Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az öt jelentősebb vallás...

Az öt jelentősebb vallás közül melyik a legrégebb óta jelen lévő?

Figyelt kérdés

Megnéztem kettő videót ezzel kapcsolatban:

https://www.youtube.com/watch?v=AvFl6UBZLv4

https://www.youtube.com/watch?v=Bd5hvXgI_bQ

Vallástörténelmileg, földrajzilag (teológiától mentesen) pontosnak mondhatók az adatok?

Még egy kérdés, hány százalékát teszik ki külön-külön manapság Föld népességének ezek a vallások?

2016. máj. 4. 18:57
1 2 3
 11/22 Roland G. ***** válasza:

# Asperrimus!

Elnézést!Én siettem el a főkérdés elolvasását.

Szerintem is a zsidó vallás a legősibb.

2016. máj. 5. 19:14
 12/22 anonim ***** válasza:
0%

A legrégebbi a napkeresztény ősmagyar vallás.

YHWH pedig maga az ördög, őrizkedjetek a farizeusok kovászától.

[link]

2016. máj. 5. 21:14
 13/22 anonim ***** válasza:
0%
Még az egyiptomiak is ehhez a napkeresztény valláshoz tartoztak, saul rabbi egyháza, meg a zsidó vallás ehhez képest új.
2016. máj. 5. 21:16
 14/22 A kérdező kommentje:

Ja már értem kedves Asperrimus. Ugye mind a kereszténység és mind az iszlám a judaizmusban gyökerezik. És ezek együtt az ábrahámi vallások.

Napkersztény ősmagyar vallás? Azmicsoda?

2016. máj. 5. 21:21
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

Egy olyan vallás, aminek semmi köze a kereszténységhez. Csak azért vették a nevébe, hogy elhitessék veled, hogy ez az igaz kereszténység. De vajon igaza lehet-e annak a vallásnak, aminek már a neve is hazugság.

Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug és a hazugság atyja.

2016. máj. 7. 17:38
 16/22 anonim ***** válasza:
78%
A Védikus hindu tanítások a legrégebbeik az öt közül, a Védák legrégebbi versei ~3500 évesek, de gyökerei jóval korábbra nyúlnak vissza.
2016. máj. 7. 18:33
 17/22 anonim ***** válasza:
Ábrahám mintegy 4000 évvel ezelőtt élt. Az régebben volt. Mózes élt 3500 évvel ezelőtt. De a Biblia gyökerei az ember teremtéséig nyúlnak vissza.
2016. máj. 7. 22:11
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

Igazából nem tudjuk Ábráhám mikor élt. Ilyen történelmi távolságokban nem igazán tudunk pontos dátumokat mondani, amennyiben ezeket nem jegyezték le pontosan. Márpedig ez nem történt meg. ~3500(különböző becslések szerint +/- 400 év) éve íródott A Rigvéda magja. Ezeket előtte szájhagyomány őrizte, szóval mindenképpen régebbiek. Ezzel szemben a Tóra legrégibb szövegei VII. század környékén íródtak.

A szoros párhuzamok végett ami az ind és iráni vallási hagyományokban szerepelnek, egyértelmű hogy a vallásuk leglényegesebb elemei már az indo-iráni népek szétválás előtt kiakakult (i.e. ~2000) és gyökereik a bronzkorba nyúlnak vissza.

2016. máj. 7. 23:34
 19/22 feketepeter ***** válasza:
69%
Igazából emlékeim szerint akkoriban még nem hinduizmusnak hívták, hanem brahmanizmusnak, vagyis pontosabban az akkori vallást ma brahmanizmusnak nevezzük, a mait pedig hinduizmusnak. A pontos különbségtételnek nem vagyok szakértője, én a buddhizmust ismerem jól, az pedig kb. 2500 évvel ezelőtt keletkezett a mai India területén, és akkoriban a brahmanizmus volt arrafelé az elterjedt vallás.
2016. máj. 11. 11:16
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

AZ hogy brahmanizmus vagy hinduizmus teljesen értelmetlen fogalmak abból a szempontból hogy ez egy gyűjtőnév ami számos különböző gyakran egymás tanításainak (látszólag) ellentmondó iskolákat foglal egybe. Abból a szempotból is mindegy, hogy a kereszténység kialakulását is Jézus tanításainak idejétől számoljuk, nem a katolicizmus vagy a protestantizmus megjelenése óta. Azért hoztam fel ezt a példát mert párhuzamba állítható azzal amit mondtál. A "brahmanizmus", a "hinduizmus" egy változata, ahogy a katolicizmus is a kereszténység egy változata, de senki nem mondja hogy a katolikusok ne lennének keresztények.

Ezeknek az alapjait azonban a Védákig egészen biztosan vissza lehet vezetni amik mint mondtam nagyjából 3500 éve íródtak. Nyugodtan kijelenthejük hogy a vallás gyökerei a legősibbek az öt villágvallás közül.

2016. máj. 18. 03:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!