Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Honnan tudhatjuk azt, hogy...

Honnan tudhatjuk azt, hogy valaki hisz, ha nincsennek cselekedetei, amik a hitéből fakadnak?

Figyelt kérdés
a hit létfontosságú. a hitből fakadó cselekedet létfontosságú. vajon ha csak az egyikkel rendelkezünk, igazságossá nyílvánítanak majd minket? vajon az, hogy a hit halott cselekedetek nélkül ellentmond, vagy kiegészíti Jézusnak azt a kijelentését, hogy a hit megmentést eredményez?
2010. márc. 23. 09:37
 1/9 anonim ***** válasza:

természetesen kiegészíti,de ez már sokadik ilyen kérdés..

már többször mondtam a példát,hogy ha valaki hisz,és kijön a templomból,és a második sarkon lát egy nőt,aki rosszul lett,természetes lenne,hogy segít rajta,nem pedig azt gondolja biztos részeg,és tovább megy..Néha még a hitnél is fontosabb a cselekedet,legalábbis én így gonmdolom..mert Istent az érdekli,hogy bánsz másokkal,mégha nem is hiszel benne..

"Akiben Isten hisz,mindegy hisz e Istenben.."

Én így látom,kérlek ne kövezzetek meg érte..

2010. márc. 23. 11:18
 2/9 anonim válasza:
Nem is egyszerű ez a kérdés, mert vannak kik rendszeresen járnak templomba, imádkoznak és cselekedeteik, másokhoz való hozzáállásuk mégsem tükrözi, hogy van "igaz" hitük, igaz a tanításokat meghallgatják, hiszik is, de nem élik azt, nem cselekszik, sőt ellenkezőjét inkább, mert úgyis majd meggyónjuk alapon "felmentik" magukat. Vannak akik viszont nem kérkednek hitükkel, nem is mélyülnek el ebben a kérdésben, viszont másokért az életüket is kockáztatják, pl. tűzoltók, életmentők, stb... Aztán van aki hisz, de gyenge és gátlásos annak felvállalásához. A hitnek vannak különböző fokozatai, mint mindennek. Mindenkinek van hite és cselekedete is, tehát mindkettővel rendelkezünk, még ha csak az anyagi hitről beszélünk, de az is hit. Tudom a kérdés nem erre a hitre vonatkozik, de sokat kell "dolgozni" magunkon, hogy a hitünk erős, tiszta legyen, de ha ezt elérjük, akkor már a cselekedeteinkben is megmutatkozik ez. Még külön lehetne választani a tanításokon alapuló hit kérdését, a megtapasztaláson alapulóval, mert amit megéltünk az megkérdőjelezhetetlen számunkra. Tehát hitünk ment meg, vagy cselekedetünk? Mindenki döntse el, a választás adott míg van szabad akaratunk.
2010. márc. 23. 13:06
 3/9 A kérdező kommentje:
eggyik sem. a megmentéshez mindkettőre egyszerre van szükség, mondja a jakab levele 2:19-26ig. sem a cselekedetek, sem a hit nem elég ÖNMAGÁBAN. szerintem.
2010. márc. 23. 13:16
 4/9 anonim ***** válasza:
2010. márc. 23. 14:26
 5/9 anonim ***** válasza:

A kutyát nem érdekli, hogy te kiről tudod hisz-e vagy sem. Elég ha Isten tudja. Vélgűl is Ő adja az üdvösséget és nem te.

A Jézusba vetett hit reményt ad.

2010. márc. 23. 17:09
 6/9 A kérdező kommentje:
ez igaz.
2010. márc. 23. 17:19
 7/9 anonim válasza:
De ha ennyire jól tudod a választ, akkor miért kérdezed? Igen Jakab mondja, valaki mondja, itt ez áll, ott azt olvastam, stb. de hát a saját szívünkből fakadó, őszinte hitünkből fakadó válasz akkor semmit sem ér? Tegyük azt amit szívünk diktál és ne legyünk bólogatójánosok! Úgy sem vagyunk egyforma lelki, szellemi, erkölcsi szinten, tehát nem is tudjuk egyformán érteni, érezni,reagálni a világ és létezés dolgait. Egy a lényeg, igaz, őszinte szívvel ki tudjuk-e mondani mi is: "Olyannak szeretlek amilyen vagy".
2010. márc. 23. 20:26
 8/9 anonim válasza:
Azt kérded ha csak egyikkel rendelkezünk igazságossá nyilvánítanak-e? Utána kijelented mindkettőre szükség van. Akkor minek tetted fel a kérdést? Mindenki döntse el maga akarja e, hogy megmentse a hit, vagy sem. Emberi gondolatokkal akarjuk megközelíteni az istenit? Magáról Istenről nem is beszélve! A bibliát pedig ahány ember annyiféleképpen értelmezi, kivéve ha belemagyarázzák az értelmet. Igaz papok is tanítják, közben meg molesztálnak stb. szerintem is a tiszta szív a lényeg
2010. márc. 23. 21:12
 9/9 anonim ***** válasza:

