Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » René Guénon minden írása egy...

René Guénon minden írása egy hatalmas blöff?

Figyelt kérdés
Konfabuláció, álteológia, kamu szélhámosság, intellektuális imposztorkodás, és még sorolhatnám. Mégis tömegesen dőlnek be ennek az üres kamu semminek, főleg lyanok, akik szeretik magukat másoknál sokkal okosabbnak és műveltebbnek képzelni. (Metafizikai tradicionalisták, "ultra"jobboldaliak és társaik). Egy igazán értelmes, művelt, intellektuális olvasónak pedig hamar fel kellene tűnnie, hogy épp meg akarják malmozni egy nagy rakás megalapozatlan sületlenséggel. Hogy van ez?
2017. febr. 5. 18:56
 1/6 anonim ***** válasza:
48%

Szia!

Én egy időben olvastam a Magyar Metafizikai Tradicionalisták írásait (László András a vezetőjük, Horváth Róbert, stb.).

Ők említik Guénont és műveit, fordították is.

Az az észrevételem, hogy az un Metafizikai Tradicionalisták köre nem más, mint egy szekta.

Van egy általuk működtetett iskola is. Az előadók természetesen a tradicionalisták köréből kerülnek ki.

De az az egoizmus és dölyf, amit sugároznak, mindenre utal, csak alázatra és szellemi érettségre nem.

Továbbá milyen az, hogy az ember lénye az örök, halhatatlan lélek, az Atman, az Én-Önmagam, majd másik mondatukban jönnek azzal, hogy a nők képtelenek szellemi önmegvalósításra, ezért kell, hogy férfi álljon mellette.

Ugyanakkor a férfi önmagában képes önmegvalósításra, bár a mai világban kell egy szellemi vezető, az nélkül nincs önmegvalósítás. (És kit gondolnak alkalmas vezetőnek? Persze, hogy magukat!)

Ja, és itt élve a keresztény Európában, Magyarországon favorizálják az iszlám vallást. Mert szerintük az az utolsó mentsvár, a kereszténység is korrupt szerintük.

Kell még ennél több?

2017. febr. 5. 21:08
 2/6 anonim ***** válasza:
Kérdező, a saját világnézeteden kívül ugye minden másra rá tudod húzni a kérdésben leírt véleményedet?
2017. febr. 5. 21:55
 3/6 A kérdező kommentje:
Első válaszoló, igen, egyetértek veled, ez egy szekta. Kizárólag szektás észjárással, illetve nagyfokú tudatlansággal és félműveltséggel (illetve ezek keverékével) lehet ennyi belső ellentmondásokkal terhelt zagyvaságot beszopni, mint ami a tradik köreiben terjeng :D Második: ha egy kolosszális blődségről kimondod, hogy az egy kolosszális blődség, annak mi köze a világnézethez? Guénon SEMMIVEL nem tudja alátámasztani az elméleteit. Az írásaiban soha nem ad meg forrásokat, (kivéve persze saját magát), összevissza hazudozik, hamis állításokat tesz, vagy szándékosan, a hatáskeltés kedvéért, vagy pedig azért, mert egy olyan pszichés zavarban szenvedett, amelynek a tünete a konfabuláció. Az egész baromi átlátszó, és nevetséges.
2017. febr. 6. 22:14
 4/6 A kérdező kommentje:
Különben vicces, hogy pont ezzel a "világnézettel" gyökeresen ellentétes területekről is ugyanúgy tudok hasonló jelenséget felhozni, és ott sem kevésbé irritáló: egy időben a Richard Dawkins fanboy-ok körében nagyon divatos volt A MEMETIKA!Érdekes módon azon is hasonlóan bírtam magam felhúzni :D Ennyit a világnézeti elfogultságról:) Mert ugye Guénon kb ugyanolyan teológiai blöff, mint amilyen természettudományos blöff a mémelmélet. Mindkettő mellőzi az adott területre jellemző legminimálisabb követelményrendszernek való megfelelést, de az adott terület nyelvezetét használva tesz mindenféle nagyívű, átfogó, megvilágosító erejű kijelentéseket. Ráadásul a Guénonnál (meg a tradicionalistáknál úgy általában) még hozzáadódik a pszichológiai fegyvertárhoz a hatalmas tudás, dolgok felett állás, és a mély rálátás szóhasználatbeli póza is, hogy minél hatásosabb legyen a pofátlan porhintés.
2017. febr. 6. 22:34
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha ennyire undorodsz tőle, kétlem, hogy egy művét is teljes terjedelmében elolvastad volna. Ekkora utálattal nem lehet egy könyvet végigolvasni. Ettől kezdve kétlem, hogy a véleményed teljes egészében a sajátod volna.

Másrészt, az ilyen ultra intelligensek a saját logikájukat keresik. Ha nem találják, az nekik hülyeség. Rosszabb, mint a tanulatlanság.

2017. febr. 6. 23:49
 6/6 A kérdező kommentje:
MIért akadályozna az undor az olvasásban? Gondolom téged akadályoz. És akkor ebből logikusan következik, hogy akkor biztosan mást is. Kifejezetten szeretek számomra némileg taszító dolgokkal foglalkozni. Egyrészt szeretek szörnyülködni, másrészt szeretném látni, hova akar kilyukadni az illető. Nem értem, mi olyan furcsa ebben. Guénonhoz még ráadásul elsőre pozitívan is álltam hozzá. Kb 50 oldal után kezdtem csak el röhögőgörcsöt kapni. " Ettől kezdve kétlem, hogy a véleményed teljes egészében a sajátod volna" Nézd, elhiszem, hogy Guénon-fanoknál, meg a metafizikai tradicionalistáknál bevett, sőt kívánatos dolog mások gondolatainak agyatlan papagájkodása, de erre is csak azt tudom mondani, hogy ne magadból indulj ki.
2017. febr. 7. 00:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!