Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van olyan netes fórum, ahol...

Van olyan netes fórum, ahol tanult egyházfők, papok, vagy hitoktatók válaszolnak kérdésekre?

Figyelt kérdés

2015. okt. 1. 12:17
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

A Sola Scriptura Lelkészképző és Teológiai Főiskolán végeztem ( [link] ).

A kérdésekre válaszolva, az első két kérdésre: egyház célja, hogy "az igazság oszlopa és erőssége"-ként hirdesse a világban "az Istennek sokféle bölcsességét" (I.Tim. 3:15, Ef. 3:10).

Természetesen meggyőződése, hogy a vallása az igazság:

"Mert nem szégyenlem a Krisztus evangéliumát; mert Istennek hatalma az minden hívőnek üdvösségére, zsidónak először meg görögnek. Mert az Istennek igazsága jelentetik ki abban hitből hitbe, amiképpen meg van írva: Az igaz ember pedig hitből él." (Rm. 1:16-17).

Ennek alapja Isten megváltása: "Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hisz ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (Jn. 3:16).

Az elv a szeretet életrendje: a következetes másik-középpontúság, avagy a másokért élés gondolkodásmódja és életformája, melyet legtökéletesebben Jézus Krisztus mutatott be földi életében. Aki elfogadja Isten megváltását, annak az életében ez az elv valósul meg, és ezáltal és a Szentlélek bennünk lakozása által megtaláljuk a válaszokat az élet kérdéseire. A kinyilatkoztatás a Biblia, mely megérthető minden nyitott ember számára, aki hittel olvassa, nincs szükség teológiai végzettségre. A teológiai végzettség ahhoz szükséges, hogy a Szentírást az eredeti nyelveken olvasva, és a megfelelő történelmi és kulturális ismeretekkel felvértezve a nehezebben érthető kérdésekre is válaszoljunk. Ezek azonban nem az üdvösséget érintő dolgok.

Tekintettel arra, hogy sok egyház van, vannak olyan hitelvi kérdések melyekben nem értünk egyet, de ezek a Krisztusban való megváltás és üdvösség kérdését nem érintik.

A vallás az Isten megismerésére alkalmas, és arra, hogy adjon a szemléletet a világgal kapcsolatos dolgok megértésre, a lelki megújulásra. Móricz Zsigmond szavaival: „Újjászületésre van szükség... És ennek az újjászületésnek újra csak a Biblia lesz a forrása és keresztvize. Ha lesz, aki fel tudja olvasni a világnak az igazság tiszta fölfogásával: akkor megszületik az új, eleven élő hit, mely lélekben és igazságban megtalálja a mindent megmagyarázó és harmóniába hozó világfölfogást.”

Üdv. Péter

2015. okt. 2. 08:55
 12/22 anonim ***** válasza:

"Ha valami megnyugtatót akarsz hallani, fordulj csak az egyházakhoz, abban jók. "

Nos, ez csak egy világi szemszögből meghatározott dolog. Ugyanez vonatkozik az evolúcióra is. Ha nem akarsz hinni Jézusban, ott van neked az evolúció meséje. Folytatásban tovább idézem a #8-ast:

" Minden gondolat, érvelés, "bizonyítás" ennek van alárendelve. Tényleg olyan abszurd, mint amilyennek hangzik, de sajnos sokan a mai napig így "gondolkodnak". A különbözõ ágazatok is így alakultak ki"

Tehát a világi vallások, a materilaizmus, az evolúció vallása pont az abszolút igazság ellen, Jézus ellen jött létre. Tehát nincs értelme se így, se úgy érvelni. Amit az én hozzászólásomból és a #8-aséból is ki lehet szűrni és érdemes megfogadni: ne a saját igazságodnak keress alátámasztást, hanem az abszolút igazságot keresd. Vizsgáld meg az evolúció tudományos alátámasztásait és a teremtés tudományos alátámasztásait (kreacionizmus, teremtéstudomány). Meg kell nézni mit mond mindkettő vagy akár más vallásokat is meg lehet vizsgálni és egyénileg, befolyásolás nélkül kell dönteni. Azért említettem a evolúciót és a bibliai teremtést és annak tudományát a kreacionizmust, mert ezek ma a legnagyobb ellenlábasok és az evolúció a teremtés alternatívájaként alkottatott "tudományos" mese, így ennek ellensúlyozására létrejött a teremtéstudomány.

