Lehet-e Istennek szélesebb látóköre mint akármelyik embernek?
Ha Isten azt mondja magáról, hogy szerető. Miért kérdőjelezik meg az emberek? Azt hiszik okosabbak Istennél?
Hogyan lenne lehetséges ez?
Róma 1:19-" mivel ami tudható az Istenről, az nyilvánvaló közöttük, mert az Isten nyilvánvalóvá tette nekik."
A Biblia úgy lett megírva, hogy felszínre hozza, mi van a szívünkben. A (Zsidó)Héberek 4:12 ezt mondja: „Isten szava [vagyis üzenete] élő, és erőt fejt ki, és élesebb bármely kétélű kardnál, és egészen odáig hatol, hogy szétválasztja a lelket és a szellemet . . . , és képes tisztán látni a szív gondolatait és szándékait.” A Biblia üzenete mélyre hatol, és feltárja igazi gondolatainkat és indítékainkat. Akik kritizáló szellemben olvassák, gyakran megütköznek, amikor olyan történeteket olvasnak, amelyek nem közölnek annyi részletet, amennyit kielégítőnek ítélnének. Az ilyenek akár azt is kétségbe vonhatják, hogy csakugyan szerető, bölcs és igazságos-e Jehova.Ám ha figyelmesen és őszinte szívvel tanulmányozzuk a Bibliát, Jehovát olyannak fogjuk látni, amilyennek a Biblia egésze bemutatja. Így hát nem nyugtalankodunk, ha egy konkrét beszámoló olyan kérdéseket vet fel, amelyekre nem találunk mindjárt választ. Hasonló ez ahhoz, mint amikor egy nagy kirakójátékot próbálunk összerakni. Lehet, hogy először nem találunk meg egy darabot, vagy nem látjuk még, hogy egy darabka hová fog kerülni. De talán már összegyűjtöttünk annyi darabkát, hogy látjuk, milyennek kell majd lennie az egész képnek. Ugyanígy, amikor tanulmányozzuk a Bibliát, apránként megtanuljuk, milyen Isten Jehova, és kialakul egy határozott kép. Még ha először nem értünk is egy történetet, vagy nem látjuk, hogyan lehet összeegyeztetni Isten személyiségével, a bibliatanulmányozásunk során már eleget tanultunk Jehováról(Máté 6:9) ahhoz, hogy tisztában legyünk vele: ő szerető, pártatlan és igazságos Isten.
-Isten Szavát csak úgy érthetjük meg, ha őszinte szívvel és nyitott elmével olvassuk és tanulmányozzuk. !!!!
Intelligens emberek tudnak olyan könyveket írni, amelyeket csak „a bölcsek és a műveltek” képesek felfogni. De olyan könyvet írni, amelyet csak helyes indítékkal lehet megérteni — nos, ehhez Isten bölcsességére van szükség! (Máté 11:25).
„Mert a ti gondolataitok nem az én gondolataim, sem az én utaim nem a ti utaitok — ez Jehova kijelentése. Mert amiként magasabbak az egek a földnél, akként magasabbak az én utaim a ti utaitoknál és az én gondolataim a ti gondolataitoknál. Ahogy leszáll a záporeső és a hó az egekből, és arra a helyre vissza nem tér, ha át nem itatja a földet, és termővé és gyümölcsözővé nem teszi, és magot nem ad a magvetőnek és kenyeret annak, aki eszik, így lesz az én szavam, ami kimegy az én számból. Nem tér vissza hozzám eredmény nélkül, hanem biztosan véghezviszi azt, amiben gyönyörködöm, és biztosan sikeres lesz abban, amiért elküldtem” (Ésaiás 55:8–11).
Teljesen bízhatunk benne, hogy Jehova ’beszéde’ mindig valóra válik. Isten szándéka csalhatatlan.
Az efézusi keresztényeknek írt levelében Pál apostol úgy utalt Istenre, mint akinek ’örök szándéka’ van (Efézus 3:11). Ez nem egyszerűen egy cselekvési terv, mintha Istennek előre el kellene terveznie, hogy mit fog csinálni. Inkább Jehovának azzal az elhatározásával van kapcsolatban, hogy véghezviszi az emberiségre és a földre vonatkozó eredeti szándékát (1Mózes 1:28). Hogy megértsük, mennyire csalhatatlan a szándéka, vizsgáljuk meg a Bibliában feljegyzett első próféciát.
Az 1Mózes 3:15-ben található ígéret azt mutatja, hogy rögtön Ádám és Éva bűnbeesése után Jehova elhatározta, hogy a jelképes asszonya létrehoz egy magot, vagyis fiat. Jehova az asszonya és Sátán, valamint az ő egymással szemben álló magvaik közötti ellenségeskedés következményét is előre látta. A prófécia szerint Jehova megengedi, hogy asszonyának Magva elszenvedje sarkának szétzúzását, ám Isten meghatározott idejében a Mag össze fogja zúzni a kígyó, vagyis Sátán, az Ördög fejét. Eközben Jehova szándéka megállíthatatlanul haladt előre a kiválasztott leszármazási vonalon, egészen Jézus megígért Messiásként történő megjelenéséig (Lukács 3:15, 23–38; Galácia 4:4).
Péter apostol ezt írta Jézus Isten szándékában betöltött szerepéről: Jézus „előre ismert volt a világ megalapítása előtt, de csak az idők végén vált nyilvánvalóvá tiértetek” (1Péter 1:20). Vajon Jehova kezdettől fogva előre elhatározta, hogy Ádám és Éva bűnbe fog esni, és szükség lesz a Jézus Krisztus által biztosított váltságáldozatra? Nem. A „megalapítás” szó egy olyan görög kifejezés fordítása, amely betű szerint azt jelenti: ’magok elszórása’. Vajon sor került „magok elszórására”, vagyis emberi utódok fogantatására Ádám és Éva bűnbeesése előtt? Nem. Ádámnak és Évának csak azután születtek gyermekei, hogy engedetlenek lettek (1Mózes 4:1). Tehát Jehova a lázadást követően, de még azelőtt rendelte el előre a ’mag’ megjelenését, hogy Ádámnak és Évának utóda fogant volna. Jézus halála és feltámadása révén volt lehetőség a váltság szeretetteljes elrendezésére, így az örökölt bűn és Sátán minden erőfeszítése semmivé lesz téve (Máté 20:28; Héberek 2:14; 1János 3:8).
(Róma 8:28)-->" Tudjuk pedig, hogy az Isten együttműködteti minden cselekedetét azok javára, akik szeretik az Istent, azokéra, akik szándéka szerint az elhívottak"
Az emberek hajlamosak a maguk mércéje szerint megitélní Istent, és azt fetéltelezni,hogy őt is korlátozzák a megfigyeléseik alapján felálított törvények.
Ezékiel 18:12-".....Vajon az én utam nem igazságos? Nemde inkább a ti útjaitok nem igazságosak?"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!