Mózes beletartozik az eklézsiába?
Szia
A maga idejében bizonyos értelemben igen.
Mert a Keresztény Görög Iratokban a ’gyülekezetnek’ fordított kifejezés az ek·klé·sziʹa. Ebből ered a magyar „eklézsia” szó. A görög ek·klé·sziʹa az ek (ki; -ból, -ből) és a ka·leʹó (hív) szavakra vezethető vissza, tehát olyan személyek csoportját jelöli, akiket valahonnan kihívtak vagy egybehívtak, akár hivatalosan, akár másként. Ez a kifejezés utal Izrael gyülekezetére a Cselekedetek 7:38-ban..
Izrael nemzetéről Mózes napjaitól fogva úgy esik szó, mint gyülekezetről. Jehova elrendezése szerint a gyülekezet irányításának nem demokratikusan (mintegy a nép által), hanem teokratikusan (Isten uralkodása szerint) kellett történnie. Ezért köttetett a törvényszövetség a nemzettel 2Mó 19:3–9; 24:6–8. Mivel e szövetség közvetítője Mózes volt, elmondhatták a következőket: „Parancsként törvényt adott nekünk Mózes, Jákob gyülekezetének tulajdonául” 5Mó 33:4. Jehova volt a Bírájuk, a Törvényadójuk és a Királyuk Ézs 33:22. A nemzet tehát Isten gyülekezete volt, és „Jehova gyülekezetének” lehetett nevezni 4Mó 16:3; 1Kr 28:8.
Köszönöm válaszod!
Akkor ezek szerint aki Jehova gyülekezetéhez tartozik az az eklézsia tagja.
Ha jól gondolom akkor két eklézsia van egy Jehovának és egy Jézusnak mert Jézus azt mondotta a Máté16,18 versében :
De én is mondom néked, hogy te Péter vagy, és ezen a kősziklán építem fel az én eklézsiámat, és a pokol kapui sem vesznek rajta diadalmat.
Na most akkor már nem értem ki ki hova tartozik ,már mint az Ószöv ,ben a hívők és az Új szöv .ben a hívők?
Vagy a végén mIndenki a menybe kerül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!