Milyen feladatai vannak 1 keresztanyának?
Igazság szerint semmilyen!
De ha meghalnak a szülők, akkor a keresztszülők nevelik a gyereket tovább.
A keresztszülök a templomban megfogadják, hogy a gyerek vallásosra nevelésében a szülöket segitik.
A keresztszülöség CSAK vallási fogalom, és a fenti fogadalmon kivül SEMMI kötelezettsége sincs. (Elterjedt tévhit, hogy ez JOGI kötelezettség is, és adott esetben a gyerek felnevelésére kötelez, de ez nem igaz és soha nem is volt így a törvényben, legfeljebb szokásként.)
Jelen állás szerint valóban, már "csak" arra tesz fogadalmat, hogy segíti a gyermek lelki fejlődését, Istenhez vezetését.
(A templomi szertartásban papfüggő, hogy ő tartja -e a keresztvíz alá, vagy csak a gyertyát tartja)
Viszont pár évtizede még meg volt az a szokás, hogy a keresztanya a második szülő feladatát is betöltötte, s valóban, ha a szülőkkel történt valami akkor a keresztanya töltötte be a szülő szerepét. Hogy ez jogilag mennyire volt így, vagy sem, azt nem tudom, de a faluban, ahonnét származom, volt ilyen hagyomány.
Szerintem igenis felelősséggel jár egy ilyen ígéret, s érdemes a szülőknek olyan keresztszülőt választani, akiben megbíznak, akire rá merik bízni gyermeküket akár egy fél órára, de akár egy életre is.
A keresztszülőség nemcsak egy cím, egy titulus, hanem felelősség is. Hiszen te fogsz példát mutatni a keresztgyerekednek. (s nemcsak vallási téren, erkölcsileg, de minden tekintetben, hiszen közel álltok majd egymáshoz)
Egy keresztszülő
= A keresztszülői tisztség =
Minden keresztelésnél az új Isten-gyerek fölött egy vagy két hívő átveszi a keresztszülői tisztséget. Ezzel nemcsak egy tiszteletbeli hivatalt kapnak, hanem kötelezettséget vállalnak arra, hogy gondot viselnek a megkeresztelt keresztény oktatására és nevelésére. Ameddig ezt a feladatot a szülők maguk elvégzik, a keresztszülők fel vannak mentve ez alól a kötelezettség alól. Ha azonban a szülők meghalnak vagy elhanyagolják a gyermek vallásos nevelését, a keresztszülők kötelessége, hogy a gyereket magukhoz vegyék és vallásos neveléséről gondoskodjanak. Ezért minden szülőnek nyomatékosan ügyelnie kell arra, hogy gyermeküknek hithű keresztszülőket válasszon. Ha a rokonságban nem akad ilyen, a legjobb, ha az egyházközség egyik baráti tagját kérik fel a keresztszülői tisztségre.
ejha,
köszönöm a kommenteket. igazából énis a "semmi extra" és a "komoly életen át tartó felelősség" között örlödöm...
DE nem tudom. Elválaltam, remélem nem követtem el hibát :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!