válasza:
16 éves vagy, neked maximum anyukád vagy apukád jelenthet ki bármit is, te még nem.
2010. máj. 10. 22:48
 6/7 anonim ***** válasza:
Én katolikus iskolába jártam, ahol kötelező volt a hittan. Régebben lehetett választani, hogy etika vagy hittan, amikor én odakerültem, akkor már nem. Egyáltalán nem bánom... sosem tanultam rá, sosem kértek komolyan számon belőle, csak egy egy "történet" elemzés, ilyenek, de legalább rám ragadtak olyanok, amik az alap intelligenciához tartoznak úgy gondolom. Irodalom órán is kéne alap dolgokat venni a Bibliával kapcsolatban, de erre sokszor nincs idő. Úgy gondolom, ha valaki már azt sem tudja ki volt Káin és Ábel, vagy mit csinált Mózes, az régen rossz, márpedig van ilyen.
2010. máj. 11. 08:52
 7/7 A kérdező kommentje:

És mi van, ha én a muszlimokról vagy a zsidókról akarok tanulni? Ehhez mit szólnának hozzá?

Nem muszáj kereszténynek lenni, elvégre mindenki maga dönti el...

2010. máj. 11. 19:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!