Ki az evolúció védőszentje?
Asperrimus: gondolom, te is szereted azt az érvelést, miszerint emberek elképesztő tömegeinek legyilkolása, megkínzása stb stb elképzelhetetlen lett volna a Biblia nélkül. Gondolom, akkor szintén szeretnél egyenlőségjelet tenni egy átlagos keresztény, meg a vérengzéseket és kínzásokat perverz és beteg örömmel élvező régmúlt kori papok között.
Nagyjából hasonló szintű gondolkozás a kettő.
Nem mellesleg Mengele nem volt evolúcióbiológus. Az evolúcióbiológusok az általuk rendelkezésre álló ismeretekből az általuk követett módszertannal próbálják kideríteni, hogy mi a fene is zajlott le az élővilágban, hogyan működik stb stb... Nem kell azt hinned, hogy igazuk van. De hogy NULLA közük van Mengeléhez, az tuti.
Nem mellesleg pont az evolúcióbiológusok szerint nem létezik olyan, hogy felsőbbrendű faj, és főleg felsőbbrendű rassz. Csak, hogy mondjak valami (gondolom) újat neked is. Csak ekkora baromság összemosni őket...
Legfeljebb akkor, ha valaki csak kívülről látott Bibliát, a Bibliától ugyanis idegen az öldöklés, kivéve a kánaáni nemzeteket, akikre Isten nagyon berágott. Ez egy adott történelmi helyzet volt, adott időben. Azonban, ha az ezt kifogásolók ismernék azoknak a nemzeteknek a viselt dolgait, akkor lehet, hogy átgondolnák a dolgokat. Ezen kívül nem igen volt honfoglalás vér nélkül az emberi történelemben, ugyanis ha már lakott volt a terület, akkor az ott lakók nem akartak onnan elmenni.
Azaz az inkvizíció, amire - gondolom - utaltál, nem a Bibliából vette a muníciót, hanem máshonnan. Annál is inkább, hogy éppen az inkvizíció létrejöttének és fennállásának időszakában be volt tiltva a Biblia olvasása, csak egy szűk réteg, püspöki külön engedély birtokában tanulmányozhatta a Bibliát zárt könyvtárak mélyén. Akit a Bibliának, vagy annak részletének birtoklásán kaptak, annak lerombolták a házát, és elkobozták a javait. Úgyhogy meglehetősen gyenge érv Bibliára hivatkozni a középkori egyházzal kapcsolatban, akiknek a szellemi utódaik sem veszik komolyan a Bibliát, csak addig, amíg nem mond ellent a "szent" hagyományaiknak.
A náci fajelmélet azonban éppen az evolúció elméletéből nőtt ki, annak oldalvizein. Evolúció nélkül Hitler, illetve példaképei és követői nem tudták volna elhitetni a tömegekkel, hogy a zsidók alacsonyabb rendűek, valójában nem is tekinthetők emberi lényeknek, a németek pedig magasabb rendűek minden más nemzetnél. A Biblia azt mondja, hogy Isten egy vérből teremtette az egész emberi nemet(ApCsel 17,26). Az evolúció tana azonban megengedi, hogy egyes nemzetek magasabb fejlettségi fokra jutottak el.
# Asperrimus
"Annál is inkább, hogy éppen az inkvizíció létrejöttének és fennállásának időszakában be volt tiltva a Biblia olvasása, csak egy szűk réteg, püspöki külön engedély birtokában tanulmányozhatta a Bibliát zárt könyvtárak mélyén."
Tudom, hogy nektek kötelességetek a gyűlölködés és a katolikus egyház nyilvános fikázása, de remélem a lelked mélyén azért tisztában vagy azzal, hogy ez az állításod történelmileg nem igaz.