Fontos a bizonyságtétel is: én mindkét oldalt megvizsgáltam viszonylagos szakmai elmélyüléssel, mert szigorlatoztam anatómiából, alkalmazott kémiából, alkalmazott biológiából, élettanból, kórélettanból, stb... és úgy találtam, hogy az univerzum és a földi élet kialakulása tekintetében a kreacionizmusnak van igaza. Bibliát is szigorúan vizsgálom évek óta, mert nem szeretnék mesében hinni, de nem láttam ellentmondást sem a világ történései, sem a tudomány és a Biblia között. Ennek megfelelően behívtam Jézust az életembe, szellemben újjászülettem, tudom, hogy örök életem van, teszem amit Isten kér és mindebben maximális örömömet, nyugalmamat, boldogságomat lelem.

Az életem Jézusé és ezen senki nem fog tudni változtatni, mert meg van írva és tudom, hogy ami meg van írva, az az abszolút igazság

2015. okt. 2. 10:32
 13/22 anonim ***** válasza:

"Tekintettel arra, hogy sok egyház van, vannak olyan hitelvi kérdések melyekben nem értünk egyet, de ezek a Krisztusban való megváltás és üdvösség kérdését nem érintik. "

Bocsánat, tudom, h trollkodok, Péter, Tőled is elnézést. ehhez csak annyit, h egyetértek, viszont amit ez gátol az a Krisztusban történő felnőtté válást gátolja/gátolhatja. Lsd. pl. pünkösdiek: karizmákat gyakorolják, amivel még mindig csecsemők Krisztusban

Efézus

4,13 Míg eljutunk mindnyájan az Isten Fiában való hitnek és az Ő megismerésének egységére, érett férfiúságra, a Krisztus teljességével ékeskedő kornak mértékére:

4,14 Hogy többé ne legyünk gyermekek, kiket ide s tova hány a hab és hajt a tanításnak akármi szele, az embereknek álnoksága által, a tévelygés ravaszságához való csalárdság által;

4,15 Hanem az igazságot követvén szeretetben, mindenestől fogva nevekedjünk Abban, a ki a fej, a Krisztusban;

a 4.14-es ige pl. az egyházak teológiai különbözőségére is utal

El lehet olvasni az 1 Kor 13.8-13-at is

Jézus Veletek!

2015. okt. 2. 10:41
 14/22 anonim ***** válasza:

"Egyszerüen ott nincs tabu, nincs kidobva egy eredmény se csak azért, mert kellemetlen, és mindenki hajlandó megváltoztatni a véleményét ha bebizonyosodik hogy nem volt igaza."

Ha alaposan vizsgálódunk, megláthatjuk, hogy az evolúció miatt hány lelet ki lett dobva, mert nem illik az összképbe. Pl. sokkal fiatalabb a lelet, mint kellene. Ilyenkor nem az elmélet hibásságát vizsgálják, hanem az oda nem illő leletet dobják ki

Jézus pedig nem a melegek ellen volt, hanem minden beteg mellett. (Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek - mondta). Ugyanis a melegség az nem természetes dolog, hanem betegség, és ezt a tudomány is megerősíti. Ha már a tudományra hivatkozunk, alkalmazzuk is, kedves 8-as. Nézz meg egy melegfelvonulást. Ha az Neked egészséges és erkölcsös... De egyet is értek, a vallási fanatikusság ugyanolyan ártalmas, mint az ateizmus. Ne keverjük pl. a katolikus vallást Jézus igaz hitével és igazságával

