Ha hivő vagyok és minden nap ugyanazt imádkozom, akk Isten megunyja, és nem hallgat majd meg, nem fog megsegiteni?
Az előttem szóló által említett saját szavas megfogalmazáson túl az is egy jó lehetőség, ha a "Köszönöm" az imád - vagyis ha (akár csak magadban is, de) hálát adsz mindig minden jóért, ami történik veled, vagy még azért a rosszért is, amiből viszont értékes tanulságokat vonhattál le.
Igazából nem az a baj, ha mindig ugyanazt mondod, hanem az, ha csak mondod, de valójában nem érzed és gondolod úgy. Ha nem szívből jön az ima, akkor inkább felejtsd is el, mert az üres, tartalom nélküli zsolozsmázás az egyik legrosszabb dolog. Akkor, úgy és azért imádkozz, amikor és amiért igazán szívből tudsz szólni.
A "miatyánk" az evangéliumokban sem szóról-szóra egyezik, tehát csak mintaimának tekinthető.
Vagyis aszerint a minta szerint, de nem papagáj módra mindig ugyanazt kell mondani!
Különben hogyan jöhetne szívből?
Imádkozz őszintén, ne pusztán betanult formában!
csatlakoznék az előttem szólóhoz: a "miatyánk"-ról Jézus nem azt mondta, hogy "ezt" imádkozzátok, hanem hogy "így" imádkozzatok. pl ugye ebben az imában szerepel az is, hogy "bocsásd meg a mi bűneinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek". szóval itt azt kérjük, hogy Isten úgy bocsásson meg nekünk, ahogy mi megbocsátunk másoknak. tehát nem a szavak elmormolásának van ereje, hanem hogy hitből teszed-e, mert ugye "minden, ami nem hitből származik, bűn"
szerintem Isten nem azért ad meg valamit, mert sokszor kérjük tőle. persze szükség van kitartásra, de nemcsak erről van szó. aki valóban Istenben él(!), annak a vágyai is egyeznek Isten vágyaival, erről pedig azt írja a Biblia, hogy "tudjátok, amit imádságban hittel kértek, már megkaptátok".
Isten azt is megígérte az Őt szeretőknek, hogy mindent megad nekik, amire szükségük van. szóval a lényeg az, hogy keresd Istent, akard Őt megismerni, vele igazi, bensőséges kapcsolatba lenni, és akkor hidd el, megváltozik az életed, igazi örömöd és békességed lesz! és akkor nem fogsz félni attól, hogy esetleg nem kapsz meg olyan dolgokat Istentől, amikre igazán szükséged van.
Így van, nagyon támogatom az előttem szólót! Gondold csak el, ha neked minden nap ugyanazt mondanák, képzeld magad a helyébe.. Biztosan nagyon unnád nem? Ami spontán, szívből jön, az a legjobb ima, ne szorítsd se Őt , se magad korlátok közé az imádkozásban. És ajánlom Dávid zsoltárait, ha akarod tanulmányozni egy olyan ember imáit, aki "Isten szíve szerint való férfiú" volt. Ott látni fogod, hogy olyan bensőséges, hogy szinte beszélget Istennel Dávid, olykor kiönti panaszát, de kiemeli nagy voltát, és megvallja hitét, valamikor végig dicséri, valamikor hálaadó módon imádkozik, és mivel rengeteget írt, ebből látszik, hogy nem mindig ugyanúgy imádkozott, látszik, hogy spontán.
De azt is ajánlom, hogy tanuld meg ezeket fejből is, hogy megérezd ezt a hozzáállást, de ne azért, hogy ezeket imádkozd, bár én minden reggel elmondok pár dicsérő zsoltárt, de utána saját szavakkal is imádkozom.
Miután az ima meghallgatójának nevezte Istent, a zsoltáríró azt mondta: „Csodálatos dolgokat szólasz nékünk a te igazságodban, idvességünknek Istene” (Zsoltárok 65:6; vö. Zsoltárok 66:19, 20). Miért érzik akkor néhányan azt, hogy imáik nem nyernek meghallgatást?
Az ima akadályai
Az ok lehet az Istennel való tényleges kapcsolat hiánya. Némely fiatal számára [Isten] létezése is kétséges. Mások hisznek ugyan, de távoli, elvont alaknak tekintik őt. Az ima olyanná válik, mint egy felvonó vészjelzőgombjának a megnyomása — végső megoldás veszélyhelyzetben. „Én hiszek Istenben — állítja egy katolikus fiatal. — Amikor bajban vagyok, amikor segítségre van szükségem, mindig az Ő segítségét kérem.” Egy másik fiatal nyíltan kimondta: „Néha csak akkor imádkozom, amikor valóban szükségem van valamire.”
Az imának azonban a hit, a tisztelet, az önátadás és a bizalom kifejezésének kell lennie — nem csupán a kétségbeesésé vagy önző vágyé. S nem elég csak azért imádkoznunk, mert úgy gondoljuk, hogy talán létezik Isten. „A ki Isten elé járul — mondja a Biblia —, hinnie kell, hogy ő létezik és megjutalmazza azokat, a kik őt [komolyan, New World Translation] keresik” (Zsidók 11:6). A kételkedők nem kapnak választ imáikra (Jakab 1:6–8). Jehova azokra figyel, akik megismerik és szeretik őt; akik az imát nem szükséghelyzetekre tartogatják. Az 1Thessalonika 5:17 figyelmeztetése szerint ők ’szüntelen imádkoznak’, vagy amint a Csia fordítás mondja: ’szakadatlanul imádkoznak’.
