Miért szokták festményeken, egyéb alkotásokon Krisnát kék bőrűként ábrázolni?
Egy rakat magyarázat, illetve elmélet van erről.
Szanszkrit nyelven úgy tudom, a Krsna sötétet jelent, de valamennyire etimológiailag átfed a kékkel (ez mondjuk jóval összetettebb, de röviden ez az etimológiai magyarázat).
Művészeti szempontból festményeken a kék jobban néz ki, mint a fekete. Az indiai művészet lényege az "érzelmi realizmus", nem pedig a tényleges realizmus, a lényege az, hogy a néző, a művészetet befogadó személy elméjét tükrözze, és ne a tárgyat. Így pl régi versekben a szemeket lótusz néven említették, aztán a szobrászatban is megjelent szemek helyett a lótusz . Éppen így, mivel a versekben Krisna is a "kéknek" megfelelő szóval van jellemezve, így a festményeken, képeken is ez fordult elő. Egyébként meg egy képen azt akarod, hogy a központi isten kitűnjön, így célszerűbb valami feltűnő színt használni.
Ez pl egy 14. századi freskó, itt feketével van ábrázolva: [link]
Ez meg 1450 körül, itt meg már kék: [link]
Van olyan magyarázat is, illetve olvastam ilyet is, hogy a kék szín alapvetően jellemző mindenre, ami végtelennek tűnik, pl az ég, az óceán, amit mindent összefog és betakar, így Krisna, akit tartanak egyébként a központi istennek is, szintén kék. Illetve úgy tudom, olyan magyarázat is van, hogy Vishnu kék színű, mivel köze van a vízhez, tengerekhez, így annak minden reinkarnációja is kék, így ugye Krisna is.
Majd megkérdezem a hindu ismerősömet, ő tudja-e, de nekem hirtelen most ezek jutnak eszembe.
Igazán köszönöm részletes és érdekes válaszodat, rendes vagy!
Külön köszönöm, hogy a hindu ismerősödet is meg fogod kérdezni! Ritka figyelmes és segítőkész vagy.
Indiában sok ezüst bánya volt, és úgy alapvetően az indiai vallás fontos kellékei aranyból és többnyire ezüstből készültek.
Az ezüst bányában dolgozó emberek, ha elég ideig csinálják kék bőrűvé válnak, ugyanis az ezüst megváltoztatja a bőr pigmentjeinek színtermelését. Ha te is elkezdenél most ezüstöt fogyasztani, akkor rövid időn belül neked is kék színű lenne a bőröd. Ez egy visszafordíthatatlan elváltozás.
A kékbőrű ábrázolás azt jelképezi, hogy Krisna a nemesség és a tisztaság, mint az ezüst.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!