Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan tekint Isten arra az...

Hogyan tekint Isten arra az egyházra, amely anno megkínoztatta és nem is akármilyen halálba küldte az eretneknek nevezett embereket? No és azokra, akik még ma is védik őket?

Figyelt kérdés
És ha az eretnekeknek volt igazuk?

2015. okt. 8. 12:28
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/74 anonim ***** válasza:
64%

szp #29 - köszönöm az értelmes, világos beírásaid. Ezért mégis érdemes volt idenézni. Milyen jó, hogy nem mindenki ilyen szagértő főtudós főkeresztény több évszázados intézményeket ítélő vérbíró, hanem van, aki intézményen belül Krisztus követője, mint sok ezer szerzetes, vértanú, hitvalló, mint korunk névtelen hiteles életet élő, munkájukat Krisztus követésével alázattal végző emberei, vagy mint Teréz Anya, Böjte Csaba. Sok szegény, beteg, elhajított gyerek, szenvedő ember hálás ezért nekik.

Lk 18,9-14

Némely elbizakodott embernek, aki igaznak tartotta magát, a többieket pedig lenézte, ezt a példázatot mondta: „Két ember ment fel a templomba imádkozni: az egyik farizeus, a másik vámszedő.A farizeus megállt, és így imádkozott magában: Isten, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember: rabló, gonosz, parázna, vagy mint ez a vámszedő is. Böjtölök kétszer egy héten, tizedet adok mindenből, amit szerzek. A vámszedő pedig távol állva, még szemét sem akarta az égre emelni, hanem a mellét verve így szólt: Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek.

Mondom nektek, ez megigazulva ment haza, nem úgy, mint amaz.

Mert mindenki, aki felmagasztalja magát, megaláztatik, aki pedig megalázza magát, felmagasztaltatik.”

2015. okt. 11. 21:53
 32/74 A kérdező kommentje:
ítélő vérbíró = inkvizítor?!
2015. okt. 11. 22:59
 33/74 anonim ***** válasza:
53%

ma?? nem - az aki ilyen mereven és keményen bírál - intézményeket több száz éves bűneikért, semmi sem hat rá. Ma este térdre borul előtted minden egyházi intézmény és esengve kér: bocsáss már meg. Jó lesz?

Akkor értenéd meg, az itt egyébként nagyon jól és értőn írókat, ha hopp! megszűnne minden "bűnös" egyház - és nagyon hamar rájönnél, hogy nem lenne jobb, sőt!

Boldogok a szelídek.

https://www.youtube.com/watch?v=6D1bzmGPlyw

2015. okt. 11. 23:14
 34/74 KZitus ***** válasza:

Szervusz

Erre szeretnék reagálni: "halálba küldte az eretneknek nevezett embereket"

Isten eredetileg nem hatalmazta fel az embert arra,hogy öljön. Az ember erre kapott hatalmat: "uralkodjatok a tenger halain, az egek repdeső teremtményein, és minden élő teremtményen, amely a földön mozog.”

Az első gyilkosságot amit Kain követett el, mélyen elítélte, és megbüntette.

Később ezt jegyeztette le a prófétája által:„ember uralkodik emberen a maga kárára” (Prédikátor 8:9)

Ezekből az idézetekből is következtetni lehet, hogyan ítéli meg Isten azokat, akik mások életét kioltják...

2015. okt. 12. 18:56
 35/74 szp72 ***** válasza:
53%

„Az inkvizíció bizonyosan helytelen intézmény volt.

Eddig pont a hasznáról papoltál."

Soha egy szóval nem mondtam, hogy hasznos volt, sőt több helyen is elismertem, hogy bűnös és káros. Aligha lehetsz zseni, ha ez nem volt elég világos a számodra.

Én csak arról beszéltem, hogy a középkorban hogyan értették a Bibliát. Ugyanaz az a Bibliai vers egész másképp értelmeződött a számukra, mint számodra vagy számomra. Ők abban a hitben éltek, hogy jó ügyet szolgálnak, hogy ez a kötelességük, mert ezt írja a Biblia.

"Nem az államhatalom a téma, ha valaki nem vette volna észre."

A középkori inkvizíció egyben hatósági szerv volt. Ahogy mondjuk most üldözik az iszlamista terroristákat a tisztán állami szerveződésű terrorelhárítók, úgy üldözték akkor az eretnekeket az állammal összefonódó egyházi szervek. Ahogy ma elfogják a robbantgatókat, úgy fogták el akkor a társadalom felforgatóit és az örök pokol terjesztőit. De még egyszer mondom, nem én gondolom így, hanem ők.

"Ember, neked a Krisztus ujszövetsége nem mondja meg? Akkor közveszélyes vagy, ha magad kereszténynek tartod és nincs aki megmondja, hogy miről mit gondoljál. A pápaságnak megvolt a Bibliája, csak nem olvasták. Ha olvasták is, átléptek rajta."

Jó volna ha megértenéd, hogy ami most neked és nekem egyértelmű, mert így tanultuk, az egyáltalán nem volt egyértelmű akkor nekik, amikor máshogy tanulták.

Ismét megkérdezem, hol volt a felekezeted akkor? Sehol, mert egy későbbi alapítás. Akkor alapították, amikor már mindenki tudta, hogy az inkvizíció módszerei túllőttek a célon. Azért képzeled magadat annyira okosnak, mert előtted és a felekezeted előtt már ezt letisztázták. Ha te akkor ott lettél volna, valószínűleg te is úgy gondolkodtál volna.

