Igazságos lehet, pár helytelenül leélt évtized büntetéseként örökké szenvedni?
Sziasztok, tudom, már sokszor volt hasonló kérdés, mégis nem hagy nyugodni valami. Ha elfogadjuk a poklot úgy, mint egy olyan helyet, ahol örökké tartó szenvedést kell átélni, az szerintem, rendkívül igazságtalan volna, azért, mert valaki az életében képtelen volt Istennek tetsző életet élni, hinni Jézusban. Viszont ha nem azt sem tudom elképzelni le is írom miért. Ha van egy pedofil, sorozat gyilkos, aki börtönbe kerül, majd mondjuk olyan gyülekezetek tagjai mennek "Isten" nevében, akik azt tanítják, hogy a halál a végső állapot, ami úgymond a "büntetés" nem, hogy elrettentené, további cselekedeteitől, de még alá is adja a lovat. Egy embernek aki amúgy is úgy éli az életét, hogy meg fog halni, és az a végleges állapot, semmilyen módon nem büntetés, ha még erről mondjuk beszélnek is neki, hiszen semmit nem változtat azon, amit addig is tudott. Így számomra ez sem fér össze az igazságossággal, mert az oké, hogy Isten a szeretet Istene, de ha valaki egész életét szándékos bűnbe éli, aztán egy álom nélküli végleges alvást kap büntetésként, amire amúgy is számított volna, abszolúlt nem számít büntetésnek. Egy elmebeteg gyilkost, még ha esetleg el is jutnának a szavak az elméjéig, mint mondtam is, csak biztatna a további erőszakos cselekedetekre, hiszen egy fájdalom nélküli végleges állapot, minden csak éppen nem büntetés annak, aki amúgy is arra számított volna.
Ti mit gondoltok ? Kérem, a neorotestáns azon felekezeteit, akiknek előre megírt válaszai vannak, például Jehova Tanúi, Adventista egyház tagjai ne szóljanak hozzá a témához, köszi.
Ugyanazon a logikai vonalon elindulva fel lehet tenni azt a kérdést, amelyet válaszként írtam.
Tudod, a kommunikáció nem úgy fest, hogy kérdésre csak állítással lehet felelni. A visszakérdezés is lehet válasz.
Ha a földi bűnökért örök szenvedés nem igazságos, akkor ennek ellenkezője sincs arányban a jóttekkel.
Én így gondolom. Pár évtizedig rendes vagyok, s ezzel megvásárolom magamnak az örök boldogságot.
Hoppá, hiba van! Csak jónak mutatom magam, de a lelkem mélyén számító vagyok. Igaz.
De tegyük fel, nem így van. Tiszta lélekkel vagyok jó. Lényeges eltérés, de az eredmény ugyanaz.
Tessék, most nem kérdést tettem fel neked.
Hm... és szerinted akkor minek kéne lenni helyette? Van jobb ötleted? Komolyan kérdezem.
Egyébként meg mindenkinek joga és lehetősége van a mennybe jutni. Úgyhogy a válasz: igen, egyértelműen igazságos.
Amúgy pedig a mennyben pontosan ugyan történik, mint egy vasárnapi szentmisén a templomban: az üdvözült lelkek folyamatosan az Urat dicsőítik és Őhozzá imádkoznak. Akinek ez nem elég vonzó program, arra ezt nem is kell ráerőltetni, szerintem. :)
# 4
"Csak jónak mutatom magam, de a lelkem mélyén számító vagyok. Igaz. De tegyük fel, nem így van. Tiszta lélekkel vagyok jó. Lényeges eltérés, de az eredmény ugyanaz."
Már hogy lenne ugyanaz? Nem tudsz "számításból jó lenni", úgy csinálni, mintha jó lennél. Vagy tényleg jó vagy, vagy nem vagy az.
Az egy másik téma, hogy a jónak is, mint ahogy a rossznak is vannak fokozatai, de ez a lényegen nem változtat.
Én azt gondolom, hogy képtelenség Istennek tetsző életet élni. Egyrészt ő az, aki megigazít, tehát már az sem a mi érdemünk. A jócselekedeteket ő készíti elő nekünk. A miénk csakis a döntés, hogy mit teszünk.
Azt is gondolom, hogy a legistenfélőbb embernek is lehetnek sorozatos rossz döntései és ez miatt mondom én azt, hogy csakis a szív számít. Hogy ott belül ki lakik. Nem az, hogy milyen szabályt vagy hagyományt tartunk és követünk. Ezért szeretem Istent, mert ő ismer és neki nem kell magyarázkodni, nem ítél el, mert ismer és tudja, hogy mégha rontok is, de belül milyen vagyok és ahol kell, ott javít.
Annyira rossz nem lehet valaki, hogy örök szenvedést érdemeljen. Én hiszek a reinkarnációban.
A kérdésedre a válaszom nem, nem igazságos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!