Sajnos azt kell mondani, hogy néhány keresztény fiatal ugyan megismerte Jehovát, de valójában nem fejlesztett ki barátságot vele (Zsoltárok 25:14). Keveset imádkoznak, és csak nagy időközönként, imáik végső soron válasz nélkül maradnak. Talán ez a helyzet a te imáiddal is? Ha igen, akkor „közeledj az Istenhez” azáltal, hogy megismered őt (Jakab 4:8). A korábban említett fiatal Alyssának kételyei voltak Jehovával kapcsolatban. A személyes bibliatanulmányozás azonban fokozatosan eloszlatta kételyeit, és segített neki kapcsolatot kifejleszteni Istennel.
Az illető viselkedése és magatartása is nagyban akadálya lehet az imának. A zsoltáríró azt mondta: „Ha hamisságra néztem volna szívemben, meg nem hallgatott volna az én Uram” (Zsoltárok 66:18; Példabeszédek 15:29). Vajon ésszerű lenne elvárni Istentől, hogy válaszoljon imáidra, ha olyan dolgokat teszel, amelyek sértik őt — ha kábítószerezel, dohányzol, lealjasító zenét hallgatsz, vagy szexuális erkölcstelenségben élsz? Aligha! Jehova ezért elutasítja azok imáit, akik kettős életet élnek, akik képmutatóan ’eltitkolják, hogy kik ők’ (Zsoltárok 26:4). Ő csak azt hallgatja meg, „a ki tökéletességben jár, igazságot cselekszik, és igazat szól az ő szívében” (Zsoltárok 15:1, 2). Ha tehát úgy érzed, hogy magadban beszélsz, amikor imádkozol, vedd szemügyre életedet. Talán némi változtatásra van szükséged.
Visszaélés az imával
Milyen dolgokat kérhetsz Istentől? Jézus arról biztosít minket: „Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek” (János 16:23, Ö. f.). Ez szívbe markoló szó — bármit! Vajon Isten valóban mindig a rendelkezésedre áll, mint valami tündér? Vajon teljesíteni fogja minden kérésed, még a komolytalanokat is? Jézus csupán néhány órával a haláltusája előtt mondta ezen szavait. Minden bizonnyal nem esztelen dolgokra gondolt! A Jakab 4:3 ezért óva int az imával való visszaéléstől. Azt mondja: „Kéritek, de nem kapjátok, mert nem jól kéritek, hogy gerjedelmeitekre költsétek azt.”
Napjainkban sokan visszaélnek az ima kiváltságával. Az egyik iskolai kosárlabda csapat minden meccs után le szokott térdelni a pálya közepén, és imát mond. De valóban azt hiszed, hogy Isten kosárlabda-rajongó, vagy leereszkedik addig, hogy befolyásoljon egy versenyjátékot? (Vö. Galátzia 5:26.) Vagy mit szólsz ahhoz az asszonyhoz, aki állítólag cipőkért imádkozik? „Néha a cipőáruházban épp csak egy vagy két pár cipő van az én méretemre — mondja —, és ha akkor nincs nálam elegendő pénz, arra kérem Istent, biztosítsa, hogy [a cipők] még ott legyenek, amikor visszamegyek értük.” Más dolog a szükséges dolgokért imádkozni, és megint más azt várni Istentől, hogy bevásároljon neked.
Hasonlóképpen illetlen lenne — és hiábavaló is — azért imádkozni Istenhez, hogy kíméljen meg téged a megérdemelt büntetéstől vagy fenyítéstől (Zsidók 12:7, 8, 11). S abban sem érsz el sok sikert, ha azt kéred Istentől, hogy jó osztályzatról gondoskodjon számodra egy vizsgán, amelyért a felkészülés tekintetében keveset vagy semmit se tettél. (Vö. Galátzia 6:7.)
Imák „az ő akarata szerint”
János apostol egy lényeges szempontot magyaráz az imával kapcsolatban: „És ez az a bizodalom, a melylyel ő hozzá vagyunk, hogy ha kérünk valamit az ő akarata szerint, meghallgat minket” (1János 5:14). Jézus mintaimája (az Úr Imája) szemléltet néhány olyan dolgot, amit az ima tartalmazhat. Ő azért imádkozott, hogy 1. Isten neve legyen megszentelve, 2. jöjjön el Isten Királysága, 3. valósuljon meg Isten akarata, 4. elégítse ki a fizikai és szellemi szükségleteket, és 5. segítsen Sátán csapdáinak elkerülésében (Máté 6:9–13).
E kereten belül számos megfelelő téma imákba foglalható. Sőt az 1Péter 5:7 arra buzdítja a keresztényeket, hogy ’minden aggodalmukat vessék Istenre, mert ő gondoskodik róluk’. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag helyénvaló életünk minden mozzanatával kapcsolatban imádkozni. Döntened kell azt illetően, milyen iskolai szakoktatást válassz? Imádkozz isteni bölcsességért! (Jakab 1:5). Valami ostoba hibát követtél el? Akkor kérd Isten megbocsátását (Ésaiás 55:7; 1János 1:9).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!