Vannak-e a cigányok között tömegesen reformátusok?
Egyesével biztos, de eddig még csak katolikus cigányokról hallottam.
Persze meglehet a magyarázata, a reformátusok nem kedvelték a színes-aranyos-csillogós dolgokat, biztos jöbban befogadták őket a katolikusok.
Szia
Igen. Abban a táborban, amelyiket ismerem, legalább három féle református vallás van, és templom is. Sokan vannak, és nagyon szegények:-(
A katolikus vallás a jellemző a cigányokra, amihez a "régi cigányok" gyakran az ő régi hagyományaikból eredő "babonákat" is hozzákapcsoltak. Nem tudom hogy fogalmazzam meg nem sértően (nem is szánom annak), de katolikus vallás eleve jóval spirituálisabb, a református vallás szárazabb, így a cigány "babonák" és a régi fajta cigány néplélekhez még szép hogy közelebb állt a katolicizmus.
De református környékeken persze református cigányok is vannak. Én református vagyok, és egy cigány család szokott rendszeresen járni templomba, ők Erdélyből származnak református környékről.
Köszönöm szépen.
Értem, szerintem világos, amit magyarázol. Én is így gondoltam, hogy reformátusok egyszerű puritánsága mintha kevésbé illine a cigányokhoz, már amennyit én értek hozzá.
Igazából családfakutatás közben lepődtem meg azon, hogy az anyakönyvekben még a XX. században is a reformátusok szinte homogén magyar közösségnek látszottak. Viszont a katolikusoknál vegyesen voltak svábok, cigányok, szlovákok.
Persze ahol én kerestem, ott nem voltak más, kisebb egyházak, mint pl. a görög-katolikusok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!