Hogyan kell idézni a Bibliából és hogyan kell megjelölni az idézett részt mint forrást mondjuk egy szakdolgozatban?
Nézzünk pár gyakorlati példát!
Először is, fontos tudni, hogy a szent könyvek mindegyikének megvan a maga rövidítése, lásd például itt:
A könyvek fejezetekre, illetve versekre vannak beosztva [ez utóbbi 1-2 mondat], illetve a héber kánonhoz képest van annyi változás, hogy a keresztény kiadások bizonyos könyveket szétválasztanak. Például a zsidóknál Sámuel könyve egy könyv, a keresztény kiadásokban, amik az LXX [ószövetség ősi, görög fordítása] sorrendjét követik, két könyv, vagyis Sámuel 1. és 2. könyvéről beszélünk. Ezek után nézzük az idézést:
"Ezekben a napokban Júdea pusztájában fellépett Keresztelő János, és így prédikált: „Tartsatok bűnbánatot, mert közel van a mennyek országa!” Ő az, akire Izajás próféta utal, amikor ezeket mondja: „A pusztában kiáltónak szava: Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit!”
A fentebb található sorok Máté Evangéliuma 3. fejezetének az 1., 2., illetve a 3. versében találhatóak. A következőképpen idézünk: Először leírod a könyv rövidítését: Mt. Utána a fejezet számát: 3. [Ez mindig a fejezet elején van]. Ezután vesszőt teszel, és következnek a versek: X-től Y-ig tartó formában, tehát 1-3. [A versek mindig a mondatok elején vannak.]
Ez a gyakorlatban a következő:
(Mt 3,1-3)
Ez használhatod a szakdolgozatban is, fordítás megjelölésével. Mivel ez a Szent István Társulati Bibliából való, így a rövidítése: SZIT. Különben ha olyan könyvekből idézel, amiből több is van a Bibliában, tehát például a Sámuel könyve, akkor a könyv rövidítése elején kiteszed az 1.-es számot, ha az első könyvből idézel (1Sám), illetve a 2-es számot, ha a második könyvből idézel (2Sám).
Még valami: Az idézeteket nyilván esztétikai okokból zárójelbe szoktuk tenni, és vannak formabeli eltérések. Például hogy a fejezet megjelölése után nem vesszőt, hanem mondjuk pontot teszel. Én vesszőt szoktam tenni, mert így szoktam meg.
Ha valami nem világos, akkor jelezd nyugodtan.
Még olyan is elő szokott fordulni, hogy a vesszős/kettőspontos/pontos megoldás helyett a fejezet számát nagy, a versek számát kis számmal jelölik.
Pl: (Mt 3,1-3) --> így nézne ki: [link]
Én jobban szeretem a vesszős megoldást, mert sokkal egyszerűbb leírni egy vesszőt, mint azzal szórakozni - akár gépen, akár füzetben -, hogy ez a szám ekkora legyen, az meg legyen akkora. Írásnál vigyázni kell, hogy jó méret legyen, amit még olvashatóan le lehet írni.
Mózes könyveinél kétféleképpen lehet jelölni:
1Móz v. Ter
2Móz v. Kiv
3Móz v. Lev
4Móz v. Szám
5Móz v. MTörv
Ez azért van, mert van saját nevük a könyveknek (pl. Teremtés/Genezis, Kivonulás, stb.), de Mózes 1., Mózes 2. stb. könyvének is nevezik őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!