2015. okt. 2. 11:04
 15/22 anonim ***** válasza:
#12, a kreacionizmus áltudomány, és te a "wishful thinking" iskolapéldáját testesíted meg. A természetben semmi nem utal tervezettségre, ellenben a hiányára sokminden: zsákutcák, visszafejlõdések, irracionális elrendezések tömkelege. Az evolúciót meg nem Jézus ellen találták ki: egyszerüen keresték az összefüggést, amirõl késöbb kiderült, hogy ellentmond az egyház tanításaival. De mivel tudományról van szó, nem dobták ki csak ezért az eredményt. (Ellentétben a te áltudományoddal, aminek 150 évnyi egymásra épülõ bizonyíték se volt elég a tények elfogadására, és helyette inkább kiépített egy alternatív "valóságot".)
2015. okt. 2. 11:05
 16/22 anonim ***** válasza:
Nem hiszem, hogy egyetlen leletet is kidobtak volna. Tudod, van, aki örömét leli abban, hogy egyre többet tud meg a világról. És ha ez az egész addigi ismeretanyag újragondolását jelenti, azt mondja, hogy "hát legyen" és nekiáll. A melegek nem betegek, remélem nem orvosként mondasz ilyen baromságokat. A melegfelvonulás max a közízlést sérti, de erkölcsileg teljesen lényegtelen.
2015. okt. 2. 11:17
 17/22 anonim ***** válasza:

"Nem hiszem, hogy egyetlen leletet is kidobtak volna" = Wishful thinking... Következetesen jobban meg tudod állapítani a betegségeket is, mint egy orvos vagy a tudomány.

" A természetben semmi nem utal tervezettségre", kivéve persze, ami arra utal...

" ellenben a hiányára sokminden: zsákutcák, visszafejlõdések, irracionális elrendezések tömkelege": most az evolúciót cáfoltad. A teremtéstudomány ugyanis rámutat, hogy az éden óta visszafejlődés van, az evolúció pedig ennek ellenkezőjét állítja, úgyhogy egyetértek a visszafejlődéssel. Az irracionálitás és a zsákutca tekintetében kérlek fejtsd ki, mire gondolsz, ha a kérdező is beleegyezik ebbe, ha nem, akkor én befejezem ezzel, mert tényleg igencsak offolunk

Többiről mindenki győződjön meg maga, így is eleget offoltam, amiért elnézést a kérdezőtől és a többiektől. Én nem várom el, hogy az én bemondásaimra térjen meg bárki is. Én mindenkinek értelmes szemlélődést javasolok

2015. okt. 2. 12:01
 18/22 A kérdező kommentje:

"A vallás és a tudomány is tényszerü állításokat tesz arról, hogy a világ milyen. "

Ez egy nagy baromság! Csak arról hogy a világ egyes részei milyenek. A vallást nem érdeklik a kémiai elemek és vegyületek, sem a fizika, és nemhogy nem érdekli, hanem soha nem is akar és nem is tud semmilyen módszerével állításokat tenni róla. A vallás az emberekről szól, hogy hogyan kéne élniük. A világ teremtésének és az ember szerepének a világban, azzal foglalkozik, de ez nem is elsődleges, csak azért foglalkozik vele, hogy alapot teremtsen aztán arra, hogy életvezetési "tanácsot" adjon a helyes élethez. A tudomány a helyes élethez tud néhány tanácsot adni, orvostudomány és szocológia révén mondjuk, de egyrészt baromi komplex rendszer lévén ezek nem tekinthetők végső igazságnak, és mindig optimalizál valamire, mondjuk az életkorra, vagy a társadalomra egyéni szinten stb. A vallás nem ezt teszi.

2015. okt. 2. 14:08
 19/22 A kérdező kommentje:

" A teológiai végzettség ahhoz szükséges, hogy a Szentírást az eredeti nyelveken olvasva, és a megfelelő történelmi és kulturális ismeretekkel felvértezve a nehezebben érthető kérdésekre is válaszoljunk. Ezek azonban nem az üdvösséget érintő dolgok."

A keresztesháborúk, inkvizíció, terroristák és ateisták mindig ezekre az egyébként nagyon egyértelműnek és világosnak tűnő részekre utalnak! Nem értelmezheted ugyanúgy, mint a többi részt, ellentmondásos lenne, sőt erőszakhoz vezethet. Mi akkor az egyetemes elv, mert a józan paraszti ész sokszor jóindulatból sem elég szerintem.

2015. okt. 2. 14:13
 20/22 anonim ***** válasza:
bibliasuli.hu
2015. okt. 2. 14:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!