Asperrimus:
Ember, épp ezt magyarázom. Hogy mindkettő hasonlóan hülyeség. Természetesen tudom, hogy az inkvizíció, keresztes hadjáratok, egyéb Isten nevében történt öldöklés NEM a Bibliában leírtakkal összhangban történt. Tudom, hogy nem egy keresztényi dolog. De hajszál pontosan ugyanennyire semmi köze nincs Mengelének meg a nécik fajelméletének és gyilkolászásnak az evolúcióhoz. Még egyszer: az evolúció pontosan arról szól, hogy a fajok alkalmazkodnak a környezetükhöz, a környezetük alakítja őket és NEM LÉTEZIK magasabbrendű vagy alacsonyabbrendű faj. Ilyesmi nem értelmezhető az evolúció keretein belül. Szóval pontosan annyira az evolúciótól távol álló dolog a fajelmélet nevében való gyilkolászás, mint amennyire a hittől és a bibliától távól álló dolog az Isten nevében gyilkolászás. Így már érted?
Hát hogyne, nem annyira bonyolult. Azt kérdezed, hogy nem szenvedek-e valamilyen lelki defektusban, miközben nem tudsz uralkodni a felindultságodon, hogy micsoda egy aljadék, undorító, keresztényietlen hozzáállást tanúsítok a vallási topikba látogató ateista provokátorok irányába, bármit is érts a keresztény jelző alatt. Ezután azt állítod, hogy Mengele emlegetése, azzal analóg, amikor a keresztények fejéhez igyekeznek verni a középkori egyház viselt dolgait. Mire én azt írtam, hogy a középkori egyház rémtetteinek kevesebb köze van a Bibliához, mint a náci fajelméletnek az evolúcióhoz. Erre te azt mondod, hogy mindkét állítás hülyeség, erre akartál rávilágítani. Azt mondod, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni az evolucionizmus, és a nácik közé. Ezt azonban nem is tettem, hanem egy hülye kérdésre adtam egy annak megfelelő választ, amit nehezményeztél egy elvont evolucionista szentség nevében, amit én gyalázattal illettem.
Azt azonban állítom, hogy az egyháznak mintegy ezer évbe került, hogy az inkvizíció szintjére süllyedjen, az evolúció elméletének pedig nem volt szüksége még száz évre sem, hogy kinőjön az oldalvizein a nácizmus és a kommunizmus. E kettő pedig sokkal több ember halálát okozta ideológiai alapon, mint az inkvizíció több száz év alatt, pedig ők sem voltak kispályásak. Azt azonban nem állítom, hogy aki evolucionista, az a fajelmélet híve, azaz potenciális gyilkos, és azt sem, hogy Darwin, vagy Nietzsche rosszat akart volna. Arról azonban lehetne vitatkozni, hogy az evolúcióból vajon szükségszerűen következik-e, hogy az állam előbb-utóbb az egyén ellen fordul társadalmi érdekekre hivatkozva, de ez messzire vezetne.
Amúgy érdekes, hogy a Polüphémosz nem csapta ki a biztosítékot, pedig ő embert is evett, ami Mengele palettáján azért nem szerepelt, legalábbis a tudomány mai állása szerint.
"micsoda egy aljadék, undorító, keresztényietlen hozzáállást tanúsítok a vallási topikba látogató ateista provokátorok irányába"
Mivel a normális ateistáknak nem igazán tudsz bármi értelmeset is válaszolni, ezért marad neked ez a lehetőség.
Elég szomorú ez, amúgy. Az oktatási rendszerünk és a kultúránk, valamint az orvosi ellátásunk csődje, hogy ilyen emberek is vannak, mint te.
"Azt azonban állítom, hogy az egyháznak mintegy ezer évbe került, hogy az inkvizíció szintjére süllyedjen, az evolúció elméletének pedig nem volt szüksége még száz évre sem, hogy kinőjön az oldalvizein a nácizmus és a kommunizmus."
Felgyorsult fejlődésről hallottál már?
Ez sajnos a téveszmékre is igaz.
Ezeknek amúgy semmi köze az evolúcióhoz.
"E kettő pedig sokkal több ember halálát okozta ideológiai alapon, mint az inkvizíció több száz év alatt"
A kommunizmus nem igazán okozta senkinek a halálát, de ezt te nem hiszem, hogy felfognád.
Az evolúcióra is valami teljesen fals meghatározást adtál valahol máshol - gondolom, a kommunizmust sem ismered.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!