Jehova tanúi,és a megigazulás

Egyre jobban foglalkoztat egy példázat-történet,amit Jézus Krisztus mondott el,és a Lukács evangéliuma 18.fejezetének 9-14 verseiben olvashatók. Itt az "egyszerű Fordítás" alapján idézem (Kiadta:TBL Magyarország Alapítvány www.wbtc.com ) "El is mondott egy történetet azoknak,akik biztosak voltak abban,hogy ők igazak,és a többieket lenézték. Így szólt hozzájuk: >>két ember ment el a Templomba imádkozni:egy farizeus,és egy vámszedő. A farizeus megállt,és így imádkozott magában:"Istenem,hálát adok neked,hogy én nem vagyok olyan,mint a többi ember.Nem vagyok sem tolvaj,sem csaló,sem házasságtörő. Nem vagyok olyan,mint ez a vámszedő. Hetente kétszer böjtölök,és mindenemből beadom a tizedet." A vámszedő,aki távolabb állt,még a szemét sem emelte fel az égre. Szomorúságában a mellét verte,és így imádkozott: >>Istenem könyörülj rajtam,bűnösön!<< Mondom nektek: ő megigazulva ment haza. A farizeus pedig nem. Mert aki felemeli magát,az megaláztatik,de aki megalázza magát,az felemeltetik." (Kiemelés tőlem) Egyszerű történet,semmi bonyolult szimbólika-nem lehet a Jelenések könyvében,vagy az Ezékiel könyvében olvasható látomásokhoz hasonlítani. Az üzenet is egyszerű,-Jézus le is vonja az örök érvényű tanulságot: "Mert aki felemeli magát,az megaláztatik,de aki megalázza magát,az felemeltetik." Mostani témám a megigazulás. Lehet-e igaz egy ember? Lehetséges-e a megigazulás? Amikor evvel a szóval találkoztam:"megigazulás",nem tudtam vele mit kezdeni. Nyolc évig voltam a Jehova tanúi Vallás-szervezet tagja,ahol ez a kifejezés nem volt ismert,nem is volt beszéd-téma. Emlékszem,az "Igazság" kifejezés alatt mindig a "Hű és bölcs rabszolga-osztály" tanításait volt szabad érteni ("Hű és bölcs rabszolga-osztály"= Jehova tanúi "tanítóhivatala") Akiről Jehova tanúi az mondták: "az igazságban van" -arról tudni lehetett,hogy a Szervezethez tartozik. Emlékszem,hogy erőteljesen hangsúlyozták az előadást tartó Jehova tanúi előadók : Bizony,nagy a különbség Jehova tanúi,és a(z összes többi) hamis kereszténység vallásai között!- "természetesen" a Jehova tanúi javára! Szeretném,ha megnéznénk a példázat két szereplőjét. Nagyon kár lenne,ha elvesznénk a megkopott közhelyekben. A "farizeus" szó hallatán sokan a képmutató,álszent,szemforgató bigott vallásos ember képe ugrik be. Pedig -szerintem- nem ilyen fekete/fehér a kép. A farizeus ragaszkodott a zsidóságához,komolyan vette nemzeti gyökereit,nem hódolt be az idegen elnyomó rómaiaknak. Komolyan vette a hitét is,komolyan vette az erkölcsöt-nem feltétlenül volt egy"alapból- totál-negatív figura"! A vámszedő sem indul pozitív Arcnak....gondoljunk bele...."lefeküdt " az elnyomó idegen(!) hatalomnak. Megsarcolhatta a saját népét. Általában idegenkedtek tőlük honfitársaik. Mai nyelven a korrupt köztisztviselő figurájának felelne meg ez a szereplő. (Ugye,nem könnyű szeretni...?) Szóval,túl könnyű lenne úgy summázni a példázatot,hogy a csúnya,szemétláda,nagyarcú farizeus de jól megkapta-azaz-dehogy kapta meg-(az Isten kegyelmét,a megigazulást!!) "Fúj farizeusok,le velük!! " Szegény vámszedő,milyen alázatos volt (ami igaz),csak alázattal lehet "Isten előtt helyeselt állapotba kerülni"-ahogy Jehova tanúi megfogalmazzák. Én az látom a történetben félelmetesnek,hogy a farizeus tényleg egy önzetlen, erkölcsös,vallásos életet él,-akár példakép is lehet(ne) ! Nem gondolom,hogy egy újévi fogadalom keretében ezt mondta volna: "Megfogadom,hogy aki nem olyan erősen,komolyan vallásos,azt izomból lenézem,és megvetem!" Hogyan lehet ide lecsúszni? Ahogy visszaemlékezek a megtérésem előtti korszakomra (Ekkor voltam a Jehova tanúja-gyakorlatilag-az Őrtorony Társulat tanúja.), szembesülnöm kellett:Ez a farizeus én is voltam. Mikor mentem végezni a missziós munkát (Jehova tanúi szóhasználatával:"Szántóföldi szolgálat,prédikáló szolgálat") Milyen örömittas érzés volt felülmúlni vitában a "hamis kereszténység képviselőit"-ahogy azt akkor hittem:,azaz katolikusokat,reformátusokat,stb. ...! Micsoda diadal volt összehasonlítanom az én vallásosságomat az átlag vallásos emberekkel! "Bezzeg én megyek prédikálni,megtagadtam a katonai szolgálatot,nem megyek el szavazni,nem vagyok "része a világnak". Nagyon jól tükrözi ezt a lelkületet az "Érveljünk az Írásokból" című könyvből,ami az Őrtorony Társulat kiadványa,ez egy felkészítő tankönyv Jehova tanúinak a missziós szolgálatra. 