Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért volt sok Simon, Judás,...

Miért volt sok Simon, Judás, János (stb) név Jézus életkorában, valamint az Evangéliumokban?

Figyelt kérdés
Az Evangéliumokban megjelenik sok Simon név pl: Simon Péter, Cirenei Simon, az a Simon aki valami pap volt stb, János is pl: János apostol, ha jol tudom Jézusnak is volt 1 János féltesoja, olvastam 1 másik Jánosrol is, valamint Judás aki ugyszint féltesoja volt Jézusnak, iskarioti Judás, aki elárulta és még asszem olvastam még 1-rol... Ezek szerintem a torténet hitelességét is bizonyitják, mert pl egy jo tirlogiában vagy más műben, minden névből csak 1 van (pl Gyuruk ura, Harry Potter, stb, és több "egyforma" nevű szereplő csak az igazi torténetekben jelenik meg , ha értitek mit akarok mondani, persze csak szerintem). Nagyon érdekel ez a téma, népszeruek voltak akkor ezek a nevek? A válaszokat koszonom elore is!
2016. márc. 12. 14:04
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
egyszerűen a kultúrális közeg ilyen volt, ez olyan mint h pl a 20. század elején kb minden 3. székely férfinak Áron volt a neve, de még falusias környezetben a mai napig megfigyelhető, hogy az egész falu kb 10 nevet használ
2016. márc. 12. 14:15
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Minden közösségben megvannak a népszerű keresztnevek, ebben az esetben is erről volt szó.

A dolgot kicsit érdekesebbé teszi, hogy sokaknak volt egyszerre több nevük is. ("...Józsefet, akit Barzabásnak, melléknevén Jusztusznak hívtak..." Csel 1,23)

2016. márc. 12. 14:19
 3/4 anonim válasza:
100%

mert most miért van annyi sándor, józsef, andrás meg kitudja még mi?

egy érdekes YT csatorna a keresztnevekkel és azok statisztikájával:

https://www.youtube.com/channel/UCeV6iT4UbZMq_dZVXiYy_OA

2016. márc. 12. 15:54
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Azért mert régen a név sorsot és vagy foglalkozást is megjelölt. A rangok általában nevekkel is együtt jártak. A név az azonos nevű elődnek a folytatása. Tehát, ha valakit Jánosnak hívtak, akkor általánosságban a Jánosságot és az ahhoz kapcsolódó életsorsot viszi tovább az adott közösségben.

Ezért van az, hogy a pápa is valamely elődjének a nevét veszi fel, amelyiknek a programját vagy eszmeiségét tovább kívánja vinni. A királyság esetében is ugyan ez a helyzet. A VIII. Henrik azt jelenti, hogy ő a nyolcadik a királyi családfában, aki továbbviszi elődje programjait, melyeket nem fejezett be, és úgy általában jelezte, hogy jelentős reformokra és változásra az előző királyokhoz képest nem lehet számítani.

Ami nem volt feltétlenül jó. Ha király vagy Pápa nevet változtatott, az mindig együtt járt igen komoly reformokkal, társadalmi és gazdasági átalakulással.

Így aztán a név régen sokkal fontosabb és jelentősebb volt mint ma. Ma csupán csak, ahogy előttem szólók is érveltek, "divat", meg "ez a népszerű" elven megy. Sajnos a név elvesztette jelentőségét, ma tényleg csak nosztalgiából használjuk, mivel akárhova mész mindenhol egy "azonosító számot" kapsz. Már amikor megszületsz rögtön azonosító számot kapsz, te már nem ember vagy, csak egy adószám.

---

Anonymus

2016. márc. 12. 22:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!