Lehet tudni hogy mi történt a Jézus sírját őrző katonákkal?
Máté 28,2 ...nagy földindulás lőn; mert az Úrnak angyala leszállván a mennyből, és oda menvén, elhengeríté a követ a sír szájáról, és reá üle arra. 3 A tekintete pedig olyan volt, mint a villámlás, és a ruhája fehér, mint a hó. 4 Az őrizők pedig tőle való féltökben megrettenének, és olyanokká lőnek mint a holtak. 5 Az angyal pedig megszólalván, monda az asszonyoknak: Ti ne féljetek...
11 ...az őrségből némelyek bemenvén a városba, megjelentének a főpapoknak mindent ami történt. 12 És egybegyülekezvén a vénekkel együtt, és tanácsot tartván, sok pénzt adának a vitézeknek, 13 Ezt mondván: Mondjátok, hogy: Az ő tanítványai odajövén éjjel, ellopák őt, mikor mi aluvánk. 14 És ha ez a helytartó fülébe jut, mi elhitetjük őt, és kimentünk titeket a bajból. 15 Azok pedig fölvevén a pénzt, úgy cselekedének, amint megtanították őket. És elterjedt ez a hír a zsidók között mind e mai napig.
Vannak akik azt feltételezik, hogy amikor az angyal leszállt, akkor a katonák halálra rémültek volna, de ez így nem logikus, mivel pár sorral odébb olvashatunk arról, hogy ezek közül a katonák közül voltak akik egyből mentek is a főpapokhoz.. másrészt pedig az angyal úgy figyelmeztette asszonyokat, hogy ők ne féljenek. Az a kifejezés, hogy "olyanokká lőnek mint a holtak" szerintem csak a nyomatékosítás kedvéért lett így megírva ezzel is kifejezve, hogy mennyire megijedhettek.
Mást nem ír róluk az Ige ha jól tudom...
Mi értelme volt annak, hogy bemásoltad azokat az igéket 4-es?
Szerinted a Kérdező ennyit nem tudott?
--------------------------------
A Kérdezőnek válaszolva:
Nem tudok arról, hogy fennmaradt volna róluk valamilyen hagyomány. Lehetséges, hogy valamelyik egyházatya írt róluk, de nem tudok erről.
Sokat foglalkozom patrisztikával, de én sem találkoztam még ide vonatkozó hagyománnyal.
Valószínűleg egyikük sem tért meg az eset hatására, mert akkor megőrizte volna az egyház emlékezete. Longinusról például tudjuk, hogy megtért.
A római katonák szerződéses katonák voltak, és ha leszolgálták a katonaidejüket (20 vagy 25 évet, nem emlékszem pontosan) és nem haltak meg közben, akkor valamelyik provinciában kaptak gazdálkodásra alkalmas földbirtokot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!