"Szólj Izráel fiainak, és mondjad nékik, hogy készítsenek magoknak bojtokat az ő ruháik szegleteire az ő nemzetségeik szerint, és tegyenek a szeglet bojtjára kék zsinórt.És arra való legyen néktek a bojt, hogy mikor látjátok azt, megemlékezzetek az Úrnak minden parancsolatjáról, hogy megcselekedjétek azokat; és ne nézzetek a ti szívetek után, és a ti szemeitek után, amelyek után ti paráználkodtok." 4.Móz 15:38-39
Erre a rendeletre viselik!
Mint ahogy írta az előttem szóló tórai micvá ,és ezt ált. szokták is minden irányzatnál tartani kivéve ,ha primitív emberek el nem veszik (tulajdonképpen lopját -személyes eset-)...
Apropó persze ki imára ki csak is kizárólag áldásra használja (akár csak én).
Üdv!
A ruhátok alatt hordjátok munka közben is, vagy csak amikor imádkoztok akkor kell viselni?
A nőknek is van valami ilyesmi?
Én keresztény vagyok, de nagyon érdekel minden ilyesmi,a hagyományok is!
Köszönöm szépen a válaszokat!
3-as vagyok:
Nőknél csak a reformoknál (és talán néhány konzervatív?) van tálesz (amin rojt van).
Amúgy cidáklit (kis táleszt) az ortodoxok nagy többsége mindig hordja a pólója alatt (mármint úgy mindig ,hogy munka közbe,sportoláskor,evéskor...stb. De persze vannak kivételek). Persze van (leginkább modern ortodox és vallásos cionista) körökben akik nem mindig hordják a minden napokban. De a háredik (ultra-ortodoxok) és a haszidok mindenképp (max. néhány lubavicsi haszid a pólója/inge alá tűri).
Én csak ünnepkor (tórai),szombaton -csak áldás mondás közbe-,illetve akkor amikor bencsolást tartok.
Szívesen. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!