Át lehet keresztelkedni ennyi idősen?
17 éves vagyok,római katolikus vallású,katolikus gimnáziumba járok. Elsőáldoztam,bérmálkoztam és gyónni is szoktam járni,ezáltal minden misén tudok áldozni.
Sajnos azonban van jó pár dolog,melyben nem értek egyet a római katolikus vallással,nem szeretnék ebbe nagyon belemenni,de úgy érzem a papok már nem azt tanítják amit "kéne",illetve gyónáskor már több alkalommal is rettentő csúnyán beszéltek velem,hiába bántam meg ezerszer amit tettem..(Gyónáskor ugye a Papra mint Istenre tekintünk,mintha vele beszélnénk,és szerintem Isten soha nem kiabálna velem,ha tiszta szívből megbánom a bűnöm..Igen ember vagyok,esendő,hibázom,de belátom..) Szóval tényleg ennyit szeretnék csak erről írni.
Utána olvastam a protestáns egyházaknak,és a református egyház valahogy sokkal közelebb áll a szívemhez...
Ilyenkor mikor már ennyire "be vagyok épülve" a katolikusok közé van lehetőségem át keresztelkedni? Valaki tud ebben segíteni,hogy hogyan tudom ezt tenni?
Nos ha adhatnek egy tanacsot az urvacsora tan eseteben peldaul az evangelikus egyhaz kozelebb van a katolikushoz...
Es egy picit diszesebb a templom is ..enem peldaul elegge nyomaszt a reformatus templom puritansaga valamint az urvacsora tannal sem ertek eljesen egyet en inkabb az evangelikus urvacsoratant fogadom el....
Na persze mindenki a sajat dontesevel...
A legjobb ha kivalasztod a neked megfelelo gyulekezetet es beszelsz a lelkeszel.
Természetesen bármikor át lehet keresztelkedni.
Mielőtt felekezetet választasz, beszélgess Istennel, kérd a vezetését :)
Lehet, hogy még az a "dolgod"egy évig, hogy a környezetedben lévőkkel beszélgess arról, hogy mit kéne máshogy csinálni.
„Senki a te ifjúságodat meg ne vesse, hanem légy példa a hívőknek a beszédben, a magaviseletben, a szeretetben, a lélekben, a hitben, a tisztaságban.” 1 Timóthes 4:12
Ha úgy érzed menned kell, akkor olvasd a Bibliát és a tanításokat mérlegeld.
Ajánlom ezt is, érdekes : Élet-vezetés, Felfedezések a Bibliában
A felnőtt keresztséget tanulás-beszélgetés előzi meg, és aztán a keresztség teljes alámerítkezést jelent a Biblia szerint.
Természetesen áttérhetsz, és szerintem jól is választottál. De azért én azt javasolnám, várj 18 éves korodig, hogy elmondhasd, felnőtt fejjel döntöttél.
A református vallás sok tekintetben tisztább, a Szentíráshoz közelibb, igazabb vallás. Ugyanakkor eleinte hiányozni fognak valószínűleg a díszes külsőségek.
A gyónást pedig egy életre elfelejtheted. A reformátusoknál az Úrvacsora osztásakor, közös bűnbánatot követően, a lelkész, mint "Istennek méltatlan, de elhívott szolgája" nem feloldoz, hanem kihirdeti a bűnök bocsánatát, "melyet megad az Úristen az ő ingyen való kegyelméből."
A papotok pedig jóféle lehet, ha üvöltözik a híveivel, amikor azok a bűneik megvallásával fordulnak felé (igaz, rosszul is teszik, ahelyett, hogy Istenhez fordulnának - meg is van az eredménye).
Biztos elfelejtette a "Ne ítélj, hogy ne ítéltess", az "az vesse rá az első követ, aki bűn nélkül való" és a "bocsásd meg a mi vétkeinket, amiképpen mi is megbocsátunk..." passzusokat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!