„Az akkori reformált egyházak is égettek eretneket és boszorkányokat, mert ez volt a kor meggyőződése.

A Krisztus meggyőződése ha nem érdekel, akkor mit szövegelsz itt össze-vissza? A többi egyházra ugyanaz vonatkozik, mint a pápaságra, azoknak is tilos volt a más hiten lévő halálra ítélése."

A közveszélyes embereket legyen akármilyen hitű az államhatalomnak kötelessége kiiktatni még az Újszövetség szerint is. Az inkvizíció pedig úgy gondolkodott, mint az Ószövetség, a más vallású egyben közveszélyes, tehát ki kell iktatni.

Mit gondolsz az Ószövetségben miért kellett a népirtás? Akkor nem volt könyörületes az Isten? Nos abban az időben minden nép irtotta a másikat, s a győztes kiirtó pedig mindig azt képzelte, hogy az ő istene az erősebb, az ő népe az igazabb. Isten alkalmazkodott a kor gondolkodásához, s így mutatta meg, hogy ő az erősebb és a többi nép szokásai a bűnösebbek. Ha Isten magáénak vall egy népirtó népet a kor gondolkodása miatt, akkor ezt egy eretnekégető egyházzal is megteheti.

"Egyébként amit mondasz, az a dilettantizmus csúcsa. Ha /állítólag – szerintük/ ők állapították meg, hogy az USZ-be milyen iratok kerüljenek, akkor kellett ismerniük a Krisztus parancsait."

Én vagyok a dilettáns? Tudhatnád a rengeteg eszeddel, hogy a kánon már korábban eldőlt, amikor még sehol nem volt inkvizíció.

"Ember, azt hol írja a Krisztus törvénye, hogy a a társadalom védelmét is szolgálni kell? Kinek, a keresztény gyülekezetnek? Ember, neked semmi fogalmad nincsen a keresztény hitről és a keresztény törvényekről. Laikusként meg mit szövegelsz itt?"

Ha az államhatalomnak joga van kardot viselni, akkor nézetem szerint az államhatalom szolgálatában álló kereszténynek is. A Bibliában olvasunk hívő katonákról. Nem a gyülekezet egészének feladata ez, hanem az államhatalom szolgálatába lépőknek. De a gyülekezet igenis állást foglalhat, hogy a társadalomra veszélyes elemekkel hogyan bánjon a karhatalom. Kivégezze? Bebörtönözze? Vallathatja? Hogyan, mennyire, miként? Nos a középkori egyház meglehetősen rosszul válaszolta meg ezeket a kérdéseket. Túl lőtt a célon.

2015. okt. 12. 21:24
 36/74 A kérdező kommentje:

"szp72 nevű felhasználó válasza:"

Ha nem idézed a Szentírást, az azt mutatja, hogy nem ismered. Ha nem ismered, a saját nézetedet terjeszted. Magánvéleménynek jó, de az teljes mértékben hiteltelen. A Krisztus álláspontját képviseljed, akkor esetlen a kiírt kérdésre is megtalálpod a választ.

"Ti pedig nem így tanultátok a Krisztust;   Ha ugyan Őt megértettétek és Ő benne megtaníttattatok, úgy amint az igazság a Jézusban:" /Ef. 4,20,21/

2015. okt. 14. 13:07
 37/74 anonim ***** válasza:

"Ha nem idézed a Szentírást, az azt mutatja, hogy nem ismered"

Kérdező, miért kell ilyen faék módon gondolkodni?

Nem értem. Mit akarsz elérni? Annyira fárasztó ez amit csinálsz.

2015. okt. 14. 13:12
 38/74 anonim ***** válasza:

Még egyszer: az inkvizíciónak nem volt célja, hogy az őrizetbe vett eretnek máglyán végezze. A kínzást is inkább azért alkalmazták, hogy megtérjen, és feladja veszélyes nézeteit.

A máglyán való megégetést a világi hatalom végezte. Ja, hogy kiközösítik azt az országot, amit a királya nem akar megvédeni az eretnekektől? Vajon miért viseli az állam a kardot?

Kik is voltak ezek az eretnekek?

Bogumilok

[link]

Katharok

[link]

Husziták

[link]

Te melyikkel rokonszenvezel?

2015. okt. 14. 15:18
 39/74 A kérdező kommentje:

""Ha nem idézed a Szentírást, az azt mutatja, hogy nem ismered"

Kérdező, miért kell ilyen faék módon gondolkodni?

Nem értem. Mit akarsz elérni? Annyira fárasztó ez amit csinálsz."

Ha elolvasod a kérdést, nem a magánvéleményekre kérdeztem rá. Ne fárasszad magadat, ha a Szentírásból nem tudsz válaszolni. Emberi véleményekkel van tele az inkvizíciót tárgyaló írásoknak a 99%-a. A lényeg nem ez, hanem hogy Isten mit mond róla? Azt pedig a Szentírásból tudhatjuk meg. Keresztényeknek mondom...

2015. okt. 14. 16:59
 40/74 anonim ***** válasza:

"A lényeg nem ez, hanem hogy Isten mit mond róla? Azt pedig a Szentírásból tudhatjuk meg. "

És melyik századból írsz?

2015. okt. 14. 17:04
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!