198.Oldal:" A többi vallások nem ugyancsak a Bibliát követik? 5. De igen,bizonyos mértékben használják.Viszont valóban azt tanítják-e és gyakorolják-e,ami abban áll? Vegyük fontolóra . Jézus azt mondta,hogy igazi követőit a közöttük megnyilvánuló önfeláldozó szeretetről lehet majd megismerni. Ráillik-e ez a kereszténység egyházaira,amikor a nemzetek háborúiba keverednek? 6. A Biblia azt mondja,hogy Krisztus tanítványai nem része a világnak,és figyelmeztet arra,hogy a világ barátsága által az ember Isten ellensége lesz. A kereszténység egyházai és hívei ezzel szemben mélyen elmerültek a nemzetek politikai ügyeiben (Jak. 4:4) E tények alapján elmondható-e,hogy igazából ragaszkodnak a Bibliához? " Nagyon hasonlít a kétféle lelkület,és érvelés: A példázatbeli farizeusé,és Jehova tanúié. De minél feketébbek a "rondahitehagyottegyházak"/vámszedő,annál fehérebb(ek) a farizeus/Jehova tanúi? Nem vagyok ebben biztos! Jó,persze..."Isten ki nem érdemelt kedvessége" által lehetséges a megmentés (Jehova tanúi nagyon tartózkodnak a kegyelemtől-sajnos,nem csak a kifejezéstől!) ,de azért tenni is kell!!-prédikálni kell az (Őrtorony)-Királyság üzenetét! Ebből következik egyenesen,hogy amíg Jehova tanúja voltam,nem tudtam-nem tudhattam-semmit a megigazulásról. Túl egyszerű volt-és nagyon is "romboló"! Rombolta a büszkeséget,hogy "én is tettem ám valamit az üdvösségemért",és rombolta az Őrtorony Társulat tekintélyét. Ugyanis,ha az üdvösség Jézus Krisztus váltságáldozatán alapszik,és aki bűnösnek ismeri el magát,hittel ezt megvallja,és bűnbocsánatot kér-ingyen kegyelemből bűnbocsánatot kap-így,jelen időben!-az a megszabadult keresztény már nem függ az Őrtorony Társulattól,és nem fog törekedni "kiérdemelni a kegyelmet"(Amiről nincs is szó a Szentírásban!) -engedelmeskedve vakon a Brooklyni Vezérkarnak! Nem is tudnak Jehova tanúi mit kezdeni az üdv-bizonyossággal,és a megigazulással kapcsolatban,szomorú bizonyíték erre saját Bibliafordításuk is,az "Új Világ fordítás": Lukács 18:14 >>Mondom nektek,ez igazságosabbnak bizonyulva ment haza,mint amaz;mert mindenki,aki felmagasztalja magát megaláztatik,de aki megalázza magát,felmagasztaltatik.<< (Kiemelés tőlem) Az összes magyar Bibliafordítás,Károlitól a Szent István társulatin keresztül a Vida Sándor fordításig megegyezik abban,hogy az alázatos,bűnbánó vámszedő nem csak igazabb lett (valamennyire)-úgy,ahogy az "Új Világ Fordítás" próbálja visszaadni,hanem -szembe a büszke vallásos farizeussal- megigazult ! Ezt a blog-cikket decemberben írom-ilyenkor nagyon sok ember gondolatában főszereplő az ajándék. Mint hívő keresztény vallom,és tapasztalom,hogy a megigazulásnál értékesebb,és tartósabb ajándékot elképzelni sem lehet. Kívánom minden kedves Olvasónak-különösen akik (még) Jehova tanúi-hogy megtapasztalhassák a következő Bibliai igazságok valóságát: Pál levele a rómaiakhoz 5.fejezet 19.vers:"Mert amint egy embernek engedetlensége miatt sokak bűnössé váltak,így az Egynek engedelmessége által sokak megigazultak" (Vida fordítás) Pál levele a rómaiakhoz 3:24 "és ajándék az,hogy igazságossá nyilváníttatnak az ő ki nem érdemelt kedvességéből,a Krisztus Jézus kifizette váltság általi szabadítás révén" ("Új Világ" fordítás) Korinthusbeliekhez írt 2.Levél 5.fejezet 21.vers "Mert azt,aki bűnt nem ismert,érettünk bűnné tette,hogy mi Isten igazságává legyünk őbenne ( Kecskeméthy István fordítás) -kiemelések tőlem. Végezetül szeretettel ajánlok egy tanulmányt a megigazulás témájában,a veszprémi Evangéliumi Keresztény Gyülekezet Honlapján,-én építőnek,és Bibliahűnek találtam: [link]

2010. márc. 23. 23:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!