Az igazság és a szeretet ön szerint ütik egymást?
20-as, vagyis utolsó válaszoló:
Teljesen butaságot írtál, de persze te meg vagy győződve a magad igazában."Általánosságban nem ütik egymást. De a maximális igazságosság és maximális szeretet igen. Ergó a keresztény Isten, amelyik mindkét attribútummal rendelkezik, nem létezhet."
Hogy jutottál el erre, amit írtál? Miért ütné egymást a 'maximális igazságosság és maximális szeretet'?
Azt hiszem ez eléggé intuitív, de megpróbálom érthetően elmagyarázni.
Az igazságosságot definiáljuk erkölcsös szabályok követéseként. A szeretetet definiáljuk erős érzelmi elköteleződésként. A kettő nyilván üti egymást. Ha a döntési folyamatunkat egy szabályrendszer meghatározza, akkor nincs hely személyes érzéseknek, mint a megbocsátás vagy sajnálat. Persze a legtöbb ember és rendszer bizonyos részt szerető, másrészt igazságos. De ha maximumig megyünk az egyikből, akkor a másikból nem tudunk. Nem hiszem hogy ez így teljesen érthető.
Nézzük a keresztény Istent példának, azon keresztül egyszerűbb. Ha maximálisan szerető, akkor szeret minden embert amennyire csak lehetséges. Ez azt jelenti, hogy senkit sem küldhet pokolra. Senki sem kínozna örök időkig egy olyan embert akit szeret. Vagy akár csak rövid ideig sem, egyáltalán nem. A szeretet megakadályozza az embereket abban, hogy az általános szabályokat kövessék, hiszen elfogult vagy a szeretteiddel kapcsolatban. Az igazságosság ennek az ellentéte. Ha Isten végtelenül igazságos, akkor mindenkit úgy ítél meg, ahogy azt a szabályai lefektetik, vagyis pl. egyeseket pokolra küld. A keresztény teológia szerint konkrétan mindenkit, kivéve azokat akik jó kisfiúk voltak és fizették az egyházi tizedet meg beálltak katonának amikor a pap mondta, hogy meghaljanak azért akit a pap mondott.
Azt hiszem itt a sok magyarázásban megtaláltam a megfelelő szót, és az az elfogultság. Akit szeretsz, az iránt elfogult vagy, akivel szemben tökéletesen igazságos vagy, az iránt nem lehetsz elfogult. Amíg fokozatokról beszélünk addig persze igen, de ha abszolútumokat veszünk, akkor nem. Ha maximálisan szeret, akkor annyira elfogult irányomba, amennyire csak lehetséges, és így nem képes egy objektív szabályrendszer szerint megítélni. Ha maximálisan objektív, akkor nem szerethet maximálisan, mert nem csak hogy nem maximálisan elfogult, de egyáltalán nem.
Hogy egy kérdéssel fejezzem be, mert azokat úgy szeretjük, mennyire elfogult Isten egy keresztény és egy nem keresztény emberrel kapcsolatban? Kíváncsi vagyok a véleményekre.
Hát mondj egy jobb definíciót, nem könnyű rendesen dolgozni ilyen rosszul definiált fogalmakkal.
"Te az igazságosságot kevered a pártatlansággal."
Nem keverem, de szerintem egyértelműen része.
"alapvetően rossz, így szükségszerűen rossz következtetéshez vezet"
Ez amúgy nem igaz: [link]
De mondjuk én úgy gondolom, hogy nem rossz a definícióm. Az igazságosság alapvetően szabálykövetés.
"Ha ez volna az igazságosság, akkor az ember erkölcsi lénnyé válása nem jelentene mást, mint száraz szabályok elsajátítása. Ehelyett mi is érezzük ösztönösen, hogy az igazán erkölcsös ember nem rideg elvek alapján cselekszik, hanem a másik ember vagy dolog iránti törődés jegyében, mert érdekli a másik sorsa."
De te pedig itt kevered az erkölcsösséget az igazságossággal. pl. az igazságszolgáltatásnál én ezt egyáltalán nem érzem. Nem törődésből ítélünk valakit életfogytiglani börtönre, hanem igazságérzetből. vagy ha azt mondják, igazságosan oszd szét a csokit, akkor vagy mindenkinek ugyanannyit akarsz adni, vagy mondjuk a szükségleteik szerint, de semmiképp sem úgy, hogy a törődés mértéke szerint. Vagyis egy személytelen szabályt kell követned, azt tekintik általánosságban az emberek igazságosnak.
Szóval szerintem nem rossz az a definíció, amit használtam. De szerintem teljesen intuitívan igazam van, és rögtön két nehezen definiálható fogalommal dolgozunk, úgyhogy próbáltam itt inkább példákon keresztül megmutatni.
Kedves Lucifer-666!
Mivel vallási kérdésekkel foglalkozó kategóriában tetted fel a kérdést, ezért én a hívői (keresztény) megközelítés szerint fogok válaszolni:
NEM, vagyis az igazság és a szeretet egyáltalán nem ütik egymást!
Jézus Krisztus tökéletesen megvalósította mind a kettőt egyszerre, ezért van mit tanulni tőle!
Isten ítéletében pedig egyszerre fog megjelenni az igazságosság és a végtelen szeretet...
Az igazság mindaz, ami nem hazugság. Ezért igazság csak ott létezik, ahol NINCS bűn!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!