Amikor csak EGY Biblia meg EGY Korán van, akkor miért van annyi ágazat meg szétválás?
Pl katolikus, református, meg az ilyen álkeresztény vagy nem is tudom mik, szándékosan nem írok neveket, mert nem akarok provokálni.
Szóval a kérdésem... A vallások követői miért válnak így külön egy valláson kívül, miért nem értelmezik azonosan azt az egy könyvet, beszéljünk itt most Koránról vagy Bibliáról.
Üdvözletem.
A Korán esetéhez nem tudok hozzászólni, mert nem vagyok jártas az iszlám vallásban, viszont ami a Bibliát illeti, ahhoz lenne néhány gondolatom.
Először is: A Biblia értelmezésében egy bizonyos értelemben egység van [vigyázat! amikor erről beszélek, az ariánus vallásokat nem számolom bele], egy bizonyos értelemben viszont nincs. Lássuk részletesebben egy kicsit:
Mind a katolikus, mind a protestáns [és nyilván az ortodox] egyházak is megegyezik a legalapvetőbb tanításokban, gondolok itt például a niceai-konstantinápolyi hitvallásra, [lásd itt: [link] amely a legalapvetőbb keresztény tanításokat tartalmazza:
- Szentháromság
- Krisztus halála és feltámadása
- Eszkatológia [2. advent, feltámadás, Isten országa]
Ezek igazolhatóak a Bibliából, bár van olyan a hitvallásban is, ami értelmezés kérdése, de alapból ezeket mind vallják a fent említett egyházak. Sőt! Ahogy észrevettem, a katolikus és protestáns szakemberek még a Szentírás történetkritikai megközelítésében is megegyeznek. Ezért a katolikus és protestáns bibliatudományi jegyzetek nagyon hasonlóak. [Lásd pl: Dániel, Ésaiás vagy a Tóra katolikus és protestáns történelmi hátterének feltárását].
Nos, akkor amiben különbség van:
Az nem más, mint a Szentírásnak a megközelítése. Igen, lényegében ez okozza a különbséget. A Katolikus Egyház ugyanis töretlenül vallja, - az ókeresztény irodalomra támaszkodva - hogy a Szentírás a Szenthagyomány része, és attól nem elválasztható, hanem annak fényében értelmezendő, míg a protestáns egyházak elvetik ezt a nézetet, és az u.n. Sola Scriptura elvet vallják. E nézeten lehetne vitatkozni, hogy melyik a helyes, és melyik nem. Azt is elő lehetne venni, hogy Luther Márton mit értett a "Sola Scripturán", de most nem szeretnék vitát gerjeszteni.
Én a magam részéről a katolikus álláspontot vallom, viszont remélem, hogy valamennyire így érthető lett, hogy a kereszténységen belül miért van ez a megoszlás.
Minden jót,
Dante
Iszlámhoz nem annyira értek, arról nem írok.
Biblia esetén...
Katolikusok meg ortodoxok eleve nem a Bibliát tekintik egyetlen forrásnak, hanem az egyházuk hagyományai a Bibliától függetlenül is teljesen legitimek.
Na most protestánsok akik csak a Bibliából akarnak kiindulni, szerintük Jézus után ennyivel kitalált hagyományoknál jóval hitelesebb a Biblia. Amúgy szerintem általánosan a protestáns - katolikus törésvonal sokkal nagyobb, mint a protestáns felekezetek közti törésvonal.
Református - Evangélikus törésvonal egész csekély. Nem akarok bonyolult teológiai kérdésekkel foglalkozni (nem tudom hogy mennyire vagy ebben járatos), de például az evangélikusok templomában talán elfér egy kép Jézusról, reformátusban tilos.
Baptistáknak kettő fő jellemzője van. Egyrészt felnőttkorban keresztelnek (ez érdekes teológiai kérdés egyébként), másrészt az egyház felépítése olyan, hogy egy-egy gyülekezet szinte teljesen önálló. Katolikusok felépítése ugye nagyon hierarchikus, reformátusok és evangélikusok valahol a kettő között állnak, tehát van felügyelete a lelkészeknek, de nem annyira központosított.
Aztán a többi kisegyház egy-egy részt emel ki a Bibliából, amivel a fősodratú protestánsoktól eltér. (Hogy a baptisták mennyire fősodratúak, történelmiek, az határeset.)
Adventistáknál fontos hogy ők vasárnap helyett szombaton tartják, és nagyon várják a világ végét.
Mormonok a Biblia mellé találtak maguknak egy új könyvet, ami szerint a Biblia eseményei igazából Amerikában játszódtak.
Pünkösdi gyülekezetek a nyelveken szólás az egyértelmű jele a Szentléleknek.
Jehova Tanúi pedig rengeteg mindenben eltérnek. Pl. amikor a kóser étkezésben a vér tilalmáról van szó, akkor úgy veszik, hogy a vértranszfúzió halálos bűn.
"Adventistáknál fontos hogy ők vasárnap helyett szombaton tartják,"
Mármint az Istentiszteletet.
Kedves kérdező!
Én konkrétabban csak a Bibliával kapcsolatban tudok írni neked.
Ott arra a kérdésedre, hogy miért van ennyi vallás, számomra János apostol levele illetve Jézus első megkísérlésére adta meg a választ, miszerint az egész világ a gonosz hatalmában van. Azt pedig, hogy melyik vallás követi igazán Krisztust (Valós kereszténység) , maga adott útmutatót. Kettőt említeném meg amin érdemes elgondolkodni. Az első, hogy a gyümölcseikről fogjuk megismerni az igaz és a hamis követőit (jó és rossz szellemi gyümölcsök). A második pedig, hogy hírdetik az evangéliumot mindenféle embernek vagy sem, hiszen ezt ő maga adta parancsba. Remélem tudtam segíteni, ha nem akkor bocsánat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!