Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények (főként hit...

Keresztények (főként hit gyülisek), miért mondják néha egyes dolgokra, tettekre, hogy nem ékes?

Figyelt kérdés
Beszélgetés közben többször hallottam hit gyülekezetébe járó emberektől, hogy valami nem ékes. Nem emlékszem teljesen pontosan, de a nem házas fiú lány közötti szorosabb kapcsolattól kezdve az öltözködésen át, hogy nem ékes. Viszont én magam semmi kivetni valót nem találtam ezekbnen a dolgokban. Egy konkrét példa dereng: külföldön különnemű fiatalok, akik dolgoznak vagy tanulnak egy albérletben laknak. Elgondolkodtam Biblia mit írhat erről. Én csak a z Újszövetséget olvastam többször, ott csak az 1. Korinhus 13. ír arról, hogy a szeretet nem cselekszik éktelenül, sőt szó szerinti fordításban nem cselekszik bántóan. Kinek mi a nem ékes, erről ír valamit az Ó szövetség is?

2015. nov. 21. 08:54
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
0%
Aki ilyen pejoratív módon beszél másokról, abban az istenfélelem szintje a nullához konvergál, azaz nem keresztény, vagyis hiteltelen a véleménye a témában. De arról mondhatnál véleményt, hogy a hitesek vannak-e annyira közönségesek, mint te. A nyomodba sem érnek.
2015. dec. 11. 01:05
 12/18 anonim ***** válasza:
38%
Aki valamennyire is járatos a keresztény hitelvekben, tudhatja, hogy az az Ószövetség megszűnését hozta magával. Ezzel szemben a belpesti szekta a judaizmushoz való visszatérést jelenti.
2015. dec. 11. 03:05
 13/18 anonim ***** válasza:
0%
Aha...Ez nem igaz,de azt elhiszem, hogy te ezt gondolod. Már az sem igaz, hogy bel-pesti. Túl azon, hogy szinte minden vidéki városban és nagyobb településeken van a Hit Gyülekezetének helyi gyülekezete, van Erdélyben, a Felvidéken is. A legtávolabbi hely, amiről tudok München, de lehet, hogy én nem vagyok napra kész.
2015. dec. 12. 09:27
 14/18 anonim ***** válasza:
26%
De nem sokáig. :)
2015. dec. 13. 21:07
 15/18 anonim ***** válasza:
0%
Nem, csak amíg visszajön az Úr a felhőkig, azután mindenkor az Úrral leszünk(1Thess 4,17), a világ pedig megy az AK uralma alá.
2015. dec. 13. 23:19
 16/18 anonim ***** válasza:
0%
Kb. két éve vagyok jelen az oldalon, bárki - akinek igénye is van rá -,visszakeresheti a hozzászólásaimat, és meggyőződhet arról, hogy mennyire vagyok közveszélyes. Te azonban még nem csillogtattad meg a benned fénylő géniuszt beazonosítható módon, innen csak annyi világít, hogy harmincnyolc százalék. Köszönjük, Emese!
2015. dec. 15. 23:01
 17/18 anonim ***** válasza:
Igaz, hogy Szentlélek helyett az Űrszellemben hisztek?
2015. dec. 17. 13:35
 18/18 anonim ***** válasza:
0%

Nem tudom, hogy elírás-e, vagy viccnek szántad, de válaszolok. Nem tudom, mi az az űrszellem. A Biblia "Pneuma Hagiont" mond, ezt fordította Károli Szent Léleknek. A fordítás idején még nem létezett a szellem szó, ami a szélből van képezve. Tudtommal ez egy a nyelvújítás korában keletkezett szó. A "pneuma" jelenti a lélegzetet és a szelet is, na meg a szellemet is. A lélek, a lélegzetből van képezve. Így mindkét szó - a szellem és a lélek is - visszaad valamit a "pneuma" jelentéséből. Azonban a görögben van egy másik használatos fogalom, aminek nem igazán van magyar megfelelője, ha a lélek szót a pneumára vonatkoztatjuk. Ez a szó pedig a "pszükhé", ami pszichéként ismeretes a magyarban. Ezt a szót Károli sok esetben a testtel hozza összefüggésbe, és ez tévedésekre ad alkalmat. Több esetben testinek van fordítva a "pszükhikosz", azaz "pszichikai" kifejezés. Ebből sok ember azt a téves következtetést vonta le, hogy a probléma az ember testével van, pedig nem, hanem a test által motivált pszichével van a gond, amit szembe állít a Biblia a pneumával. A Biblia azt állítja, hogy az embernek három alapvető alkotója van: pneuma, psziché és a hústest(1Thess 5,23). A magyar Bibliától eltérően minden általam ismert idegen nyelvű Bibliában egyértelmű ez a hármasság az emberi természetben.

Istenről egyértelműen azt mondja Jézus, hogy ő Pmeuma, nem pedig psziché(Jn 4,24). Mivel a görög pszichét elkezdték léleknek nevezni, a latin spirit szót pedig - ami a görög pneuma megfelelője - szellemnek, kialakult egy konszenzus a keresztény körök egy részében, hogy a pneumát szellemnek, a pszichét léleknek nevezzük. Ahhoz a vitához tudnám hasonlítani a kialakult helyzetet, mint azt, hogy melyik kifejezés a helyes: a keresztény, vagy a keresztyén. Az igazság az, hogy egyik sem fejezi ki az eredeti szó - khrisztianosz - jelentését, ami Khrisztosz szóból lett képezve. De ha krisztusiként értelmezem, az sem adja vissza az eredeti Felkent jelentést magyarul, pedig a görögök nemcsak, mint egy nevet, de a jelentését is pontosan értették. Ez vonatkozik a szellem és lélek kifejezés használatára is. Ha léleknek nevezzük a pneumát, akkor hogyan nevezzük a pszichét? Ha testinek nevezzük, akkor elferdítjük az eredeti szó jelentését. Ezért nevezik a pneumát szellemnek, a pszichét léleknek, de ez nem egy dogma, hanem csupán a fogalmak tisztába rakása. Valójában nincs jelentősége, hogy az az ember, aki érti a különbséget a pneuma és a pszükhé között, hogyan mondja magyarul. A lélek-pártiak próbálkoztak azzal is, hogy a pszükhét elmének fordították. Ez azonban megcsonkítja a szó jelentését, ugyanis a psziché nem csupán az értelemből, de az érzelmekből és az akaratból is áll, amit nem fejez ki az elme kifejezés.

Amúgy ez egyáltalán nem Hit Gyülis találmány, 1979-ben már bőven létezett, amikor azt a bizonyos imacsoportot megalapította Németh Sándor, csak utána kell nézni.

2015. dec. 17. 21:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!