Az öt jelentősebb vallás közül melyik a legrégebb óta jelen lévő?
Megnéztem kettő videót ezzel kapcsolatban:
https://www.youtube.com/watch?v=AvFl6UBZLv4
https://www.youtube.com/watch?v=Bd5hvXgI_bQ
Vallástörténelmileg, földrajzilag (teológiától mentesen) pontosnak mondhatók az adatok?
Még egy kérdés, hány százalékát teszik ki külön-külön manapság Föld népességének ezek a vallások?
# Asperrimus!
Elnézést!Én siettem el a főkérdés elolvasását.
Szerintem is a zsidó vallás a legősibb.
A legrégebbi a napkeresztény ősmagyar vallás.
YHWH pedig maga az ördög, őrizkedjetek a farizeusok kovászától.
Ja már értem kedves Asperrimus. Ugye mind a kereszténység és mind az iszlám a judaizmusban gyökerezik. És ezek együtt az ábrahámi vallások.
Napkersztény ősmagyar vallás? Azmicsoda?
Egy olyan vallás, aminek semmi köze a kereszténységhez. Csak azért vették a nevébe, hogy elhitessék veled, hogy ez az igaz kereszténység. De vajon igaza lehet-e annak a vallásnak, aminek már a neve is hazugság.
Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug és a hazugság atyja.
Igazából nem tudjuk Ábráhám mikor élt. Ilyen történelmi távolságokban nem igazán tudunk pontos dátumokat mondani, amennyiben ezeket nem jegyezték le pontosan. Márpedig ez nem történt meg. ~3500(különböző becslések szerint +/- 400 év) éve íródott A Rigvéda magja. Ezeket előtte szájhagyomány őrizte, szóval mindenképpen régebbiek. Ezzel szemben a Tóra legrégibb szövegei VII. század környékén íródtak.
A szoros párhuzamok végett ami az ind és iráni vallási hagyományokban szerepelnek, egyértelmű hogy a vallásuk leglényegesebb elemei már az indo-iráni népek szétválás előtt kiakakult (i.e. ~2000) és gyökereik a bronzkorba nyúlnak vissza.
AZ hogy brahmanizmus vagy hinduizmus teljesen értelmetlen fogalmak abból a szempontból hogy ez egy gyűjtőnév ami számos különböző gyakran egymás tanításainak (látszólag) ellentmondó iskolákat foglal egybe. Abból a szempotból is mindegy, hogy a kereszténység kialakulását is Jézus tanításainak idejétől számoljuk, nem a katolicizmus vagy a protestantizmus megjelenése óta. Azért hoztam fel ezt a példát mert párhuzamba állítható azzal amit mondtál. A "brahmanizmus", a "hinduizmus" egy változata, ahogy a katolicizmus is a kereszténység egy változata, de senki nem mondja hogy a katolikusok ne lennének keresztények.
Ezeknek az alapjait azonban a Védákig egészen biztosan vissza lehet vezetni amik mint mondtam nagyjából 3500 éve íródtak. Nyugodtan kijelenthejük hogy a vallás gyökerei a legősibbek az öt villágvallás közül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!