Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért írják a tanúk Isten...

Miért írják a tanúk Isten nevét nagybetűvel?

Figyelt kérdés
Sziasztok, az egyik kérdés alatti válaszadó válasza indított arra, hogy feltegyem a kérdést, a tanúk Isten nevét, a jehovával azonosítják, de ha ez Isten tulajdon neve, mint a saját neve, akkor mi szükség van arra, hogy azt Istent nagybetűvel írják, hiszen az csakis abban az esetben szükséges ha, az képviselné a nevét, mint bármely embernek.
2016. ápr. 14. 18:38
 1/10 anonim ***** válasza:
84%

Mert a kis betűvel írt isten szó más isteni természetű élőlényekre is vonatkozhat.

Mint Pl: Sátánt is istenként azonosítja. de az nem a Teremtő Istennel egyenlő, e világ isteneként utal rá.

2016. ápr. 14. 18:50
 2/10 anonim ***** válasza:
77%
(2Korintusz 4:4) 4 akik között ennek a világrendszernek az istene megvakította a nem hívők elméjét, hogy ne ragyogjon át a Krisztusról, az Isten képmásáról szóló dicsőséges jó hír megvilágosító fénye.
2016. ápr. 14. 18:52
 3/10 anonim ***** válasza:

Mert egy van belőle, így egyben személynév és.

A több isten hitű vallásoknál kisbetű.

2016. ápr. 14. 18:58
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagy Jehova Tanúja, de mivel valóban JHVH Isten neve, ezért nem csak rájuk vonatkozik a kérdés. (Lehetne nyelvészkedni egy sort, mivel ez héberül a létigének egyik formája, valami olyasmit jelent a nálam okosabbak szerint hogy "aki mindig itt van", vagy "aki mindig itt lesz".

Szóval... Ugyanígy például a Pista bácsi tanárt is úgy szólítod meg hogy Tanár Úr (nagy betűvel).

2016. ápr. 14. 19:01
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Kívülállóként megjegyzem, hogy egy materialista kultúrában, további zavarra adhat okot, ha szellemi lényeket kisbetűvel írnak. Túl azon, hogy Istent alanyi jogon megilleti a nagybetű, ha kis betűvel írnánk, egyesekben azt az asszociációt kelthetné, hogy nem személyről, hanem csupán fogalomról van szó. Hasonló indíttatásból írom a Sátánt is nagybetűvel, nem pedig tiszteletből. Azt azonban el tudom fogadni, hogy újabban az a nézet terjedt el keresztény körökben, hogy a sátánt, ördögöt kisbetűvel írják, mivel azt akarják kifejezni, hogy nem respektálják a személyét, és ezért még a helyesírás szabályait sem hajlandóak figyelembe venni ezzel kapcsolatban. Ám ahogy kezdtem, egy materialista kultúrában ez ködösítésre, maszatolásra adhat alkalmat, ezért én nem követem ezt az irányzatot.
2016. ápr. 14. 19:51
 6/10 Roland G. ***** válasza:
Nemcsak a tanúk írják a Biblia Istenét nagy betűvel,hanem minden keresztény,felekezettől függetlenül.Így :Isten nem pedig isten.
2016. ápr. 14. 20:11
 7/10 anonim ***** válasza:
A Bibliákban mindenhol Isten szó nagy betűvel van irva.
2016. ápr. 15. 08:29
 8/10 anonim ***** válasza:

Mert egy szemèly, nem pedig fogalom, vagy tárgy. Te miert irod a neved nagy kezdobetuvel? :)

Valaki irta h mert egy van belole, en ugy tudom mindenkibol, De persze ez is èrv..nem bantasbol irtam, csak megjegyeztem !

2016. ápr. 15. 10:35
 9/10 KZitus ***** válasza:

Szia

Ez a külömbség az Isten és isten között:

1Korintusz 8:5,6 " Mert még ha vannak is, akiket „isteneknek” neveznek, akár az égben, akár a földön, mint ahogy van sok „isten” és sok „úr”, számunkra valójában e g y Isten van, az Atya, akiből van minden, és mi őérte; és e g y Úr van, Jézus Krisztus, aki által van minden, és mi őáltala."

2016. ápr. 15. 20:38
 10/10 anonim ***** válasza:
Jogos a kérdés. Talán azért mert az Isten szó alatt a mindenhatóra gondolunk, így megilleti a nagybetű.
2016. máj. 3. 19:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!